Ακόμα μια νέα έρευνα έρχεται να αποδείξει ότι δεν πρέπει να αποκλείσουμε τροφές από το διαιτολόγιό μας, ακόμα και αν αυτές θεωρούνται «ένοχες» για την αύξηση βάρους, καθώς αυτό μπορεί να έχει δυσάρεστες επιπτώσεις στην υγεία, μειώνοντας ακόμα και τα… χρόνια ζωής!
Μια νέα έρευνα από το Harvard (Harvard School of Public Health), που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 15.400 ανθρώπων, έρχεται για να μας υπενθυμίσει τη σημασία που έχουν οι υδατάνθρακες στη διατροφή μας και ότι και αυτοί έχουν να προσφέρουν οφέλη στον οργανισμό.
Σύμφωνα λοιπόν τα αποτελέσματα της έρευνας, το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι και οι πατάτες, όταν καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες στη διατροφή μας (καταλαμβάνοντας περίπου το 50-55%), μπορούν να ενισχύσουν την υγεία.
Ο κίνδυνος θνησιμότητας αυξάνεται όταν το ποσοστό υδατανθράκων τέτοιου είδους στη διατροφή ενός ατόμου είναι κάτω από 40% και πάνω από 70%.
Όσοι δηλαδή λαμβάνουν ποσοστό θερμίδων κάτω από 40% από υδατάνθρακες έχουν κατά μέσο όρο προσδόκιμο ζωής 79 ετών.
Αντιθέτως, οι άνθρωποι άνω των 50 ετών που καταναλώνουν υδατάνθρακες σε μέτριες ποσότητες παρουσιάζουν προσδόκιμο ζωής που αγγίζει τα 83 χρόνια.
Η έρευνα έχει στόχο να δείξει ότι η πιο υγιεινή διατροφή είναι η ισορροπημένη διατροφή, η οποία περιλαμβάνει όλες τις διατροφικές ομάδες, ώστε να προσφέρει όλες τις ωφέλιμες ουσίες τους. Το να αποκλείουμε τροφές από το διατροφολόγιό μας -χωρίς τη σύμφωνη γνώμη ειδικού- μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα.
Τροφές, όπως ζυμαρικά, πατάτες και ρύζι, μαγειρεμένες με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά, σε μέτριες ποσότητες, μπορούν να γίνουν ασπίδα για την υγεία μας…
Πληροφορίες από εδώ.