Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Τρόποι διακοπής καπνίσματος

20/8/2009
Υποκατάστατα νικοτίνης - φάρμακα - εναλλακτικές μέθοδοι
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Από την
Κική Φέσκου,
φαρμακοποιό

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας αναφέρει ότι 1,1 δισεκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο είναι καπνιστές και σχεδόν κάθε δευτερόλεπτο ένα νέο άτομο αρχίζει να εθίζεται στη νικοτίνη!

Κάθε χρόνο 5.000.000 άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους από νοσήματα που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη βλαπτική επίδραση του καπνίσματος, ενώ οι θάνατοι το 2020 αναμένεται να φτάσουν τα 10.000.000.

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, «...στη χώρα μας περίπου 20.000 καπνιστές πεθαίνουν κάθε χρόνο από νοσήματα που έχουν σχέση με το κάπνισμα, άλλοι 1.000 πεθαίνουν από το παθητικό κάπνισμα, ενώ τουλάχιστον 1.000 συμπατριώτες μας σε ετήσια βάση παθαίνουν έμφραγμα του μυοκαρδίου εξαιτίας του καπνίσματος. Αλλά και εάν όλα αυτά δεν αρκούν για να πείσουν και τους πλέον αισιόδοξους για τις βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου, η διαπίστωση των ειδικών ότι οι καπνιστές ζουν 13-14 χρόνια λιγότερα από τους μη καπνιστές, τα λέει όλα».

Η καρδιολογική εταιρεία επίσης αναφέρει ότι:

• Οι άνδρες που καπνίζουν περισσότερο από ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα έχουν πιο πολλές πιθανότητες να παρουσιάσουν στυτική δυσλειτουργία σε σύγκριση με άνδρες που δεν καπνίζουν.

• Το κάπνισμα έχει αρνητική επίδραση στη δυνατότητα των ζευγαριών να πετύχουν μια εγκυμοσύνη και να έχουν ένα παιδί που θα γεννηθεί μετά από μια κανονική περίοδο κύησης. Η εξήγηση που δίνεται είναι ότι οι χημικές ουσίες που περιέχονται μέσα στον καπνό του τσιγάρου, όπως η νικοτίνη και το βαρύ μέταλλο κάδμιο, πιθανόν να επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγή οιστρογόνων.

• Όταν μια εγκυμοσύνη επιτευχθεί, η νικοτίνη περνάει στο έμβρυο

• Ένα παιδί που μεγαλώνει κοντά σ’ ένα καπνιστή πριν φτάσει τα πέντε χρόνια ζωής του θα έχει «καπνίσει» 102 πακέτα τσιγάρα.

Η αλήθεια είναι πως η απεξάρτηση από τη νικοτίνη δεν είναι εύκολη υπόθεση αφού, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, από το 70% των καπνιστών που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα, ένα 20-30% το προσπαθούν πραγματικά και από αυτούς το 3-5% τελικά το επιτυγχάνουν χωρίς βοήθεια.

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. η εξάρτηση από τη νικοτίνη έχει επίσημα ταξινομηθεί ως ασθένεια, αφού θεωρείται ένας νευροβιολογικός εθισμός.

Έτσι ο καπνιστής που θα ακολουθήσει τη διαδικασία διακοπής του καπνίσματος θα πρέπει να βρίσκεται σε κατάλληλη ψυχολογική κατάσταση και να έχει συνειδητοποιήσει τις ολέθριες συνέπειές του.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι διακοπής του καπνίσματος. Ανάμεσα σ’ αυτούς είναι:

• τα υποκατάστατα νικοτίνης (τσίχλες νικοτίνης, αυτοκόλλητα, ηλεκτρονικό τσιγάρο)

• διάφορα φάρμακα (υδροχλωρική βουπροπιόνη, βαρενικλίνη)

• εναλλακτικές μέθοδοι όπως βελονισμός, υπνοθεραπεία.


Υποκατάστατα νικοτίνης

Τσίχλα νικοτίνης: παρέχει ποσότητα νικοτίνης (χωρίς τις υπόλοιπες καρκινογόνες ουσίες του τσιγάρου) που απελευθερώνεται με το μάσημα και απορροφάται από το βλεννογόνο της στοματικής κοιλότητας. Βοηθά στη μείωση της άμεσης επιθυμίας για τσιγάρο. Μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες μεθόδους απεξάρτησης.
Δεν πρέπει να μασιέται συνέχεια.

Ο σωστός τρόπος ενεργοποίησής της είναι η αργή μάσηση και η τοποθέτησή της ανάμεσα στα ούλα και τα δόντια.

Υπέρ: ελέγχεται η δόση νικοτίνης ανάλογα με τις ανάγκες του ατόμου.

