Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Υψηλά ποσοστά λοιμώξεων σε 10 ελληνικά νοσοκομεία

12/9/2023 10:36:39 μμ
Αφορούν μικροβιαιμίες που σχετίζονται με κεντρικό φλεβικό καθετήρα (CLABSI)
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στο πλαίσιο Προγράμματος, οι ειδικοί παρακολούθησαν έναν από τους τύπους νοσοκομειακών λοιμώξεων, τις μικροβιαιμίες που σχετίζονται με τον κεντρικό φλεβικό καθετήρα (CLABSI), για διάστημα 17 μηνών (Δεκέμβριος 2021-Απρίλιος 2023) σε 10 νοσοκομεία. Από την καταγραφή εντοπίστηκαν 1.179 λοιμώξεις τέτοιου τύπου, ενώ καταγράφηκαν 387 θάνατοι εντός 28 ημερών από την εκδήλωση της λοίμωξης. Να σημειωθεί ότι οι θάνατοι αυτοί δεν μπορούν να αποδοθούν στη λοίμωξη. 

Εντούτοις η θνησιμότητα που σχετίζεται με CLABSI σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία κυμαίνεται μεταξύ 12-25%. Είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, καθώς το 65% των CLABSI δυνητικά μπορούν να προληφθούν με τεκμηριωμένες βασικές πρακτικές.  Η σύγχρονη ιατρική χρησιμοποιεί πολλά είδη επεμβατικών συσκευών όπως και διάφορες επεμβατικές διαδικασίες στα πλαίσια θεραπείας των ασθενών, με τις οποίες μπορεί να σχετίζονται οι νοσοκομειακές λοιμώξεις. 

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν δεδομένα ρουτίνας παρακολούθησης στην Ελλάδα για τις άλλες σημαντικές λοιμώξεις που αποκτώνται από την υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος που σχετίζονται με τον ουροκαθετήρα, της πνευμονίας που σχετίζεται με τον αναπνευστήρα, των λοιμώξεων του χειρουργικού σημείου και το βακτήριο clostridium difficile που προκαλεί τη νοσοκομειακή διάρροια. 

Σημειώνεται πως το Πρόγραμμα για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και της Μικροβιακής Αντοχής «GRIPP-SNF» πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» σε συνεργασία με τον ΟΔΙΠΥ, το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων-CLEO και τον ΕΟΔΥ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει προκαλέσει τουλάχιστον 30 θανάτους από το 2012
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση






Σχετικά άρθρα

Ανακλήθηκε παρτίδα του Physiomer Baby
Ανακοινώσεις από τον ΕΟΦ
Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"