Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


'Ανοιξη και δέρμα: Συμβουλευτική για την προστασία από τις αλλεργίες

28/3/2023 11:33:49 μμ
Γράφει ο Δρ Χρήστος Στάμου, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, δέντρα και φυτά ετοιμάζονται για την επικονίαση νωρίτερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επισπεύδοντας την έναρξη της περιόδου των αλλεργιών, η οποία ξεκινά πια αρχές Μαρτίου και παρατείνεται ακόμα και μέχρι τον Ιούνιο. Η εξέλιξη αυτή έχει αποτυπωθεί και σε μια μελέτη για τις τάσεις της θερμοκρασίας και της γύρης στο βόρειο ημισφαίριο, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet».

Τα νέα αυτά δεν είναι καθόλου ευχάριστα για τους ανθρώπους που παρουσιάζουν αλλεργίες την άνοιξη, αφού η ζωή τους αυτούς τους μήνες χαρακτηρίζεται από συμφόρηση και φτέρνισμα, αλλά και από δερματικά προβλήματα, όπως οίδημα, μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια και κνησμό. Μεγαλύτερο δε αντίκτυπο έχει η εποχή σε εκείνους που αντιμετωπίζουν ήδη κάποια δερματικά προβλήματα, για παράδειγμα έκζεμα. Η γύρη είναι ο μεγάλος ένοχος καθώς όταν οι κόκκοι της εισέρχονται στον οργανισμό ενεργοποιούν την άμυνά του. Το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει τη γύρη ως απειλή, με αποτέλεσμα να απελευθερώνει αντισώματα (ισταμίνες) για να αντεπιτεθεί.

Για όσους έχουν έκζεμα, η περίοδος αυτή είναι δύσκολη, επειδή η συγκεκριμένη δερματοπάθεια μπορεί να επιδεινωθεί από την έκθεση στα εποχικά αλλεργιογόνα. Αυτό συμβαίνει διότι η επιδερμίδα τους είναι πιο ευαίσθητη και ευάλωτη σε εξωτερικούς ερεθιστικούς παράγοντες απΆ ό,τι στους ανθρώπους που έχουν υγιές δέρμα. Επομένως, παρατηρείται συχνά ξηρότητα στο σημείο της βλάβης. Το δέρμα μοιάζει σαν να έχει νιφάδες και όταν γρατζουνιέται δημιουργεί κρούστα. Απαιτείται κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Η χρήση ενυδατικών προϊόντων είναι επίσης πολύ σημαντική, διότι ενισχύει την επιδερμίδα προσφέροντας ανακούφιση.

Aλλη πηγή αλλεργιών είναι η δερματική επαφή με τα φυτά και τα τσιμπήματα των εντόμων που ζουν στο έδαφος ή στα δέντρα και τα φυτά. Τα τελευταία μπορεί να γίνουν αιτία εμφάνισης ήπιας τοπικής αντίδρασης (κοκκινίλα, τοπική φαγούρα, ήπιος πόνος), αλλά σε ορισμένους ανθρώπους τα συμπτώματα είναι εντονότερα (πρήξιμο σε μεγάλη έκταση γύρω από το τσίμπημα και δερματικό εξάνθημα κνίδωσης).

Για την προστασία του δέρματος και την αποφυγή των ενοχλητικών συμπτωμάτων είναι απαραίτητη η απομάκρυνση από τις πηγές των αλλεργιογόνων. ΓιΆ αυτό, πρέπει να προτείνετε:
  • Περιορισμό στις υπαίθριες δραστηριότητες, όπως κηπουρική, τις εβδομάδες που η ποσότητα της γύρης στην ατμόσφαιρα είναι υψηλή και μείωση του χρόνου του αερισμού του σπιτιού.
  • Χρήση κλιματισμού με φίλτρο, αποφυγή φυτών εντός του σπιτιού και άλλαγμα των ρούχων που χρησιμοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους.
  • Επίσης θα πρέπει με την επιστροφή στο σπίτι να πλένονται μαλλιά και σώμα.
Θα πρέπει να αποφεύγονται τα καλλυντικά προϊόντα περιποίησης δέρματος που ενδεχομένως περιέχουν ερεθιστικά για το δέρμα συστατικά και να επιλέγονται κρέμες που βοηθούν στην ανακούφιση του κνησμώδους δέρματος και στην εξάλειψη του εξανθήματος.

Όσον αφορά τα συμπτώματα που προκαλούνται από τα τσιμπήματα εντόμων, η αντιμετώπιση εξαρτάται από τη βαρύτητά τους. Ενδεχομένως να χρειαστεί η εφαρμογή κορτιζονούχου αλοιφής και η λήψη αντιισταμινικών, ενώ σπανίως απαιτείται λήψη κορτιζόνης από το στόμα. Στην περίπτωση που έχει εμφανιστεί φυσαλίδα, οι ασθενείς να φροντίσουν να μη σπάσει, προκειμένου να αποφευχθεί μόλυνση που θα απαιτήσει τη λήψη αντιβιοτικού.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αυξημένοι ήταν το 2023 οι έλεγχοι για απαγορευμένα χημικά συστατικά
Χρησιμοποιούνται ευρέως για την αντιμετώπιση της ακμής






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της