Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


11 επιστημονικά τεκμηριωμένες συμβουλές για υγιή προστάτη

28/2/2018 10:46:27 πμ
Ένας στους δύο άντρες εκδηλώνει προστατίτιδα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τα νοσήματα του προστάτη είναι πάρα πολύ συνηθισμένα και όσο μεγαλώνει ένας άνδρας, τόσο πιθανότερα γίνονται. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, Δρ. Ηρακλής Πούλιας, εξηγεί τι μπορούν να κάνουν οι άνδρες, με βάση τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα, για να διατηρήσουν την υγεία του προστάτη τους.

1. Να τρώτε καθημερινά δύο σαλάτες και τρία φρούτα. Αντί να ρίχνετε το βάρος σε συγκεκριμένα τρόφιμα, πρέπει να τρώτε ποικιλία λαχανικών και φρούτων, διότι αποτελούν θαυμάσιες πηγές αντικαρκινικών, αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών συστατικών. Να προτιμάτε όσα έχουν βαθύ, φωτεινό χρώμα, αλλά να μην τρώτε καθημερινά τα ίδια. Μην ξεχνάτε να τρώτε τακτικά ρόδι ή να πίνετε τον χυμό του.


2. Να τρώτε δημητριακά ολικής και όχι επεξεργασμένα. Να διαλέγετε μαύρο ψωμί αντί για λευκό, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, καφέ ρύζι, δημητριακά πρωινού ολικής κ.λπ.


3. Περιορίστε την κατανάλωση ζωικών λιπαρών. Να περιορίσετε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι κ.λπ.), προϊόντων κρέατος (π.χ. λουκάνικα, αλλαντικά) και γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά (να προτιμάτε τα άπαχα, αλλά όχι πάνω από 2-3 μερίδες την ημέρα). Αντιθέτως φροντίστε να τρώτε ψάρια.


4. Να διαλέγετε ωφέλιμα λιπαρά. Να χρησιμοποιείτε ως κύριο πρόσθετο λίπος στη διατροφή σας το ελαιόλαδο και να τρώτε τακτικά λίγους ξηρούς καρπούς (π.χ. αμύγδαλα, καρύδια). Να αποφεύγετε τα μερικώς υδρογονωμένα και τα υδρογονωμένα λιπαρά (τρανς λιπαρά οξέα) που υπάρχουν σε πολλά πρόχειρα φαγητά (π.χ. πατατάκια, γαριδάκια, τηγανητές πατάτες, ορισμένες ζύμες, αρτοσκευάσματα και κρουασάν κ.λπ.) και σε συσκευασμένα τρόφιμα.


5. Προσέξτε τι πίνετε. Να αποφεύγετε τα ροφήματα με πρόσθετη ζάχαρη (π.χ. πλήρη αναψυκτικά, φρουτοποτά, καφές, τσάι ή φρουτοχυμοί με ζάχαρη κ.λπ) και να προτιμάτε όσα αναγράφουν «χωρίς προσθήκη ζάχαρης». Να περιορίζετε την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών σε 1-2 την ημέρα. Να πίνετε τακτικά λίγο πράσινο τσάι. Να πίνετε καθημερινά άφθονο νερό.


6. Αποφύγετε τα πολλά γλυκά. Να καταναλώνετε τούρτες, τάρτες, κρέμες, κέικ, μπισκότα, παγωτά κ.λπ. σποραδικά (σπανιότερα από μία φορά την εβδομάδα).


7. Μειώστε την κατανάλωση άλατος. Να επιλέγετε τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, διαβάζοντας και συγκρίνοντας τις ετικέτες των τροφίμων. Περιορίστε την κατανάλωση έτοιμων, συσκευασμένων φαγητών.


8. Προσέξτε τις μερίδες σας. Φροντίστε το μισό σας πιάτο να είναι πάντοτε γεμάτο με σαλάτα λαχανικών ή με φρούτα (αναλόγως με το γεύμα) και να μην τρώτε μεγάλες ποσότητες τροφής. Έχει βρεθεί ότι η παχυσαρκία αποτελεί αρνητικό προγνωστικό παράγοντα για την αντιμετώπιση των παθήσεων του προστάτη.


9. Να γυμνάζεστε συστηματικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες που γυμνάζονται τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας έχουν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καλοήθη υπερτροφία του προστάτη και προστατίτιδα. Η άσκηση έχει επίσης συσχετισθεί με καλύτερες εκβάσεις σε περίπτωση καρκίνου του προστάτη.


10. Μην παίρνετε συμπληρώματα δίχως ιατρική συμβουλή. Ορισμένα (π.χ. ασβέστιο) μπορεί να είναι επιβλαβή για τον προστάτη, επομένως είναι απαραίτητη πρώτα η συμβουλή του ουρολόγου ιατρού.


11. Αν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη, συμβουλευθείτε ένα γιατρό. Ίσως χρειάζεστε προληπτικό έλεγχο από νεαρή ηλικία.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δράσεις και καμπάνιες με κεντρικό μήνυμα «γεια στο στόμα σου!»
Τα «σημεία προσοχής» στην Υγεία για το 2024 καταγράφει η Ένωση






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους