Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Ο Δημήτρης Αλιμπέρτης στα «Best in Pharmacy Awards 2022»
«Η μεγάλη συμμετοχή των εταιρειών και το επίπεδο της κριτικής επιτροπής αποδεικνύουν την επιτυχία του εγχειρήματος», σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Ομίλου ΣΥΦΑΚ
Η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του ΠΦΣ
Μετά τις παραιτήσεις των αντιπροέδρων Αλέξανδρου Τσαπέκου και Γιάννη Δαγρέ
PIF Greece: Δεν θα συνεχίσουμε να παρέχουμε δωρεάν καινοτόμα φάρμακα στους ασθενείς
Τα στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας καταγγέλλουν ως στρεβλή τη φαρμακευτική πολιτική της κυβέρνησης

Το μέλλον της φροντίδας υγείας είναι στους αισθητήρες

14/9/2022 3:10:16 πμ
Μια ματιά στο «Έξυπνο Οικοσύστημα Υγείας» από την ΕΥ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι ο παράγοντας που θα επηρεάσει περισσότερο τη φαρμακευτική βιομηχανία την επόμενη 5ετία, σύμφωνα με έρευνα του Reuters.

Η έρευνα, που διεξήχθη με αφορμή τη μεγάλη διοργάνωση Pharma 2022, αναδεικνύει ότι οδεύουμε σε ένα μέλλον στη φροντίδα υγείας με την τεχνητή νοημοσύνη και την ανάλυση δεδομένων να φέρνουν σαρωτικές αλλαγές. Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη έκθεση της ΕΥ με τίτλο: «The Intelligent Health Ecosystem», στην οποία περιγράφεται πως ήδη έχουν γίνει τα πρώτα βήματα για υπηρεσίες φροντίδας υγείας που θα είναι περισσότερο απομακρυσμένες ή εικονικές και λιγότερο με φυσική παρουσία. Το «κέντρο» παροχής φροντίδας να αρχίζει να απομακρύνεται από το νοσοκομείο, όπου βρίσκεται τώρα, προς πιο φιλικούς χώρους (π.χ. σπίτι, γραφείο). 

Αυτό θα επιτευχθεί με τη χρήση όλο και περισσότερων αισθητήρων που θα βρίσκονται γύρω, πάνω, ακόμα και μέσα μας και θα συλλέγουν έναν τεράστιο όγκο δεδομένων. Τα δεδομένα αυτά θα συμβάλλουν ώστε οι θεραπείες δεν θα είναι απλά εξατομικευμένες, αλλά και γενετικά προσαρμοσμένες πάνω στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ασθενή. Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση της ΕΥ, οδηγούμαστε στη δημιουργία ενός Έξυπνου Οικοσυστήματος Υγείας που θα υποστηρίζεται από αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας ένα δίκτυο αντίστοιχο του Internet of Things, αλλά επικεντρωμένο στη βελτίωση της φροντίδας υγείας (Internet of Medical Things-IoMT). 

Στο μέλλον δηλαδή «έξυπνα» νοσοκομεία, κέντρα ιατρικής ακριβείας, ερευνητές και κατασκευαστές προϊόντων και υπηρεσιών, πρωτοβάθμια φροντίδα, κρατικοί και ιδιωτικοί φορείς ασφάλισης και χρηματοδότησης, αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες στα «έξυπνα» σπίτια και κτίρια θα είναι διασυνδεδεμένοι για να συλλέγουν, να αναλύουν και να ανταλλάσσουν πληροφορίες για την εξατομικευμένη φροντίδα, τη συνεχή παρακολούθηση και την προσαρμογή αυτής της φροντίδας που θα σημαίνει, τελικά, πολύ καλύτερα αποτελέσματα του συστήματος υγείας.

Αυτό το «έξυπνο οικοσύστημα υγείας» θα μας επιτρέψει να διαλύσουμε τα στεγανά μεταξύ διαφορετικών τομέων της υγειονομικής φροντίδας και να βελτιστοποιήσουμε τη λήψη αποφάσεων κατά μήκος του «ταξιδιού» του ασθενή, οδηγώντας τελικά σε πραγματικά ανθρωποκεντρική φροντίδα, αναφέρεται στην έκθεση, στην οποία και σημειώνεται ότι έως το 2030 θα υπάρξει ένα έλλειμμα εργαζομένων στην υγειονομική περίθαλψη, της τάξης των 18 εκατ. ατόμων.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Κάλεσμα προς τις κυβερνήσεις να αναθεωρηθεί η νομοθεσία
Απόφαση του ΠΟΥ ανοίγει το δρόμο για το σωτήριο εμβολιασμό περισσότερων παιδιών στον κόσμο


Σχετικά άρθρα

Έκθεση Headway: Το 4% του συνολικού ΑΕΠ της Ε.Ε. δαπανάται για την αντιμετώπιση των ψυχικών νόσων
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κλιματική αλλαγή οδηγούν σε ένα νέο κύμα ψυχικών διαταραχών
Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς
Η Novo Nordisk Hellas εντείνει την προσπάθειά της για ενημέρωση σχετικά με το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2
«The Lancet Diabetes & Endocrinology»: Η μελέτη ADAPT δείχνει τη θεραπευτική αξία των αντλιών ινσουλίνης
Έδειξε βελτιωμένο γλυκαιμικό έλεγχο και μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη θεραπεία