Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Π.Φ.Σ.

3/1/2011
«Να αναγνωρίσει η Πολιτεία το κοινωνικό και επιστημονικό μας έργο»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

ΑΠΟΦΑΣΗ Γ.Σ. Π.Φ.Σ. ΣΤΙΣ 3/1/2011

"Η Γενική Συνέλευση εξέτασε την πορεία διαπραγματεύσεων με το Υπουργείο Υγείας για το σύνολο των μέτρων που αφορούν το Φαρμακευτικό Επάγγελμα.

 

1) Ο Π.Φ.Σ. δηλώνει ότι πρωταρχικό σημείο της συνέχισης του διαλόγου είναι ότι η αρμοδιότητα για τα φαρμακεία αφορά το Υπουργείο Υγείας και μόνο. Ο λόγος είναι ότι τα φαρμακεία είναι μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης και όχι απλά εμπορικά καταστήματα.

 

2) Σημεία σύγκλισης υπάρχουν στα εξής θέματα:

 

α) Θέσπιση κλιμακωτής έκπτωσης προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τηρουμένης της αναλογίας 1 προς 3 σε σχέση με επιβάρυνση της βιομηχανίας. Βασική προϋπόθεση είναι η εμπρόθεσμη πληρωμή σύμφωνα με το νόμο εκ μέρους των Ασφαλιστικών Ταμείων προς τα φαρμακεία.

 

β) Διευκόλυνση πρόσβασης νέων φαρμακοποιών, με συστέγαση με τους παλαιούς. Προϋπόθεση, να μην υπάρξει αύξηση του αριθμού των φαρμακείων, γιατί το άνοιγμα νέων φαρμακείων σημαίνει καταστροφή για τις δαπάνες υγείας των Ασφαλιστικών Ταμείων.

 

γ) Για τα Σάββατα, το 20 - 25% της δύναμης εκάστου Φ.Σ. και για τις ώρες 8- 2.30.

 

δ) Θέμα πληθυσμιακών κριτηρίων: Δεν συμφωνούμε γιατί αυτό έχει ως συνέπεια την υπερβολική αύξηση του αριθμού των φαρμακείων άρα και της Δαπάνης όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει και ο Υπουργός. Για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας των ασφαλιστικών ταμείων, καμιά πρόταση δεν πρέπει να οδηγεί σε αύξηση του ήδη υπερβολικού αριθμού των φαρμακείων.

 

ε) Ως προς το φαρμακεμπορικό κέρδος η Γ.Σ. του Π.Φ.Σ. υιοθετεί την πρόταση της Ο.Σ.Φ.Ε.

 

3) Η όποια τελική ρύθμιση της Κυβέρνησης πρέπει να λαμβάνει υπόψη την Κοινοτική Οδηγία 123/2006 που ρητά εξαιρεί τις υπηρεσίες υγείας και τα φαρμακεία από την «απελευθέρωση» υπηρεσιών, για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημόσιας υγείας. Επίσης πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, περί αναγκαιότητας ύπαρξης πληθυσμιακών κριτηρίων και ανεξαρτησίας του φαρμακείου.

 

4) Τις επόμενες ήμέρες σε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας θα ολοκληρωθεί ο διάλογος και θα διαμορφωθεί το τελικό Ν/Σ. Εάν στα τελικά σημεία του Ν/Σ δεν υπάρχει συμφωνία, η Γ.Σ. εξουσιοδοτεί το Δ.Σ. για οργάνωση Πανελλαδικών κινητοποιήσεων.

 

Ζητάμε από την πολιτεία να αναγνωρίσει το κοινωνικό και επιστημονικό μας έργο".

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Προβλέπεται να διπλασιαστούν οι πωλήσεις τους τα επόμενα 5 χρόνια
Για την υπεύθυνη αξιοποίηση της ΑΙ & την ψηφιακή εγγραμματοσύνη στην υγεία






Σχετικά άρθρα

Πορτογαλία: Φαρμακεία συμμετέχουν επίσημα στη διαχείριση έκτακτων αναγκών
Εντάσσονται στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας
Κ. Λουράντος vs Απ. Βαλτάς
Εκατέρωθεν χαρακτηρισμοί για τα έργα και τις ημέρες της προεδρίας τους
Τι θα ζητήσουν οι Γάλλοι φαρμακοποιοί από τη νέα κυβέρνηση του 2027
Μετά από συγκέντρωση απόψεων από φαρμακοποιούς και κοινό
Αλματώδης ανάπτυξη στα online φαρμακεία της Ευρώπης
Προειδοποιήσεις απευθύνει όμως ο αντιπρόεδρος του τμήματος Consumer Health της IQVIA