Κατά: δεν μπορεί να καταναλώνονται συγχρόνως όξινοι χυμοί, ποτά ή καφές.

Αυτοκόλλητο νικοτίνης: τοποθετείται μία φορά την ημέρα απελευθερώνοντας σταδιακά νικοτίνη.

Στόχος του είναι να διατηρεί σταθερά τα επίπεδα νικοτίνης στον οργανισμό. Πρέπει να αποφεύγεται το κάπνισμα όταν υπάρχει το αυτοκόλλητο, αλλά και μετά την αφαίρεσή του.

Kατά: δεν μπορεί να τροποποιηθεί η δόση αφού αποδεσμεύεται συγκεκριμένη ποσότητα νικοτίνης.

Πίπα νικοτίνης (inhaler): πρόκειται για έναν κύλινδρο, στην άκρη του οποίου προσαρμόζεται φιαλίδιο νικοτίνης των 10mg και εισπνέεται αργά. Αυξάνει γρήγορα τα επίπεδα νικοτίνης στο αίμα, όπως γίνεται και με τη νικοτίνη του τσιγάρου, η οποία φτάνει στον εγκέφαλο μέσα σε 2-3 δευτερόλεπτα.

Υπέρ: ελέγχεται η δόση νικοτίνης ανάλογα με τις ανάγκες του ατόμου.

Κατά: μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση.

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: μοιάζει με κανονικό τσιγάρο και αποτελείται από μπαταρία λιθίου και αμπούλες νικοτίνης. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος.

Προσοχή!

Επειδή τα υποκατάστατα νικοτίνης είναι φάρμακα, πρέπει να ακολουθείται πιστά η δοσολογία τους και να αποφεύγεται η ταυτόχρονη χρήση τσιγάρου, ώστε να αποφευχθεί τυχόν δηλητηρίαση του οργανισμού από υπερβολική λήψη νικοτίνης.


Μη νικοτινικά φάρμακα

Βαρενικλίνη (Champix)

Είναι ουσία με δράση στον εγκέφαλο παρόμοια με αυτήν της νικοτίνης. Ανακουφίζει από τα συμπτώματα στέρησης ενώ η θεραπεία διαρκεί περίπου 3 μήνες. Ενδείκνυται για κάθε καπνιστή από 18 ετών και άνω.

Υδροχλωρική βουπροπιόνη (Zyban)

Ανήκει στην κατηγορία των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Βοηθά στη μείωση της στέρησης από τη νικοτίνη, αλλά και στον έλεγχο της εξάρτησης από το κάπνισμα. Μειώνει σταδιακά την ανάγκη για τσιγάρο.


Εναλλακτικές μέθοδοι

Βελονισμός: στοχεύει στη σωματική και ψυχική απεξάρτηση του καπνιστή. Ενεργοποιεί κέντρα που σχετίζονται με την εξάρτηση από τη νικοτίνη με αποτέλεσμα ο καπνιστής μετά το πέρας της θεραπείας να αισθάνεται απέχθεια για το τσιγάρο. Ο ασθενής που την εφαρμόζει περιγράφει τη γεύση του τσιγάρου ως μεταλλική. Θεωρείται ασφαλής μέθοδος εφόσον εφαρμόζεται από εξειδικευμένα άτομα.

Ύπνωση: στοχεύει μέσω του υποσυνείδητου στην αλλαγή των πιστεύω και της στάσης του καπνιστή απέναντι στο κάπνισμα. Η μέθοδος αυτή έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο αποδοτική όταν συνδυάζεται και με ψυχοθεραπεία. Η θεραπεία βοηθά ιδιαίτερα τα άτομα εκείνα που το κάπνισμά τους σχετίζεται με κάποια ψυχολογική κατάσταση.

Έρευνες αναφέρουν επίσης ότι υπάρχουν τροφές που κάνουν δυσάρεστη τη γεύση του τσιγάρου. Σε γενικές γραμμές αποδείχθηκε ότι τα γαλακτοκομικά (τυρί, γάλα), τα ροφήματα χωρίς καφεΐνη (χυμοί, νερό), τα φρούτα και τα λαχανικά ανήκουν στις τροφές που χειροτερεύουν τη γεύση του τσιγάρου. Αντίθετα, τα οινοπνευματώδη ποτά, ο καφές και το τσάι τη βελτιώνουν.

Στη χώρα μας σε αρκετά δημόσια αλλά και ιδιωτικά νοσοκομεία λειτουργούν ιατρεία διακοπής του καπνίσματος, όπου ειδικοί πνευμονολόγοι μπορούν να βοηθήσουν την προσπάθεια ασθενούς να κόψει το κάπνισμα.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS






Σχετικά άρθρα

Ανακλήθηκε παρτίδα του Physiomer Baby
Ανακοινώσεις από τον ΕΟΦ
Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"