Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης: Πώς οι φαρμακοποιοί θα πραγματοποιούν τεστ για τον κορονοϊό στα φαρμακεία τους

10/7/2020 2:21:18 μμ
Αποκλειστική συνέντευξη του καθηγητή Θεόδωρου Κωνσταντινίδη στη Βάσω Καλυβιώτη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το Εργαστήριο Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος, του Τμήματος Ιατρικής, Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Θεόδωρου Κωνσταντινίδη εμφανίζει ένα σημαντικό έργο στο πλαίσιο της συνεργασίας με τους φαρμακοποιούς. Συγκεκριμένα έχει οργανώσει τρία Συμπόσια Φαρμακοεπιδημιολογίας σε συνεργασία με το Φ.Σ. Έβρου, ενώ διοργανώνει και το Π.Μ.Σ. «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Κοινωνική Ιατρική και Φαρμακευτική Φροντίδα», όπου συμμετέχουν αρκετοί φαρμακοποιοί.

Θα ήθελα να μας εξηγήσετε τι αφορά το project που έχετε ετοιμάσει.
Η νέα μας ερευνητική πρόταση αποτελεί μια πρόταση συνεργασίας ανάμεσα στο Εργαστήριο Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος, του Τμήματος Ιατρικής, Δ.Π.Θ., το Εργαστήριο SWITCH (Software and Interactive Technologies Lab), του Τμήματος Πληροφορικής, Α.Π.Θ. με διευθυντή τον Ιωάννη Σταμέλο, και τους φαρμακοποιούς των κοινοτικών φαρμακείων. Συγκεκριμένα, στοχεύουμε στη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας στην επιδημιολογική επιτήρηση της COVID-19 με την ενεργή συμμετοχή των φαρμακοποιών.
 Η ερευνητική πρόταση κατατέθηκε στο πλαίσιο της προκήρυξης «4η Προκήρυξη Δράσης "Επιστήμη και Κοινωνία" Εμβληματική Δράση - "Παρεμβάσεις προς αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19"» από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας.
Καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε στη μορφοποίηση της πρότασης ο Ηλίας Κατσογιάννης, φαρμακοποιός, MSc και εξωτερικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος, Δ.Π.Θ.
Η συγκεκριμένη μελέτη μπορεί να πραγματοποιηθεί εύκολα και γρήγορα με τη χρήση των τεστ αντισωμάτων μέσα στο χώρο του κοινοτικού φαρμακείου.

Τα τεστ αντισωμάτων πώς ακριβώς θα γίνονται και τι ποσοστό ασφάλειας παρέχουν;
Τα τεστ αντισωμάτων είναι σχετικά απλά στη χρήση τους και τους χειρισμούς τους. Απαιτούνται λίγες σταγόνες αίμα (ανάλογο με τη γνωστή μέτρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, που ήδη πραγματοποιείται σε κοινοτικά φαρμακεία) και ένα ειδικό διάλυμα που περιέχεται στο σχετικό kit. Τα αποτελέσματα εμφανίζονται σε 15-20 λεπτά και ταυτόχρονα ο φαρμακοποιός θα συμπληρώνει ένα σύντομο ιστορικό με τον εξεταζόμενο. Στο ιστορικό θα διερευνάται η καταγραφή των πιθανών συμπτωμάτων που σχετίζονται με την COVID-19 και άλλες ερωτήσεις (δημογραφικά, σωματομετρικά χαρακτηριστικά, συνοσηρότητες, φαρμακευτική αγωγή, ταξιδιωτικό ιστορικό, ιστορικό ύποπτων επαφών κ.ά.). Όλα τα στοιχεία αυτά θα ενσωματώνονται σε ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί για τη συγκεκριμένη μελέτη και θα έχουν ως στόχο να υπάρχει πλήρες προφίλ του συμμετέχοντος.

Υπάρχουν προβλέψεις ασφαλείας για τυχόν θετικά κρούσματα και τρόπους διαχείρισής τους στο φαρμακείο;
Η διαδικασία θα πρέπει να πραγματοποιείται ιδανικά σε ένα ξεχωριστό χώρο από το «φαρμακοπωλείο» και ο φαρμακοποιός θα χρησιμοποιεί τα προβλεπόμενα από τις υγειονομικές διατάξεις ατομικά μέσα προστασίας. Η διαχείριση των θετικών κρουσμάτων θα γίνεται σύμφωνα με το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο, ενώ θα διατηρείται από το φαρμακοποιό η ανωνυμία των εμπλεκόμενων.

Τι εξοπλισμό θα απαιτεί αυτό για τον φαρμακοποιό;
Στην αγορά αυτή τη στιγμή διατίθενται τεστ αντισωμάτων υψηλής ευαισθησίας και η επιλογή τους οφείλει να γίνει με μεγάλη προσοχή και με τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, ώστε να γίνει επεξεργασία μοντέλου που να εξασφαλίζει τη βέλτιστη θετική και αρνητική προγνωστική αξία. Συνεπώς, δεν απαιτείται κάποιος ιδιαίτερος εξοπλισμός αλλά η πιστοποιημένη διαχείριση των συμμετεχόντων και των δεδομένων τους από το φαρμακοποιό.

Θα μπορούν να πιστοποιηθούν όλοι οι φαρμακοποιοί και τι χρόνος θα απαιτείται για αυτήν την πιστοποίηση;
Το πρόγραμμα, αν αυτό εγκριθεί, θα έχει φυσικά πιλοτικό χαρακτήρα. Ωστόσο ο σχεδιασμός γίνεται με την προοπτική να μπορεί να συμπεριλάβει όλους τους ενδιαφερόμενους φαρμακοποιούς, αν κάτι τέτοιο κριθεί στο μέλλον απαραίτητο. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα έχει τέτοια μορφή, ώστε ένας φαρμακοποιός να μπορεί να το επεξεργαστεί σε ιδανικό για αυτόν χρόνο και το περιεχόμενό του δεν θα υπερβαίνει τις δυο ώρες παρακολούθησης. Ο φαρμακοποιός θα μπορεί να το μελετάει όπως επιθυμεί και στη συνέχεια να δίνει ένα διαδικτυακό τεστ (γνώσεων και δεξιοτήτων), όπου θα βαθμολογείται σχετικά με την επαρκή κατανόηση του πρωτοκόλλου και των βασικών εννοιών και ενεργειών που χρειάζονται για αυτή τη δράση.

Εκτιμάτε ότι ο χώρος του φαρμακείου έχει περιθώρια ανάπτυξης καινοτόμων υπηρεσιών;
Πιστεύουμε ότι ο χώρος του φαρμακείου είναι ο ζωτικός χώρος ανάπτυξης των καινοτόμων υπηρεσιών. Είναι σταθμός πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που θα πρέπει να αξιοποιηθεί από το ελληνικό κράτος, καθώς τα φαρμακεία εμφανίζουν μια ιδιαίτερα σημαντική διασπορά σε όλη την επικράτεια. Οι φαρμακοποιοί μπορούν και πρέπει να αναδείξουν το σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν, καθώς στη νέα εποχή, που έρχεται, οι υπηρεσίες είναι αυτές που θα διαφοροποιούν τους διάφορους επαγγελματίες και ιδιαίτερα τους επαγγελματίες υγείας.

Θεόδωρος Κωνσταντινίδης, καθηγητής Ιατρικής Δ.Π.Θ., Διευθυντής Εργαστηρίου Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος
 





Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και κορυφαία διάκριση από διεθνή φορέα για υπηρεσίες του
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο






Σχετικά άρθρα

Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά
15 ΣΥΦΑ συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα Φαρμακοποιών
Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη
Κ. Λουράντος: «Η ελεύθερη πρόσβαση στο φάρμακο έχει δυσκολέψει»
Ομιλία του προέδρου του Φ.Σ. Αττικής στο Hellas PHARM 2024
Θ. Κουτσούκης: «Μας έδωσαν τα εμβόλια Covid-19 που δεν αφορούν κανέναν πλέον»
Τα ουσιαστικά ζητήματα που «καίνε» τον κλάδο καταγράφει ο πρόεδρος του Φ.Σ. Λάρισας