Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Η Ευρώπη χάνει τη μάχη των επενδύσεων στο φάρμακο

23/9/2026 3:30:21 μμ
Καμπανάκι κινδύνου από την ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η Ευρώπη έχει μείνει πίσω στην ανταγωνιστικότητα στο φάρμακο με ορατές συνέπειες για τους ασθενείς, αναφέρουν σε ανοιχτή τους επιστολή οι επικεφαλής των μεγάλων ευρωπαϊκών φαρμακευτικών εταιρειών AstraZeneca, Boehringer Ingelheim, Chiesi, Ipsen, GSK, Novo, Novartis, Roche και Sanofi. 


Συγκεκριμένα, τη στιγμή που οι ΗΠΑ και Κίνα ανακοίνωσαν επενδύσεις πάνω από $600 δισ. μόνο τα τελευταία δύο χρόνια, η Ευρώπη καταγράφει πτώση στην Έρευνα & Ανάπτυξη (Ε&Α) και στις κλινικές δοκιμές: το 1990 αντιπροσώπευε το 43% της παγκόσμιας δραστηριότητας Ε&Α και σήμερα το ποσοστό έχει πέσει στο 31% και συνεχίζει να μειώνεται, ενώ στις μελέτες σε μια 10ετία έχει υποδιπλασιαστεί στο 9%. Αποτέλεσμα είναι το 40% των νέων θεραπειών να μη φτάνει ποτέ στην Ευρώπη και αν φτάνει, έρχεται με 600 ημέρες καθυστέρηση.

 

Τονίζοντας με έμφαση ότι η Ευρώπη φαίνεται πως δεν εκτιμά τη φαρμακευτική καινοτομία, οι ηγέτες του κλάδου καλούν τις κυβερνήσεις σε συνεργασία προκειμένου να ανατραπεί η φθίνουσα ανταγωνιστικότητα και να διασφαλιστεί η κυριαρχία της Ευρώπης στον τομέα της υγείας. «Αναγνωρίζουμε τις δημοσιονομικές πιέσεις. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με την άμυνα ή την ενέργεια, τα καινοτόμα φάρμακα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως κρίσιμη υποδομή και όχι ως παροχή άλλων», καταλήγει η επιστολή.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

7/10/2026 4:30:04 μμΜετά τα GLP-1 τι;
Η έρευνα στρέφεται στη διατήρηση του βάρους και όχι μόνο στη μείωση
Περιορισμένη η συμβολή των φαρμακευτικών ουσιών στο συνολικό τοξικό φορτίο






Σχετικά άρθρα

Ειρ. Αγαπηδάκη: Ξεκινά εκ νέου το «Προλαμβάνω»
Με τις εξετάσεις μαστογραφίας και υπερηχογραφήματος μαστών
Στο διαδίκτυο μπορείς να αγοράσεις και φάρμακα
Καταγγελία του Φ.Σ. Πέλλας στον ΕΟΦ
Νέα δεδομένα για τα αστικά λύματα από ΠΕΦ, ΣΦΕΕ και ΕΦΕΧ
Περιορισμένη η συμβολή των φαρμακευτικών ουσιών στο συνολικό τοξικό φορτίο
Φαρμακεία αεροδρομίων: Υπόνοιες από το ΠΑΣΟΚ για «φωτογραφικές» διατάξεις
Ο βουλευτής Μ. Χουρδάκης ζητά έγγραφα και στοιχεία