Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Ανοίγει ο δρόμος για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος

10/1/2014 2:00:39 μμ
Φάρμακο θα θεραπεύει τη νόσο μέσα σε μόλις μία εβδομάδα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Ερευνητές από το Ινστιτούτο Cancer Research UK Cambridge φαίνεται να άνοιξαν το δρόμο για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρεάτος, ο οποίος θεωρείται ότι έχει μία από τις χειρότερες προγνώσεις, καθώς δεν εκδηλώνεται με συμπτώματα στα αρχικά του στάδια και έτσι συνήθως διαγιγνώσκεται όταν είναι πλέον πολύ προχωρημένος.

Ένα καινούργιο φάρμακο που ονομάζεται AMD3100 –ουσία γνωστή ως πλεριφαξόρη– μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μπλοκάρει το σχηματισμό μιας πρωτεΐνης, της χημειοκίνης, η οποία περιβάλλει τον όγκο δημιουργώντας ένα προστατευτικό φράγμα. Με τον τρόπο αυτό τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία επιτίθενται στα καρκινικά, είναι σε θέση να εξολοθρεύσουν τους όγκους.

Μέχρι στιγμής το φάρμακο έχει δοκιμαστεί σε ποντίκια, ωστόσο τώρα αναμένεται να ξεκινήσουν δοκιμές του σε ανθρώπους και ίσως μια θεραπεία για τον άνθρωπο θα είναι διαθέσιμη μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.


 

Σύμφωνα με τον δρα Ντάγκλας Φίρον από το Cambridge, η νέα ανακάλυψη θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα προς την αντιμετώπιση πολλών μορφών καρκίνου. «Θέλουμε να ξεκινήσουμε τις κλινικές δοκιμές στους ανθρώπους το συντομότερο δυνατόν μετά τα τόσο επιτυχημένα αποτελέσματα στα ποντίκια. Ωθώντας τον οργανισμό να χρησιμοποιήσει τις δικές του άμυνες ώστε να επιτεθεί στον καρκίνο, η προσέγγιση αυτή έχει τη δυναμική να βελτιώσει σημαντικά τη θεραπεία των συμπαγών όγκων». Ο ερευνητής προσέθεσε ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι πως η συγκεκριμένη θεραπευτική τακτική θα οδηγήσει σε ύφεση πολλές περιπτώσεις καρκίνου του παγκρέατος. «Και όχι μόνο της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου, καθώς θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική ενάντια και σε άλλες μορφές, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου των ωοθηκών και του πνεύμονα, οι οποίες συμπεριφέρονται με παρόμοιο τρόπο με τον παγκρεατικό καρκίνο».

 

Οι κλινικές δοκιμές αναμένεται να λάβουν χώρα σε έξι μήνες στο νοσοκομείο Αντενμπρούκ στο Cambridge.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου εθνικού προγράμματος «Προλαμβάνω»
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο






Σχετικά άρθρα

Ανακλήθηκε παρτίδα του Physiomer Baby
Ανακοινώσεις από τον ΕΟΦ
Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"