Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκε ο αριθμός των φαρμακείων και των φαρμακαποθηκών

19/12/2024 3:51:45 μμ
Παραμένει όμως σε υψηλά επίπεδα η πυκνότητά τους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της για τον αριθμό των επαγγελματιών υγείας που δραστηριοποιήθηκαν στη χώρα το 2023


Σύμφωνα με αυτή, οι εγγεγραμμένοι επαγγελματίες υγείας αυξήθηκαν κατά 1% συγκριτικά με το 2022, με τους φαρμακοποιούς που εργάζονται σε φαρμακεία να αυξάνονται από 11.267 το 2022 σε 11.482 το 2023. Ωστόσο, ο αριθμός των φαρμακείων παρουσίασε μείωση κατά 0,5% (49 φαρμακεία) και έφτασε τα 10.503. Εξ αυτών τα 3.735 (35,6%) βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής, αλλά η μεγαλύτερη πυκνότητα ως προς τον πληθυσμό εντοπίστηκε στη Θεσσαλία (11,5 ανά 10.000 κατοίκους) και στην Κεντρική Μακεδονία (11,2). Η μικρότερη πυκνότητα σε φαρμακεία εμφανίζεται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (8,6). Η περιοχή στην οποία άνοιξαν τα περισσότερα νέα φαρμακεία (6) ήταν η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ενώ η μεγαλύτερη μείωση (3,8%) παρατηρήθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου με 13 λιγότερα.


Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η μείωση αυτή είναι μικρή και η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει τα περισσότερα φαρμακεία αναλογικά με τον πληθυσμό της σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο: έχουμε 10,1 φαρμακεία ανά 10.000 κατοίκους στην Ελλάδα, ενώ στην Ε.Ε. υπάρχουν 3,2 φαρμακεία ανά 10.000 κατοίκους, σύμφωνα με περσινά στοιχεία. 


Όσον αφορά τον αριθμό των φαρμακαποθηκών, η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει μείωση 13,1% που σε απόλυτους αριθμούς είναι 113 έναντι 130 το έτος 2022, χωρίς να δίνει στοιχεία ανά περιφέρεια.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η ελληνική πλατφόρμα που συνδέει τα φαρμακεία με τους καταναλωτές
Δημιουργήθηκαν εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης, είπε ο υπ. Υγείας






Σχετικά άρθρα

Π. Μαλιωτάκης: Δίνονται άδειες φαρμακείων σε μη δικαιούχους
Θα μας βρίσκουν μπροστά τους, σημειώνει ο φαρμακοποιός ΕΚΠΑ, MBA Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας ΕΚΠΑ, αντιπρόσωπος ΠΦΣ με τη ΔηΕΦ
Αλλάζει το περιεχόμενο των σπουδών Φαρμακευτικής
Βάσει Ευρωπαϊκής Οδηγίας που θα πρέπει να ισχύσει από την άνοιξη του 2026
Επιδότηση 100% σε φαρμακεία για την προμήθεια λογισμικού & παρόχου B2G
«Είναι ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσουμε», σύμφωνα με τον Μ. Κατσαράκη