Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Το 2024 ανοίγουν νέοι ορίζοντες στη φαρμακευτική θεραπεία της παχυσαρκίας

5/3/2024 8:07:01 πμ
Σύμφωνα με την ΕΠΑΜΕΔΙ και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τα φάρμακα που δρουν σε υποδοχείς ορμονών (GLP-1 και GIP) καλύπτουν το κενό ανάμεσα στη συντηρητική θεραπεία (αλλαγή τρόπου ζωής) και στη Βαριατρική Χειρουργική, τονίζουν οι ειδικοί της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Παχυσαρκίας, του Μεταβολισμού και των Διαταραχών Διατροφής (ΕΠΑΜΕΔΙ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας σήμερα, 4 Μαρτίου. 


Όπως αναφέρουν, η τιρζεπατίδη (ο πρώτος και μοναδικός εγκεκριμένος διπλός αγωνιστής GLP-1 και GIP) και η σεμαγλουτίδη 2,4 mg (ο εγκεκριμένος αγωνιστής GLP-1) μιμούνται τις επιδράσεις της μεταβολικής χειρουργικής και στοχεύουν και στην απώλεια και στη διατήρηση του βάρους, άρα όταν χρειάζονται και παρέχονται από τους ειδικούς γιατρούς, «θα αλλάξουν την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας», τονίζουν.


Παράλληλα η ΕΠΑΜΕΔΙ μαζί με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας καλούν τις κυβερνήσεις για άμεση κινητοποίηση και ολοκληρωμένες δράσεις, κυρίως σε τρεις τομείς: κατάλληλες ιατρικές υπηρεσίες υγείας για την αντιμετώπιση των ατόμων με παχυσαρκία, έγκαιρη παρέμβαση σε πρώιμο στάδιο της νόσου για καλύτερα αποτελέσματα στη θεραπεία, πρόληψη στους νεότερους για να μειωθεί η ανάγκη για θεραπεία παχυσαρκίας. 


Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, η θεραπεία της παχυσαρκίας δεν είναι μόνο το αδυνάτισμα και η απώλεια κιλών, αλλά η συνολική βελτίωση της υγείας μέσω εξατομικευμένων παρεμβάσεων στις διατροφικές συνήθειες, στις οδηγίες για τη σωματική δραστηριότητα και στην ουσιαστική ψυχική στήριξη, ενώ τονίζουν ότι τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας και οι βαριατρικές επεμβάσεις είναι πολύτιμοι σύμμαχοι.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Michigan
Νέα παγκόσμια καμπάνια για να αλλάξουν οι αντιλήψεις του κοινού


Σχετικά άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Πεπτικής Υγείας
Ενημερώστε τους καταναλωτές για την αξία του υγιούς εντερικού μικροβιώματος
36ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γενικής Ιατρικής
Ασφαλής και αποτελεσματική η ιβουπροφαίνη στον οξύ πόνο
Ολοκληρωμένη ενημέρωση για τις ουρολογικές παθήσεις
Από τη νέα ιστοσελίδα του Γραφείου Ασθενών της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας
Προβιοτικά: Μπορούν να βοηθήσουν στις αλλεργίες;
Γράφει ο Δρ. Σταύρος Ε. Μπαριάμης, Φαρμακοποιός, Χημικός, MPharm, MSc, PhD