Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Διπλή δράση από ουσίες που μιμούνται το κόκκινο κρασί

4/12/2007
Καταπολεμούν διαβήτη και βλάβες της γήρανσης, δρώντας απευθείας στα γονίδια.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Ουσίες που μιμούνται τη δράση του κόκκινου κρασιού αλλά είναι 1.000 φορές δραστικότερες, αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην καταπολέμηση του διαβήτη σε πειραματόζωα και πιθανότατα προστατεύουν και από τις βλάβες που συνδέονται με τη γήρανση.

Τα φάρμακα μιμούνται τη ρεσβερατρόλη, το συστατικό δηλαδή του κόκκινου κρασιού που μειώνει το σάκχαρο του αίματος και προλαμβάνει τις φθορές από την υπερβολική κατανάλωση λιπαρών.

Οι πρώτες δοκιμές του φάρμακου σε ανθρώπους προγραμματίζονται για τις αρχές του 2008.

Ουσίες που μιμούνται τη δράση του κόκκινου κρασιού αλλά είναι 1.000 φορές δραστικότερες, αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην καταπολέμηση του διαβήτη σε πειραματόζωα και πιθανότατα προστατεύουν και από τις βλάβες που συνδέονται με τη γήρανση.

Τα φάρμακα που παρουσιάστηκαν στο περιοδικό «Nature» από την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Sitris Pharmaceuticals, μιμούνται τη ρεσβερατρόλη, το συστατικό δηλαδή του κόκκινου κρασιού που μειώνει το σάκχαρο του αίματος και προλαμβάνει τις φθορές από την υπερβολική κατανάλωση λιπαρών.

Η προστατευτική δράση της ρεσβερατρόλης οφείλεται στην ενεργοποίηση του sirt1, ενός γονιδίου του μεταβολισμού. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η ρεσβερατρόλη δρα σε αρκετές υψηλές δόσεις, ισοδύναμες με αρκετά λίτρα κρασιού ημερησίως.

Για να παρακάμψουν το πρόβλημα της δοσολογίας, οι ερευνητές δοκίμασαν μισό εκατομμύριο ουσίες και εντόπισαν τελικά αρκετές που ενεργοποιούν το sirt1 σε σχετικά χαμηλές συγκεντρώσεις.

Ένα από τα μόρια που ανακαλύφθηκαν, με την ονομασία SRT1720, ήταν 1.000 φορές πιο δραστικό από τη ρεσβερατρόλη και αποδείχθηκε στις δοκιμές εξίσου αποτελεσματικό με ένα εγκεκριμένο φάρμακο κατά του διαβήτη.

Η ουσία δοκιμάστηκε σε δύο μελέτες με διαβητικά ποντίκια και σε μια μελέτη με αρουραίους. Σε όλες τις περιπτώσεις, επανέφερε στο φυσιολογικό την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη.
Σημαντικές παρενέργειες δεν παρατηρήθηκαν και η Sitris εκτιμά ότι η πιθανότητα επιτυχίας των δοκιμών σε ανθρώπους μπορεί να φτάνει και το 90%.

Η ανακάλυψη πιθανότατα όχι μόνο είναι σημαντική για την καταπολέμηση του σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και για όλες τις βλάβες που σταδιακά προκαλούν γήρανση – σε προηγούμενα πειράματα η ρεσβερατρόλη αποδείχθηκε ότι παρατείνει σημαντικά τη ζωή πειραματόζωων.

Η Sitris Pharmaceuticals προγραμματίζει τις πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους στις αρχές του 2008.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα αποτελέσματα αυτής της πρακτικής στον Καναδά
Η Nathalie Moll απαντά στην ψηφοφορία της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου


Σχετικά άρθρα

Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της
Πρωτοποριακά φάρμακα μελετώνται για την αντιμετώπιση της δυσλιπιδαιμίας
Στοχεύουν στο γονιδίωμα σύμφωνα με τον καθηγητή Χ. Βλαχόπουλο
Επεκτάθηκε η έγκριση του luspatercept της Bristol Myers Squibb
Ως πρώτης γραμμής θεραπείας για την αναιμία