Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Από τι χάνουν τη ζωή τους οι Έλληνες ηλικιωμένοι

29/11/2013 1:39:03 μμ
Ανδρες τα περισσότερα θύματα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Μια μεγάλη έρευνα για τις αιτίες θανάτου των Ευρωπαίων δημοσιοποίησε η Eurostat και αφορά στο έτος 2010. Στην έρευνα συμπεριλήφθηκαν 33 χώρες και τα στοιχεία δείχνουν ότι το έμφραγμα αποτελεί τον εφιάλτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς καταγράφηκαν 418 θάνατοι ανά 100 χιλιάδες κατοίκους το 2010.

Όπως θα διαπιστώσετε, το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν οι άντρες, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις οι αριθμοί θανάτων είναι υπερδιπλάσιοι σε όλες τις κατηγορίες από αυτούς των γυναικών.


Αναλυτικά, πάντα ανά 100.000 κατοίκους, στην Ε.Ε. αναφέρθηκαν 418 θάνατοι από εμφράγματα, 279 από νεοπλασματικές ασθένειες, 81 από αναπνευστικά προβλήματα, 48 από γαστρεντερικά, 48 από εξωγενείς παράγοντες και 25 από νευρολογικά θέματα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα έχουν οι άντρες, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις οι αριθμοί θανάτων είναι υπερδιπλάσιοι σε όλες τις κατηγορίες από αυτούς των γυναικών.

Τι γίνεται όμως με την Ελλάδα; Ας αναφέρουμε αρχικά ότι η χώρα μας έχει σε κάθε κατηγορία από τα χαμηλότερα νούμερα θανάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους σε ηλικίες άνω των 65. Εντυπωσιακοί είναι οι αριθμοί για τις αυτοκτονίες, καθώς είχαμε μόλις 10 το 2010 (9 άντρες και 1 γυναίκα). Τό ίδιο εντυπωσιακό είναι και το ποσοστό στον καρκίνο του δέρματος, καθώς τα θύματα στην Ελλάδα ανήλθαν σε 11 (6 άντρες, 5 γυναίκες).

Αναλυτικά οι κυριότεροι λόγοι θανάτου των ηλικιωμένων Ελλήνων έχουν ως εξής: 

Καρκίνος: 1.336 άνδρες - 672 γυναίκες

Καρκίνος πνεύμονα: 392 περιπτώσεις στους άντρες 

Καρκίνος στήθους 117 περιπτώσεις στις γυναίκες

Καρκίνος του δέρματος: 6 άνδρες - 5 γυναίκες

Έμφραγμα: 321 άνδρες - 185 γυναίκες

Ατύχημα: 71 άνδρες - 27 γυναίκες

Αυτοκτονία: 9 άνδρες - 1 γυναίκα

 

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

 



Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με την πρώτη μελέτη που καταγράφει απόψεις των φαρμακοποιών
Οι ασθενείς ζητούν ευρωπαϊκές πολιτικές για τη γυναικεία υγεία






Σχετικά άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας
Μια ιστορία δύναμης από τη Novo Nordisk
«Μαζί για έγκαιρη διάγνωση, πρόσβαση και υποστήριξη»
Το μήνυμα των ασθενών με Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες
Π.Ο.Υ. Ευρώπης: Τα 3/4 των κρατών-μελών χρησιμοποιούν εργαλεία ΑΙ στην υγεία
Σύμφωνα με την πρώτη του σχετική έκθεση