Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

ΣΦΕΕ: Τα αδιέξοδα του νέου νόμου «Γιατρός για όλους»
Σε επιστολή της προς στον Α. Πλεύρη
Υπέρταση: Ενημέρωση και σωστή καθοδήγηση από το φαρμακείο
Η νόσος έχει χαρακτηριστεί ως σιωπηλός κίνδυνος
Χιλιάδες πολίτες στην 1η μεγάλη δράση που οργάνωσαν φαρμακοποιοί
Το «Μαζί μια Αγκαλιά» θα γίνει θεσμός τα προσεχή χρόνια

Το ΣτΕ επιτρέπει τη συνταγογράφηση και με εμπορική ονομασία

3/11/2017 1:13:24 μμ
Ο ΕΟΠΥΥ δηλώνει ότι θα σεβαστεί την απόφαση
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (Ι.Σ.Α.) ζήτησε να αναγνωριστεί το δικαίωμα του γιατρού να συνταγογραφεί αναφέροντας την εμπορική ονομασία του προτεινόμενου σκευάσματος, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), και ο ΕΟΠΥΥ το δέχτηκε!


Αναλυτικά: Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΠΥΥ, με εγκύκλιό του (δείτε εδώ) είχε απαιτήσει η συνταγογράφηση να γίνεται με βάση τη δραστική ουσία, σύμφωνα με το Νόμο 4052/2012 και τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, ενώ τόνιζε ότι η αναγραφή της εμπορικής ονομασίας στα πεδία "σχόλια" ή "Οδηγία" δεν επιτρέπεται. Οι αντιδράσεις από τον ιατρικό κλάδο ήταν έντονες και ζητούσαν την απόσυρση της εγκυκλίου.


Σύμφωνα λοιπόν με πρόσφατη ανακοίνωση του ΙΣΑ (1/11/2017), η απόφαση του ΣτΕ αναφέρει ότι ο γιατρός «δεν εμποδίζεται να υποδείξει στον ασθενή του συγκεκριμένο φάρμακο αναφοράς, το οποίο θεωρεί καταλληλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο γενόσημο, και σε περιπτώσεις που δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις, οι οποίες προβλέπονται στην προσβαλλομένη ή υπερβαίνουν το ποσοστό του 15%». Σημειώνεται δε ότι η συνέπεια στην περίπτωση αυτή είναι «η επιβάρυνση του ασθενή-ασφαλισμένου, σύμφωνα με την προσβαλλόμενη ΕΜΠ4/17.11.2012 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, με τη διαφορά μεταξύ της λιανικής και της ασφαλιστικής τιμής, χωρίς πάντως να απαγορεύεται η εκτέλεση της συνταγής».


Επιπρόσθετα ο ΙΣΑ αναφέρει ότι ότι η εν λόγω εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ «παραγνωρίζει τη φύση του ιατρικού λειτουργήματος, τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ιατρού και ασθενή, την ευθύνη του ιατρού, αλλά και όποιου επιχειρεί να τροποποιήσει την προταθείσα εξατομικευμένη φαρμακευτική θεραπευτική αγωγή».


Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρης Μπερσίμης, σε επίσκεψή του την Πέμπτη 2/11 στα γραφεία του ΙΣΑ, δήλωσε ότι θα σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ, η οποία αναφέρεται στη δραστική ουσία, συνεπώς ο ΙΣΑ ζητά τώρα να προσαρμοστεί αναλόγως το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ, ώστε να προβλέπεται η αναφορά εμπορικής ονομασίας πέραν του 15%.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ζητά μείωση της υπερφορολόγησης και έλεγχο της συνταγογράφησης
Ορίζει και τη λειτουργία των φαρμακείων ΕΟΠΥΥ τα Σάββατα


Σχετικά άρθρα

Αναβαθμίζονται οι εφαρμογές του e-ΕΦΚΑ
Προσωρινή διακοπή λειτουργίας των ηλεκτρονικών υπηρεσιών για 5 ημέρες
ΠΕΦ: Αντιδρά στις σημαντικές μειώσεις τιμών στα παλαιά φάρμακα
Ζητά μείωση της υπερφορολόγησης και έλεγχο της συνταγογράφησης
ΣΦΕΕ: Τα αδιέξοδα του νέου νόμου «Γιατρός για όλους»
Σε επιστολή της προς στον Α. Πλεύρη
PhRMA Innovation Forum Ελλάδος: Ζητά την επανεξέταση της τροπολογίας για το clawback και rebates
Τα μέτρα δεν στοχεύουν στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, επισημαίνουν τα μέλη