Με τη συμμετοχή 184 συνέδρων διά ζώσης και 205 διαδικτυακά πραγματοποιήθηκε το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικών Μελετών & Έρευνας που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ), στις 20 Νοεμβρίου 2024 με θέμα: «Οι κλινικές μελέτες και η φαρμακοβιομηχανία στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης».
Ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, ο οποίος απεύθυνε χαιρετισμό, ανέφερε ότι η χώρα μας βρίσκεται στη 14η θέση, μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, σε αριθμό κλινικών μελετών που διενεργούνται και στην 21η θέση στην οικονομική αξία των κλινικών μελετών. Επισήμανε δε ότι η συνολική αύξηση των κλινικών μελετών από το 2019 έως σήμερα είναι άνω του 30%. Μιλώντας για το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για τις κλινικές μελέτες που περιλαμβάνει κεντρική διαχείριση μέσα από το υπουργείο Υγείας, ώστε να μειωθεί το διοικητικό βάρος και ο χρόνος των εγκρίσεών τους, ο υπουργός δήλωσε ανοιχτός να συνεργαστεί με τον ΣΑΦΕΕ και τη φαρμακοβιομηχανία.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΣΑΦΕΕ Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανέφερε ότι «η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να απελευθερώσει δυνητικά 60 έως 110 δισ. δολάρια ετησίως σε αξίες, σε όλη την αλυσίδα παγκοσμίως, για τις βιομηχανίες φαρμάκων και ιατρικών προϊόντων (σύμφωνα με έκθεση της McKinsey), αλλά και ότι όλες οι εταιρείες στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνουν στα επενδυτικά τους πλάνα εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, είτε πρόκειται για το ερευνητικό πεδίο, είτε για την παραγωγή, είτε για την αλυσίδα εφοδιασμού.
Το συνέδριο προσφώνησε ο Δρ. Αντώνιος Αυγερινός, ο οποίος επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η τεχνητή νοημοσύνη δρα καταλυτικά στην ανάπτυξη νέων θεραπειών που είναι απαραίτητες για τους ασθενείς με σπάνιες ασθένειες, ενώ ο συνδυασμός Big Data και AI μπορεί να μειώσει αισθητά το κόστος και τον χρόνο εξέλιξης μιας κλινικής μελέτης.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκαν δύο πολύ ενδιαφέροντα στρογγυλά τραπέζια με τίτλους «HEALTH HUB - Healthcare & Pharmaceutical Industry Transformation through Artificial Intelligence Digital Services» και «Η σπουδαιότητα της εφαρμογής των σύγχρονων τεχνολογιών - AI στις κλινικές μελέτες». Στο δεύτερο συμμετείχε και η Δέσποινα Μακριδάκη, Πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ, η οποία επισήμανε ότι η εκπαίδευση των νοσοκομειακών φαρμακοποιών σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης είναι αναγκαία και η συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους - στις κλινικές μελέτες- stakeholders επιβεβλημένη.
Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε με την αιγίδα της ΠΕΦ, της ΠΕΦΝΙ, της ΕΛ.Ε.Φ.Ι. και του HACRO.