Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Συμβουλές ομορφιάς

τελευταία νέα


Εμμηνόπαυση και καλοκαίρι: Οδηγίες για τη φροντίδα του δέρματος

7/6/2022 4:01:34 πμ
Από τη Δέσποινα Αρναούτογλου, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Master Αισθητικής Ιατρικής, Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στην εμμηνόπαυση συμβαίνουν αλλαγές που επηρεάζουν σχεδόν στο σύνολό του τον οργανισμό της γυναίκας. Συνήθως γίνονται αντιληπτές από τον πρώτο χρόνο και σταδιακά καθώς ανατρέπεται η ορμονική ισορροπία, οι αλλαγές αυτές γίνονται όλο και πιο έντονες. Σχετικά με το δέρμα, αυτό που παρατηρούμε πρώτο, είναι η έντονη αφυδάτωση. Ειδικά στο πρόσωπο το δέρμα γίνεται ευερέθιστο, εμφανίζεται τριχοφυΐα, δυσχρωμίες και όχι σπάνια βλέπουμε τη λεγόμενη «εμμηνοπαυσιακή ακμή». Όταν οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες, όπως το καλοκαίρι, τότε το δέρμα έχει ανάγκη ακόμη μεγαλύτερης και πιο προσεκτικής φροντίδας. Το αντηλιακό είναι απαραίτητο για να προστατέψει από εγκαύματα και από τον καρκίνο του δέρματος, ενώ είναι και το πιο σημαντικό αντιγηραντικό. Ειδικά για την γυναίκα μετά την εμμηνόπαυση, το αντηλιακό θα προστατέψει το ευαίσθητο δέρμα της από το οξειδωτικό stress που προκαλεί ο ήλιος.

Πιο αναλυτικά το αντηλιακό θα την προστατέψει από:

  • Ερεθισμούς της ηλιοέκθεσης: Το δέρμα μετά την εμμηνόπαυση γίνεται πολύ ευαίσθητο και πολλές φορές ο ήλιος προκαλεί ερεθισμούς, σε συνδυασμό με το θαλασσινό νερό ή με το χλωριωμένο νερό της πισίνας.
  • Αφυδάτωση: Η έκθεση στον ήλιο στεγνώνει το δέρμα και δίνει μια δυσάρεστη αίσθηση τραβήγματος. Το δέρμα της γυναίκας μετά την εγκατάσταση της εμμηνόπαυσης, γίνεται έτσι κι αλλιώς πιο στεγνό. Χάνει την υγρασία του και την ελαστικότητά του. Η απρόσεκτη ή παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο θα επιδεινώσει αυτό το πρόβλημα και θα έτσι το δέρμα θα γεράσει νωρίτερα.
  • Πανάδες: Οι διαταραχές στη χρώση του δέρματος είναι συχνότερες σε αυτήν την ηλικία και επειδή φεύγουν δύσκολα, το αντηλιακό είναι απαραίτητο για την προστασία του προσώπου.
  • Ευρυαγγείες: Παρατηρείται ότι στην εμμηνόπαυση εμφανίζονται επιφανειακές ευρυαγγείες και η έκθεση στον ήλιο επιδεινώνει το πρόβλημα.
  • Λέπτυνση του δέρματος: Στην εμμηνόπαυση το δέρμα σταδιακά λεπταίνει, αλλά και ο ήλιος προκαλεί σταδιακά λέπτυνση του δέρματος.
Να υπενθυμίζετε στις πελάτισσές σας ότι η σωστή χρήση του αντηλιακού απαιτεί συχνή ανανέωση, όχι μόνο στην παραλία αλλά μέσα στην πόλη. Επίσης θα πρέπει να επιλέγεται αντηλιακό φιλικό με τον τύπο του δέρματος. Σε γυναίκες που χρησιμοποιούν καθημερινά make up, προτείνετε αντηλιακά mist spr που δεν χρειάζονται άπλωμα, οπότε γίνεται κανονικά η ανανέωσή του. Τέλος προτείνετε τη χρήση αντηλιακής προστασίας στα χείλη και στα μαλλιά, ειδικά στην παραλία.

Τα κατάλληλα προϊόντα για τη φροντίδα του δέρματος και των μαλλιών την καλοκαιρινή περίοδο:

  • Ενυδάτωση: Ανάλογα με την κατάσταση του δέρματος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το πρόσωπο κρέμα με βιταμίνη Ε πρωί - βράδυ και ορός υαλουρονικού το βράδυ. Στο σώμα γαλακτώματα με βάση την ουρία και αφρόλουτρο με ενυδατικούς παράγοντες.
  • Λάμψη: Συστήστε ορό Βιταμίνης C για χρήση στο πρόσωπο το βράδυ. Η πρωινή χρήση βιταμίνης C απαιτεί αντηλιακό με μεγάλο δείκτη προστασίας και καλύτερα να αποφεύγεται αν υπάρχουν πανάδες.
  • Πανάδες: Εκτός από το αντηλιακό, προτείνετε φαρμακοκαλλυντικές κρέμες για την επιβράδυνση της μελανινογέννησης. 
  • Μαλλιά: Τα μαλλιά στην εμμηνόπαυση γίνονται ευαίσθητα, σπάνε εύκολα, και συχνά αραιώνουν. Η καθημερινή έκθεση στον ήλιο κάνει τα μαλλιά ακόμη πιο ευαίσθητα, γι' αυτό συστήστε αντηλιακό σπρέι για τα μαλλιά και μάσκες ενυδάτωσης. Επίσης η χρήση από του στόματος βιταμινούχων σκευασμάτων βοηθούν τα μαλλιά αυτήν την απαιτητική περίοδο.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Από τον παθολόγο Γιώργο Παππά και τον κλινικό φαρμακοποιό Διαμαντή Κλημεντίδη
31/3/2024 9:33:35 μμTop Pharma Launches 2023
Η έκδοση που συγκεντρώνει τη δράση όλης της αγοράς για ένα ολόκληρο έτος






Σχετικά άρθρα

Η εμβληματική Bepanthol Cream πρωταγωνιστεί σε… make up workshop
Με λαμπερούς καλεσμένους από τον χώρο του beauty & fashion
Οι τρεις τάσεις που διαμορφώνουν την αγορά του καλλυντικού το 2024
Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Mintel
«Αγάπησε το δέρμα σου και φρόντισέ το σε συνεργασία με τον δερματολόγο σου»
Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας της ΕΔΑΕ για τα αυτοάνοσα – αυτοφλεγμονώδη δερματικά νοσήματα
Τεράστια η αύξηση πωλήσεων για τα προϊόντα περιποίησης προσώπου
Σύμφωνα με τον ΠΣΒΑΚ το φαρμακείο αποτελεί το 2ο πιο δυνατό κανάλι διανομής