Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Αντιμετωπίζοντας την έγκυο στο φαρμακείο

27/9/2007
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
από τον Μανώλη Μιτάκη, Φαρμακοποιό
• Η εγκυµονούσα πελάτης δεν πρέπει να περιµένει στην ουρά: εξυπηρετήστε την ταχέως. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, εξασφαλίστε ότι δε θα περιµένει όρθια.
• Να είστε υποµονετικοί στη συναλλαγή σας µε την έγκυο. Να έχετε κατά νου ότι η µεταβολή των ορµονών τροποποιεί δραµατικά τη συµπεριφορά της. Όχι όµως το χαρακτήρα της.

Η νόσος

Η εγκυµοσύνη δεν αποτελεί νόσο.

Παρ’ όλα αυτά:

• Κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης υπάρχουν «συνωδά συµπτώµατα»: η κύηση προκαλεί µεταβολές στη φυσιολογική λειτουργία όλων των συστηµάτων του οργανισµού. Οι περισσότερες από αυτές επανέρχονται στο φυσιολογικό µετά τον τοκετό.
• Κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης µπορεί να εµφανιστούν επιπλοκές. Οι πιο αντιπροσωπευτικές από αυτές είναι η έκτοπη κύηση, η αποβολή, η προεκλαµψία (εµφάνιση υπέρτασης µε λευκωµατινουρία), η εκλαµψία (κώµα και / ή κρίσεις επιληψίας), η αποκόλληση του πλακούντα από τη µήτρα και η ερυθροβλάστωση του εµβρύου λόγω του παράγοντα Rhesus.
• Η εγκυµοσύνη µπορεί να συνοδεύεται από συνυπάρχουσες παθήσεις, όπως π.χ. άσθµα, διαβήτης, κτλ., οι οποίες επιπλέκουν την πορεία της. Mε την έννοια κύηση υψηλού κινδύνου ορίζεται η κύηση στην οποία η µητέρα, το έµβρυο ή το νεογνό βρίσκεται ή θα βρεθεί σε αυξηµένο κίνδυνο νοσηρότητας ή θνησιµότητας πριν ή µετά τον τοκετό.

Η ασθενής

• Συνήθως αναπτύσσει µια ιδιαίτερη σχέση µε το γυναικολόγο της. Το επίπεδο της συµµόρφωσης της εγκυµονούσας στις εντολές του µαιευτήρα-γυναικολόγου της είναι αξιοζήλευτο.
• Εµφανίζει διαφορετική συναισθηµατική φόρτιση και συµπεριφορά ανάλογα µε τη χρονική φάση της εγκυµοσύνης στην οποία βρίσκεται, λόγω της µεταβολής των επιπέδων των ορµονών της.
• Αρκετές εγκυµονούσες βρίσκονται σε ηλικία άνω των 35, και µερικές άνω των 40.
• Αρκετά συχνά, η πολυπόθητη εγκυµοσύνη έχει προκύψει δύσκολα:

Μετά από προσπάθειες εξωσωµατικής γονιµοποίησης.
Μετά από συνεχείς αµβλώσεις λόγω στίγµατος µεσογειακής αναιµίας.
Μετά από µία παλίνδροµη κύηση εµβρύου.

• Αρκετά συχνά δεν δηλώνει δηµόσια ότι βρίσκεται σε κατάσταση εγκυµοσύνης λόγω δοξασιών που συνδυάζονται µε τη στατιστική: 1 στις 5 γυναίκες αποβάλλει µέσα στο 1ο τρίµηνο για διάφορους λόγους.

Ενέργειες φαρµακοποιού

• Βεβαιωθείτε ότι η ασθενής έχει αναφέρει στο γιατρό της όλες τις συνυπάρχουσες παθήσεις της: µερικές φορές υπάρχει η πιθανότητα απόκρυψης από το γιατρό σηµαντικών πληροφοριών, επειδή φοβούνται ότι δε θα τις αναλάβει.
• Για τους ίδιους λόγους, βεβαιωθείτε ότι η γυναίκα έχει φροντίσει να ενηµερώσει το γυναικολόγο της για το σύνολο των τυχόν φαρµάκων που λαµβάνει.
• Διευκολύνετε το έργο του γυναικολόγου στο να πειστεί η γυναίκα ότι η εγκυµοσύνη αποτελεί µια φυσική διαδικασία: µην αφήνετε ανοικτό διάλογο στο φαρµακείο µεταξύ της εγκυµονούσας και γυναικών που εµφάνισαν επιπλοκές κατά την εγκυµοσύνη τους. Εστιαστείτε στο ότι το κάθε περιστατικό αποτελεί ιδιαιτερότητα και δεν µπορεί η εξαίρεση να γίνεται νόµος.
• Σε περίπτωση που η εγκυµονούσα είναι καπνίστρια ή άτοµο που βρίσκεται σε εξάρτηση από το αλκοόλ, επαναλάβετε τις προειδοποιήσεις του γιατρού.
• Να έχετε πάντοτε υπόψη σας ένα καλό γυναικολόγο µε τον οποίο συνεργάζεστε: υπάρχουν περιπτώσεις όπου η σχέση της εγκύου µε το γυναικολόγο της τερµατίζει πριν από τον τοκετό για διάφορους λόγους, µε αποτέλεσµα η έγκυος να επιθυµεί την αλλαγή γυναικολόγου.
• Να φροντίζετε να υπάρχουν διαθέσιµα στο φαρµακείο σας όλα τα φάρµακα που χρειάζεται η έγκυος, ακόµη και εκείνα που δε σχετίζονται µε την εγκυµοσύνη της.
• Μη χορηγείτε στην έγκυο οποιοδήποτε φάρµακο, συµπεριλαµβανοµένων των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., των φυτοθεραπευτικών και των συµπληρωµάτων διατροφής, εάν η ασφάλειά τους κατά την περίοδο της εγκυµοσύνης δεν έχει τεκµηριωθεί. Μην επηρεάζεστε από την τοπική δράση ορισµένων φαρµάκων.
• Ενθαρρύνετε την έγκυο να ζυγίζεται τακτικά χρησιµοποιώντας τη ζυγαριά του φαρµακείου σας.

Επισήµανση

• Η εγκυµονούσα πελάτης δεν πρέπει να περιµένει στην ουρά: εξυπηρετήστε την ταχέως. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, εξασφαλίστε ότι δε θα περιµένει όρθια.
• Να είστε υποµονετικοί στη συναλλαγή σας µε την έγκυο. Να έχετε κατά νου ότι η µεταβολή των ορµονών τροποποιεί δραµατικά τη συµπεριφορά της. Όχι όµως το χαρακτήρα της.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με την καινοτόμο σειρά Heliodor
«Το φάρμακο λοιπόν που δεν υπήρχε επί σειρά ετών, πλέον θα υπάρχει», επισημαίνει ο υπουργός


Σχετικά άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Πεπτικής Υγείας
Ενημερώστε τους καταναλωτές για την αξία του υγιούς εντερικού μικροβιώματος
36ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γενικής Ιατρικής
Ασφαλής και αποτελεσματική η ιβουπροφαίνη στον οξύ πόνο
Ολοκληρωμένη ενημέρωση για τις ουρολογικές παθήσεις
Από τη νέα ιστοσελίδα του Γραφείου Ασθενών της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας
Προβιοτικά: Μπορούν να βοηθήσουν στις αλλεργίες;
Γράφει ο Δρ. Σταύρος Ε. Μπαριάμης, Φαρμακοποιός, Χημικός, MPharm, MSc, PhD