Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Φαρμακεία στο κέντρο της Αθήνας: Επιχειρηματικά «κελύφη» με επιστημονική βιτρίνα;

4/4/2025 6:32:26 μμ
Γράφει ο Παντελής Μαλιωτάκης, φαρμακοποιός ΕΚΠΑ, MBA Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας ΕΚΠΑ, αντιπρόσωπος ΠΦΣ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια εκρηκτική αύξηση στον αριθμό φαρμακείων µη φαρμακοποιών στο κέντρο της Αθήνας. Δεν πρόκειται για οργανωμένες αλυσίδες, αλλά για μεμονωμένα φαρμακεία που ανοίγουν από ιδιώτες-επενδυτές, οι οποίοι αξιοποιούν πρόθυμους φαρμακοποιούς για να τηρηθεί –μόνο τυπικά– το προβλεπόμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς. 


Στην ουσία, ο φαρμακοποιός μετατρέπεται σε «βιτρίνα», με τον ιδιώτη να έχει τον πλήρη έλεγχο και τον επιστημονικό ρόλο να επισκιάζεται από καθαρά επιχειρηματικά συμφέροντα. Το φαρμακείο απομακρύνεται έτσι από τη φυσική του ταυτότητα ως μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και μετατρέπεται σε ένα ακόμη κατάστημα λιανικής. Δεν κατανοούμε όμως τον λόγο ύπαρξης αυτής της πρακτικής.


Δεν υπάρχει έλλειψη φαρμακοποιών στην αγορά. Αντίθετα, υπάρχουν πολλοί πτυχιούχοι φαρμακοποιοί με τα απαραίτητα κεφάλαια και τη διάθεση να επενδύσουν και να λειτουργήσουν με υπευθυνότητα τα δικά τους φαρμακεία. Γιατί λοιπόν να εισέρχονται στον χώρο άτομα που καμία σχέση δεν έχουν με την επιστήμη, τη δεοντολογία ή τη φροντίδα υγείας; Η Πολιτεία οφείλει να εξετάσει άμεσα το φαινόμενο αυτό. Όχι μόνο ως νομικό ζήτημα, αλλά ως σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία και τη φαρμακευτική δεοντολογία. Το φαρμακείο δεν είναι «επένδυση». Είναι λειτουργικό κομμάτι του Εθνικού Συστήματος Υγείας.


 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο
Για τη χορήγηση ταινιών μέτρησης γλυκόζης σε χρήστες CGM






Σχετικά άρθρα

13χρονα αγοράζουν φάρμακα χωρίς επίβλεψη
Σύμφωνα με έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο
Ο Φ.Σ. Ηρακλείου μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Φαρμακευτικής Φροντίδας
Θα επικεντρωθεί στην έρευνα για τη συμμόρφωση στην αγωγή
ΟΣΦΕ: Τον Μάρτιο ο 4ος κύκλος του μεταπτυχιακού για τη διοίκηση των συνεταιρισμών
Η Ομοσπονδία θα προσφέρει έως 3 υποτροφίες
Μεγάλη καμπάνια του ΠΦΣ για την επιστροφή των ΦΥΚ στα φαρμακεία
Σχετικό υλικό αποστέλλεται σε όλους τους φαρμακευτικούς συλλόγους