Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Το πρώτο φάρμακο που παράγεται σε γενετικά τροποποιημένα φυτά

14/5/2012
Εγκρίθηκε η κυκλοφορία του στις Η.Π.Α. για τη θεραπεία της νόσου Gaucher
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Για πρώτη φορά στα χρονικά της φαρμακευτικής, η αμερικανική FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) έδωσε άδεια κυκλοφορίας για ένα ιατρικό ένζυμο που παράγεται από γενετικά τροποποιημένα φυτά, στα οποία έχει εισαχθεί ένα ανθρώπινο γονίδιο.


Το Elelyso (ταλιγλυκεράση α) της ισραηλινής Protalix Biotherapeutics, προορίζεται για την αντιμετώπιση της νόσου του Γκουσέρ (Gaucher), μιας σπάνιας γενετικής διαταραχής που προκαλεί την παθολογική συσσώρευση λίπους μέσα στα κύτταρα και τα όργανα.


Το φάρμακο, το οποίο παράγεται από τροποποιημένα καρότα, είναι το φυσιολογικό ανθρώπινο ένζυμο που λείπει από τους ασθενείς.


Τα φάρμακα που βασίζονται σε βιολογικά μόρια όπως οι πρωτεΐνες συχνά είναι δύσκολο να παρασκευαστούν με μεθόδους χημικής μηχανικής, γιΆ αυτό και παράγονται συνήθως με μεθόδους βιοτεχνολογίας. Η ινσουλίνη, μια πρωτεϊνική ορμόνη, παράγεται από γενετικά τροποποιημένα βακτήρια E. coli από το 1982, περιορίζοντας δραστικά την τιμή του φαρμάκου για τους διαβητικούς. Σε αυτή την περίπτωση, τα γενετικά τροποποιημένα βακτήρια καλλιεργούνται μέσα σε μεγάλες δεξαμενές που ονομάζονται βιοαντιδραστήρες και λειτουργούν σε αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες.


Από τη δεκαετία του 1990, όμως, αρκετοί ερευνητές πειραματίζονται με την παραγωγή φαρμάκων σε φυτά, των οποίων η καλλιέργεια είναι σημαντικά φθηνότερη και επιπλέον δεν απαιτεί τόσο ακριβείς συνθήκες. Για το λόγο αυτό, η έγκριση του Elelyso θεωρείται ορόσημο για τη βιομηχανία βιοτεχνολογίας, σχολιάζει το Nature.com.


Το νέο φάρμακο της Protalix θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις δύο άλλες μορφές του ενζύμου που κυκλοφορούν στην αγορά, οι οποίες παράγονται από γενετικά τροποποιημένα χάμστερ και κοστίζουν έως και 300.000 δολάρια το χρόνο για κάθε ασθενή. Το νέο φάρμακο αναμένεται τώρα να είναι 75% φθηνότερο σε σχέση με το δημοφιλέστερο από τα δύο υφιστάμενα φάρμακα.


Και η Protalix Biotherapeutics δεν είναι η μόνη που ακολουθεί τη νέα προσέγγιση. Εταιρείες βιοτεχνολογίας πειραματίζονται τώρα με γενετικά τροποποιημένα φυτά για την παραγωγή φαρμάκων κατά της ηπατίτιδας C, της γρίπης, της διάρροιας λόγω χρήσης αντιβιοτικών, ακόμα και κατά της τερηδόνας.


Το μέλλον των φαρμακευτικών φυτών φαίνεται λοιπόν ανθηρό.


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, news.in.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δείχνει ότι η διακοπή της αγωγής οδηγεί σύντομα στο αρχικό βάρος
Ο κλάδος του φαρμάκου επένδυσε 1,5 δισ. ευρώ αξιοποιώντας το






Σχετικά άρθρα

Νέα έρευνα για τα φάρμακα GLP-1
Δείχνει ότι η διακοπή της αγωγής οδηγεί σύντομα στο αρχικό βάρος
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Δράση ενημέρωσης για την υπέρταση στις 16/05
Η Κινητή Ομάδα Υγείας του Τομέα Υγείας θα βρίσκεται στο Σύνταγμα
Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας
Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης