Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Το ΣτΕ επιτρέπει τη συνταγογράφηση και με εμπορική ονομασία

3/11/2017 1:13:24 μμ
Ο ΕΟΠΥΥ δηλώνει ότι θα σεβαστεί την απόφαση
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (Ι.Σ.Α.) ζήτησε να αναγνωριστεί το δικαίωμα του γιατρού να συνταγογραφεί αναφέροντας την εμπορική ονομασία του προτεινόμενου σκευάσματος, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), και ο ΕΟΠΥΥ το δέχτηκε!


Αναλυτικά: Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΠΥΥ, με εγκύκλιό του (δείτε εδώ) είχε απαιτήσει η συνταγογράφηση να γίνεται με βάση τη δραστική ουσία, σύμφωνα με το Νόμο 4052/2012 και τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, ενώ τόνιζε ότι η αναγραφή της εμπορικής ονομασίας στα πεδία "σχόλια" ή "Οδηγία" δεν επιτρέπεται. Οι αντιδράσεις από τον ιατρικό κλάδο ήταν έντονες και ζητούσαν την απόσυρση της εγκυκλίου.


Σύμφωνα λοιπόν με πρόσφατη ανακοίνωση του ΙΣΑ (1/11/2017), η απόφαση του ΣτΕ αναφέρει ότι ο γιατρός «δεν εμποδίζεται να υποδείξει στον ασθενή του συγκεκριμένο φάρμακο αναφοράς, το οποίο θεωρεί καταλληλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο γενόσημο, και σε περιπτώσεις που δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις, οι οποίες προβλέπονται στην προσβαλλομένη ή υπερβαίνουν το ποσοστό του 15%». Σημειώνεται δε ότι η συνέπεια στην περίπτωση αυτή είναι «η επιβάρυνση του ασθενή-ασφαλισμένου, σύμφωνα με την προσβαλλόμενη ΕΜΠ4/17.11.2012 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, με τη διαφορά μεταξύ της λιανικής και της ασφαλιστικής τιμής, χωρίς πάντως να απαγορεύεται η εκτέλεση της συνταγής».


Επιπρόσθετα ο ΙΣΑ αναφέρει ότι ότι η εν λόγω εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ «παραγνωρίζει τη φύση του ιατρικού λειτουργήματος, τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ιατρού και ασθενή, την ευθύνη του ιατρού, αλλά και όποιου επιχειρεί να τροποποιήσει την προταθείσα εξατομικευμένη φαρμακευτική θεραπευτική αγωγή».


Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρης Μπερσίμης, σε επίσκεψή του την Πέμπτη 2/11 στα γραφεία του ΙΣΑ, δήλωσε ότι θα σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ, η οποία αναφέρεται στη δραστική ουσία, συνεπώς ο ΙΣΑ ζητά τώρα να προσαρμοστεί αναλόγως το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ, ώστε να προβλέπεται η αναφορά εμπορικής ονομασίας πέραν του 15%.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ χαιρετίζει τη στροφή του Οργανισμού προς την παροχή υπηρεσιών
Έχει προκαλέσει ζημιά ύψους άνω των 435.000 ευρώ






Σχετικά άρθρα

ΕΜΑ: Πάνω από 615 εκατ. ευρώ το budget για το 2026
Κυρίως για την εφαρμογή της νέας φαρμακευτικής νομοθεσίας
Η φαρμακευτική δαπάνη μπορεί να φτάσει τα  10,5 δισ. ευρώ έως το 2028
Σύμφωνα με μελέτη της Deloitte για λογαριασμό του ΣΦΕΕ
Νέα μέτρα για τις ελλείψεις κρίσιμων φαρμάκων στην Ε.Ε.
Εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για 7 νέα φάρμακα
Αναμένεται η επίσημη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή