Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Ξανθός:"Στο μετα-μνημονιακό περιβάλλον οι στρεβλώσεις στο φάρμακο πρέπει να διορθωθούν"

30/1/2019 3:42:39 μμ
Στις αναγκαίες ρυθμίσεις που θα προχωρήσουν άμεσα αναφέρθηκε ο υπ. Υγείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το τοπίο στο χώρο του φαρμάκου αλλάζει σιγά-σιγά και με σταθερά βήματα, σημείωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του ΣΦΕΕ.

Ο υπουργός ανέφερε τις προσπάθειες για διαφάνεια στην τιμολόγηση, για τους μηχανισμούς ΗΤΑ και διαπραγμάτευσης, για τα σύγχρονα πρωτόκολλα και την εκπόνηση μητρώων, για τη δημοσιοποίηση των δεδομένων στα ιατρικά συνέδρια και την επίτευξη κανονικότητας στις πληρωμές. «Βεβαίως, υπάρχει και το γνωστό πρόβλημα της υπέρβασης της δαπάνης και του αυξημένου clawback» επισήμανε ο κ. Ξανθός και σημείωσε πως υπάρχει ανάγκη για:
  1.  Επιτάχυνσης της εφαρμογής των διαρθρωτικών μέτρων για τον εξορθολογισμό της ζήτησης και τον έλεγχο της δαπάνη.
  2.  Σταδιακής ενίσχυσης των κλειστών προϋπολογισμών (το 1ο βήμα έγινε το 2019 με τα επιπλέον 45 εκ. € στο νοσοκομειακό φάρμακο) και στην κατανομή του clawback.
  3.  Αλλαγής «μίγματος» στην τιμολογιακή πολιτική. Το πλαίσιο που έχουμε παρουσιάσει είναι αποδεκτό από τους κοινωνικούς εταίρους (φαρμακοβιομηχανία), αλλά και από τη μεταμνημονιακή επιτήρηση των θεσμών».
Ο υπουργός ανέφερε ακόμη πως κρίσιμη προτεραιότητα είναι η σταδιακή μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών με τελικό στόχο την εγγυημένη πρόσβασή τους σε κάθε ιατρικά τεκμηριωμένη θεραπεία με το μικρότερο δυνατό κόστος. Καταλήγοντας ο κ. Ξανθός τόνισε: «Στο νέο μεταμνημονιακό περιβάλλον, λοιπόν, διορθώνουμε στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν λόγω των οριζόντιων μέτρων, συγκροτούμε ένα πιο σταθερό, προβλέψιμο και βιώσιμο πλαίσιο στο χώρο του φαρμάκου, θωρακίζουμε το Σύστημα».
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μέσω της ανανεωμένης πρότασης του Ευρωκοινοβουλίου για τη φαρμακευτική νομοθεσία
Και τον πάροχο ηλεκτρονικής τιμολόγησης






Σχετικά άρθρα

Η ΕΛΕΑΝΑ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ασθενών
Αφορά την εκστρατεία «Vote4Patients» για τις Ευρωεκλογές του 2024
Νέοι φόροι για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Καθορίζονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
Δώδεκα νέα φάρμακα 12 έρχονται στην Ε.Ε.
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό