Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Ειρήνη Μαρκάκη: Διαφάνεια και έλεγχος οι λέξεις κλειδιά για τις ελλείψεις φαρμάκων
Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων αναλύει τις προτάσεις της στο f.daily
Ισχυρά τα ηλεκτρονικά φαρμακεία στην αγορά των καλλυντικών
'Ανοδο παρουσιάζει στην Ελλάδα η ανδρική περιποίηση, σύμφωνα με μελέτη της ICAP CRIF

Το καλοκαίρι είναι σύμμαχος για την ψωρίαση

29/6/2022 2:32:18 πμ
Κώστας Λούμος, Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Ψωριασικών Ασθενών «ΚΑΛΥΨΩ»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το καλοκαίρι αποτελεί για τους περισσότερους την αγαπημένη εποχή του χρόνου. Αν ανήκει όμως κάποιος στα άτομα που πάσχουν από ψωρίαση είναι ο πολύ δυνατός ήλιος και η ζέστη σύμμαχοί του;

Σύμφωνα με έρευνες, ο ήλιος αποτελεί μια από τις καλύτερες θεραπείες για την ψωρίαση. Έτσι το καλοκαίρι συνιστάται στα άτομα με ψωρίαση να εκτίθενται στον ήλιο και ιδιαίτερα να εκθέτουν τις περιοχές του σώματός τους που εμφανίζουν τα συμπτώματα της ψωρίασης. Ακόμη και η μερική έκθεση του δέρματος στον ήλιο βοηθάει τον οργανισμό να παράξει πολύτιμη Βιταμίνη D, μια πολύ σημαντική βιταμίνη για όλους, αλλά κυρίως για τους ανθρώπους με ψωρίαση, καθώς τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθάει στην ανάπτυξη των κυττάρων.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς

  • Η έκθεση στον ήλιο 30 λεπτά την ημέρα αρκούν για να βελτιωθεί το δέρμα.
  • Η ηλιοθεραπεία μέχρι 15 λεπτά χωρίς χρήση αντηλιακού αποδεικνύεται επίσης ευεργετική για τους πάσχοντες, καθώς επιβραδύνει τη γρήγορη ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος που προκαλεί τις χαρακτηριστικές πλάκες της ψωρίασης.
  • Στα φαρμακεία διατίθενται αντηλιακά προϊόντα ειδικά για τους ασθενείς με ψωρίαση, οι οποίοι μπορούν να συμβουλευτούν το δερματολόγο τους για την πιο κατάλληλη για την κατάστασή τους αντηλιακή κρέμα.
  • Πολλά άτομα με ψωρίαση επιβεβαιώνουν ότι το κολύμπι στο θαλασσινό νερό τους βοηθά στην απομάκρυνση του νεκρού δέρματος από τις πλάκες και στη μείωση του κνησμού και του ερεθισμού, με εμφανή κλινική βελτίωση.
  • Θα πρέπει να υπενθυμίζεται στους ασθενείς ότι το θαλασσινό νερό, όπως και το νερό της πισίνας, μπορεί να ξηράνει το δέρμα, είναι επομένως σημαντικό να μην παραλείπουν το ντους αμέσως μετά το μπάνιο και αφού σκουπιστούν απαλά, να απλώνουν ενυδατική κρέμα για να κρατούν το δέρμα ενυδατωμένο.

Τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα συνδέουν την ψωρίαση με διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια δερματική πάθηση, της οποίας η ακριβής αιτιολογία δεν είναι γνωστή, ωστόσο, τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα τη συνδέουν με διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. Χαρακτηριστικό της σύμπτωμα είναι οι φλεγμονώδεις, ερυθηματώδεις πλάκες, οι οποίες καλύπτονται από αργυρόλευκες φολίδες, αποτέλεσμα συστηματικής φλεγμονής.

Προσβάλλει εμφανείς περιοχές του σώματος, όπως οι αγκώνες, τα γόνατα, το τριχωτό της κεφαλής, τα νύχια, αλλά και την περιοχή της κοιλιάς και των γεννητικών οργάνων, προκαλώντας έντονο κνησμό ή και ανθεκτικές ψωριασιακές πλάκες.

Μέχρι τώρα δεν υπάρχει θεραπεία που να προσφέρει πλήρη ίαση. Για το λόγο αυτό, η ψωρίαση αντιμετωπίζεται ως χρόνια νόσος με συνεχή λήψη φαρμάκων.

Σεμινάριο Ψωρίαση & Διατροφή
Το Σωματείο Υποστήριξης Ψωριασικών Ασθενών «ΚΑΛΥΨΩ» θα πραγματοποιήσει live διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα: «Ψωρίαση & Διατροφή», την Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2022 και ώρες 18:30-19:30 μέσω της σελίδας του στο Facebook. Το διαδικτυακό σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί δωρεάν για τους συμμετέχοντες με την ευγενική υποστήριξη των εταιρειών Leo και Φαρμασερβ -Lilly.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Συνεχίζει να καινοτομεί με προϊόντα, τα οποία συμβάλλουν ώστε οι άνθρωποι να ζουν με περισσότερη υγεία
Ευάγγελος Νικολόπουλος, Αναπληρωτής Διευθυντής Αγγειοχειρουργός στο Metropolitan Hospital


Σχετικά άρθρα

Το 62,4% των πολιτών δηλώνει έτοιμο να προχωρήσει σε νέο εμβολιασμό Covid-19
Σύμφωνα με έρευνα του ΙΣΘ η ικανοποίηση της κοινωνίας από τις υπηρεσίες υγείας έχει αυξηθεί σημαντικά
EMA: Λήψη μέτρων κατά της ευλογιάς των πιθήκων
Στο πλαίσιο του νέου του ρόλου κατά τη διάρκεια κρίσεων
ΕΚΠΑ: Summer school on natural drug products
Φοιτητές Φαρμακευτικής εκπαιδεύτηκαν στα φυσικά προϊόντα με τη συνεργασία του ΙΔΕΕΑΦ και της ΠΕΦ