Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Τις γιορτές κινδυνεύει σοβαρά η όραση

19/12/2017 12:45:00 μμ
11 πράγματα που πρέπει να προσέξετε
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 Ο περισσότερος κόσμος νομίζει ότι οι τραυματισμοί των ματιών συμβαίνουν κυρίως σε επικίνδυνα επαγγέλματα ή αθλήματα. Ωστόσο, σχεδόν οι μισοί τραυματισμοί των ματιών συμβαίνουν στο σπίτι, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (ΑΑΟ). Ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε κατά τη διάρκεια των εορτών.


1. Προσοχή στο μαγείρεμα. Το λάδι ή το λίπος που πετάγεται από το τηγάνι αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες τραυματισμού στα μάτια. Η καλύτερη λύση, λοιπόν, είναι να σκεπάζετε το τηγάνι με το καπάκι του ή με ειδική, λεπτή σίτα αν θέλετε να βλέπετε το φαγητό.


2. Να πλένετε συχνά τα χέρια σας. Κρεμμύδια, σκόρδα και καυτερές πιπεριές περιέχουν ουσίες που προκαλούν στα μάτια αίσθημα καύσου, πόνο, κοκκίνισμα και δακρύρροια. Να πλένετε καλά και τις επιφάνειες κοπής τροφίμων.


3. Προμηθευτείτε γυαλιά προστασίας. Τα εργαλεία για τον κήπο, όπως η μηχανή του γκαζόν, το ψαλίδι για κλάδεμα κ.λπ. μπορεί εύκολα να τινάξουν ξυλαράκια στον αέρα, το ίδιο και το κάρφωμα ή η διάνοιξη οπών στους τοίχους. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η χρήση γυαλιών προστασίας μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για τα μάτια. Το ίδιο ισχύει και για την κουζίνα, αν προγραμματίζετε να καθαρίσετε τον φούρνο ή την αποχέτευση στο νιπτήρα με χημικά. Πολύ συχνά τα χημικά αυτά είναι καυστικά και επικίνδυνα. Ο κίνδυνος ατυχήματος στα μάτια είναι ακόμα μεγαλύτερος αν πρέπει να ρίξετε πάνω από τα χημικά καυτό νερό.


4. Να διαβάζετε τις οδηγίες χρήσης. Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για την πρόληψη των τραυματισμών στα μάτια είναι η προσεκτική ανάγνωση των οδηγιών χρήσης κάθε προϊόντος.


5. Μην αναμιγνύετε τα προϊόντα καθαρισμού. Ακόμα κι αν δεν εκτεθεί άμεσα το άτομο στα χημικά αυτά, μπορεί να εισπνεύσει ή να μπουν στα μάτια του τα πτητικά μόριά τους, με ολέθριες συνέπειες.


6. Μην βάζετε τα δώρα κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Αν και αυτή είναι μία ειδυλλιακή σκηνή στις χριστουγεννιάτικες ταινίες, δεν υπάρχει τίποτα ειδυλλιακό στο να μπει μια βελόνα του δέντρου στο μάτι.


7. Να κοιτάτε που πατάτε.Οι πτώσεις είναι η κύρια αιτία τραυματισμού στα μάτια (ευθύνονται για ένα στα πέντε περιστατικά). Οι περισσότεροι τραυματισμοί λόγω πτώσεων αφορούν άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.


8. Να αποφεύγετε τους καυγάδες. Στις ηλικίες 10 έως 59 ετών η συχνότερη αιτία τραυματισμού στα μάτια είναι οι... καυγάδες!


9. Μην ξεχνάτε τα παιδιά. Σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου Τζωνς Χόπκινς, για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών, η κύρια αιτία τραυματισμού στα μάτια είναι τα κτυπήματα κατά λάθος από άλλο άτομο ή από αντικείμενα.


10. Προσέξτε που θα πάει ο φελλός της σαμπάνιας. Όταν λοιπόν ανοίγετε το μπουκάλι της σαμπάνιας, φροντίστε να το στρέφετε προς ένα χώρο όπου δεν υπάρχει κανείς (αλλά μακριά από τα παράθυρα).


11. Προσοχή στα βεγγαλικά και στους εκτοξευτήρες κομφετί. Επίσης αποτελούν κατεξοχήν πρόβλημα κάθε γιορτής, καθώς έχουν προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς σε πολύ κόσμο.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Υποστηρίζει τη σχέση εμπιστοσύνης με τους ασθενείς
Σε υπουργική απόφαση αναφέρονται οι παθήσεις και οι δραστικές ουσίες






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους