Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επίκαιρα

τελευταία νέα


Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Ε.Ν.Ε.: Μη μας αγνοείτε – θέλουμε συνάντηση με τον υπουργό



• ΕΝΕ: «Έτοιμη να αποφασίσει η Πολιτεία χωρίς εμάς για εμάς»

 Αγνοείται προκλητικά ο νοσηλευτικός κλάδος, ο οποίος δεν έχει κληθεί ούτε καν για διαβούλευση

 Βρίθουν ανακριβειών πρόσφατες δηλώσεις παραγόντων στην υγεία για το θέμα της νοσηλευτικής ειδικότητας

 Συνδέουν λανθασμένα τη θεσμοθέτηση της νοσηλευτικής ειδικότητας κατά το στάδιο της ανεργίας, με την αντικειμενική ανάγκη αθρόων προσλήψεων μονίμων νοσηλευτών που πρέπει να γίνουν στις υποστελεχωμένες δομές του ΕΣΥ

 Οι νοσηλευτές είναι οι μόνοι επαγγελματίες υγείας που δεν συμμετέχουν σε καμία δομή ή όργανο του Υπουργείου Υγείας και αγνοούνται συστηματικά από το Υπουργείο Υγείας


«Με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας στα ΜΜΕ οφείλουμε να διευκρινίσουμε ορισμένα θεμελιώδη ζητήματα που εγείρονται με τις σημαντικές ανακρίβειες που ακούστηκαν για τη λήψη ειδικότητας από τους νοσηλευτές», αναφέρει η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος (Ε.Ν.Ε.).


Πιο συγκεκριμένα, η Ε.Ν.Ε. ενημερώνει για το ποιες είναι οι «σωστές» τοποθετήσεις πάνω στο θέμα, σε αντιπαραβολή με τις ανακρίβειες που ακούγονται τελευταία από παράγοντες στην υγεία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης: 

  • "Ξεκινώντας από την ορολογία, πρέπει να τονίσουμε ότι ο σωστός όρος είναι «ειδικότητα» και όχι «εξειδίκευση». Βεβαίως, αυτές δεν ανακαλύφθηκαν σήμερα, αλλά πριν τριάντα ολόκληρα χρόνια.
  • Το πλαίσιο λειτουργίας των νοσηλευτικών ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων βασίζεται ήδη στο Νόμο 1579/85, άρθρο 5, σύμφωνα με το οποίο καθιερώθηκαν οι παρακάτω ειδικότητες:
    Α) Παθολογική Νοσηλευτική
    Β) Χειρουργική Νοσηλευτική
    Γ) Παιδιατρική Νοσηλευτική
    Δ) Ψυχιατρική Νοσηλευτική
  • Επιπλέον, με την υπουργική απόφαση με Αριθ. Α4/203 «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων για τη χορήγηση τίτλου ειδικού νοσηλευτή» (ΦΕΚ 106/1988), καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την απόκτηση του τίτλου ειδικού νοσηλευτή στις παραπάνω ειδικότητες. Για τη θεσμοθέτηση νέων ειδικοτήτων, χρειάζεται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.
  • Επίσης, στον ίδιο νόμο, καθορίζεται ο τίτλος του Νοσηλευτή για τους αποφοίτους της Τριτοβάθμιας Νοσηλευτικής Εκπαίδευσης (ΤΕ και ΠΕ) και όχι για τους Βοηθούς Νοσηλευτών ΔΕ, όπως λανθασμένα είπε ο ίδιος ο Υπουργός στη συνέντευξή του (μίλησε για τρεις κατηγορίες νοσηλευτών).

Ακολούθως, εκδόθηκε μια σειρά Υπουργικών Αποφάσεων, που καθορίζει τις νοσηλευτικές ειδικεύσεις με ειδική εκπαίδευση. Τις παραθέτουμε προς ενημέρωση:

  • Με την υπουργική απόφαση με Αριθ. Υ7/οικ 3095 «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων ειδικής εκπαίδευσης στη νοσηλευτική χειρουργείου για νοσηλευτές – τριες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» (ΦΕΚ 424/1996)
  • Με την υπουργική απόφαση με Αριθ. Υ7/οικ.3257 «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων ειδικής εκπαίδευσης στη νοσηλευτική αιμοδοσίας για νοσηλευτές – τριες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» (ΦΕΚ 448/1996)
  • Με την υπουργική απόφαση με Αριθ. Υ7/οικ. 3841 «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων ειδικής εκπαίδευσης στην Ογκολογική νοσηλευτική για νοσηλευτές – τριες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» (ΦΕΚ 500/1996)
  • Με την υπουργική απόφαση με Αριθ. Υ7/οικ. 3842 «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων ειδικής εκπαίδευσης στη νοσηλευτική αναισθησιολογίας για νοσηλευτές – τριες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» (ΦΕΚ 516/1996)
  • Με την υπουργική απόφαση με Αριθ. Υ7/οικ. 6831 «Αντικατάσταση των διατάξεων των Α4/2450/91 (ΦΕΚ 476/Β/91 και Α4β/οικ. 1610/92 (ΦΕΚ 264/Β/92 Υπουργικών Αποφάσεων και τροποποίηση και συμπλήρωση της Α4β/1614/92 (ΦΕΚ 330/β/92) ΥΑ. (Καθιέρωση ειδικής εκπαίδευσης Νοσηλευτών Νεφρολογίας» (ΦΕΚ 38/1996)

Η Ε.Ν.Ε. έχει υποβάλλει επανειλημμένα την πρότασή της μέσα στη τελευταία δεκαετία, για τη σωστή λειτουργία των ειδικοτήτων, χωρίς ανταπόκριση.

Τέλος, τονίζουμε ότι σε καμία περίπτωση η -κατά τα άλλα- απαραίτητη και επιθυμητή θεσμοθέτηση της νοσηλευτικής ειδικότητας κατά το στάδιο της ανεργίας, όπως επί μια δεκαετία υποστηρίζουμε με αλλεπάλληλα υπομνήματα, δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκαταστήσει την αντικειμενική ανάγκη αθρόων προσλήψεων μονίμων νοσηλευτών στις εξαθλιωμένες και υποστελεχωμένες δομές του ΕΣΥ.

Η Ε.Ν.Ε. ζητά, για άλλη μια φορά, επειγόντως συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας για να τεθούν όλα τα φλέγοντα και άλυτα ζητήματα του κλάδου των νοσηλευτών. Υπάρχουν συνάδελφοι με άρτια επιστημονική κατάρτιση τόσο σε θέματα διοίκησης μονάδων υγείας, όσο και σε αμιγώς επιστημονικά θέματα υγείας, οι οποίοι δεν αξιοποιούνται από το Υπουργείο.

Οι νοσηλευτές είναι οι μόνοι επαγγελματίες υγείας που προκλητικά αγνοούνται από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και δεν συμμετέχουν σε καμία δομή, όργανο, ούτε καν επιτροπή του Υπουργείου. Δεν μπορούν να αποφασίζουν χωρίς εμάς, για εμάς.

Η Ε.Ν.Ε., ως ο επίσημος θεσμικός εκπρόσωπος των Νοσηλευτών, παραμένει στη διάθεση του Υπουργού για οποιαδήποτε αρωγή σχετικά με τη διασαφήνιση των όρων και των εννοιών που σχετίζονται με το επάγγελμά μας, όπως και για άλλα ζητήματα, ελπίζοντας σε μια πραγματικά ευδόκιμη συνεργασία."

 

 

ΠροηγούμενοΕπόμενο