Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Τι λένε οι φαρμακοποιοί για τον ιό της «νέας γρίπης»

21/8/2009
Πόσο επικίνδυνος είναι στην πραγματικότητα και πόσο ασφαλή θα είναι ενδεχομένως τα εμβόλια;
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Το θέμα που μονοπωλεί την ιατροφαρμακευτική επικαιρότητα τους τελευταίους 4 μήνες, σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, δεν είναι άλλο από τη λεγόμενη «νέα γρίπη».

Πολλά έχουν γραφεί για το βαθμό επικινδυνότητάς της, για το πόσο θα πρέπει να μας ανησυχεί και να μας προβληματίζει, για τα εμβόλια και τα αντι-ιικά φάρμακα που θα πρέπει να χορηγηθούν στον πληθυσμό προκειμένου για την ανοσοποίηση ή τη θεραπεία του και για τα ενδεδειγμένα μέτρα προφύλαξης.

Τι λένε όμως οι φαρμακοποιοί για το θέμα; Δίπλα, παραθέτουμε ενδεικτικά τις απόψεις τριών προέδρων Φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας (Ρεθύμνου, Ροδόπης, Αττικής), όπως δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες.

«Ο φαύλος κύκλος της υπερβολής», 24/07/2009

Του Σήφη Σπαντιδάκη, προέδρου Φ.Σ. Ρεθύμνου

 

«Μεγάλη αναταραχή στον πληθυσμό, έχει προξενήσει, ο επερχόμενος κίνδυνος πανδημίας γρίπης, αποτέλεσμα της προσβολής από τον ιό Η1Ν1. Μετρούμε τους προσβεβλημένους στην Αμερική, βλέπουμε τους θανάτους στην Βραζιλία, τρομάζουμε με τα προληπτικά μέτρα στην Αγγλία, απογοητευόμαστε με την διαφαινόμενη αδυναμία διαχείρισης, σε περίπτωση έξαρσης από μεριάς Υπουργείου.

 

Από την άλλη ο Υπουργός διαβεβαιώνει ότι έχουν ληφθεί όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για αντιμετώπιση πανδημίας και όλοι οι υπεύθυνοι διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους πως θα αντιμετωπιστεί σίγουρα το πρόβλημα. Από την άλλη οργιάζει η παραπληροφόρηση για την ύπαρξη όλων των απαραίτητων εμβολίων έγκαιρα κλπ. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Και εάν δεν είναι έτσι πώς είναι;

 

Καταρχήν θα πρέπει να πούμε πως ο συγκεκριμένος ιός της γρίπης δεν είναι ο συνήθης. Το στέλεχος αυτό έχει σύμφωνα με τους ειδικούς ιδιαίτερες δεξιότητες να εισέρχεται με μεγαλύτερη ευκολία στον πνευμονικό ιστό και να δημιουργεί κατάλληλο περιβάλλον για δευτερογενή ανάπτυξη άλλων λοιμώξεων, όπως η πνευμονία. Είναι προφανές πως εξασθενημένοι ανθρώπινοι οργανισμοί ή αλλιώς άτομα που περιλαμβάνονται στην κατηγορία που χαρακτηρίζουμε σαν τέτοια υψηλού κινδύνου, θα εκτεθούν περισσότερο στον κίνδυνο.

 

Τα άτομα αυτά κάθε χρόνο συνηθίζουν να εμβολιάζονται με το αντιγριπικό εμβόλιο κατά την περίοδο μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου και μέχρι τέλους του χρόνου. Το αντιγριπικό αυτό εμβόλιο που βρίσκει κανείς στα φαρμακεία κατά την περίοδο που αναφέραμε παραπάνω περιέχει αδρανοποιημένους ιούς γρίπης ή και τμήματα αυτών τα οποία έχουν απομονωθεί κατά την διάρκεια του προηγουμένου χειμώνα και έχουν παραγγελθεί στις προμηθεύτριες εταιρείες την περίοδο Απριλίου–Μαΐου του ίδιου πάντα χρόνου (είναι κατανοητό ότι απαιτείται ένα ικανό χρονικό διάστημα για την παραγωγή του εμβολίου) με βάση τις προτάσεις των φαρμακοποιών προς τους προμηθευτές τους.

 

Για τον νομό Ρεθύμνου π.χ. σύμφωνα με στοιχεία του Συνεταιρισμού και κατ’ αναλογία σε σχέση με τον πληθυσμό, μπορούμε να πούμε πως κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου 2008-Φεβρουαρίου 2009 έγιναν συνολικά γύρω στα 9.500 – 10.000 εμβόλια γρίπης. Με βάση λοιπόν τα περσινά στοιχεία έγιναν τουλάχιστον μέσω των φαρμακείων και τον Συνεταιρισμό παραγγελίες για 8.900 περίπου εμβόλια για τη φετινή περίοδο. Επαναλαμβάνουμε πως το εμβόλιο αυτό ούτε μία σχέση έχει με αυτό που αφορά την γρίπη των χοίρων (όπως την αποκαλούμε), του οποίου η προμήθεια θα γίνει μέσω άλλου καναλιού και θα διατεθεί όχι μέσω των φαρμακείων, με συνολικό κόστος για την προμήθεια 8.000.000 δόσεων από το Κράτος γύρω στα 1,3 δισ. €.

 

Εδώ υπάρχουν δύο επιφυλάξεις: Η πρώτη αφορά τον χρόνο προμήθειας (ο εμβολιασμός του πληθυσμού με το εμβόλιο αυτό δεν θεωρείται λογικό να τοποθετείται χρονικά πριν τα μέσα του Οκτωβρίου 2009) και η δεύτερη, εάν μπορεί με τον μηχανισμό που διαθέτει το Κράτος να εμβολιάσει έγκαιρα, για το Ρέθυμνο π.χ. 45.000 και πλέον άτομα.

Όταν η αναφερόμενη ραγδαία εξάπλωση της νόσου προβλέπεται εκείνη την περίοδο, μπορεί κανείς να αντιληφθεί, τις σκηνές απείρου κάλλους που θα βιώσουμε όλοι εκείνη την περίοδο…

 

Θα πρέπει επί τη ευκαιρία να πούμε πως ο τρομοκρατημένος πολίτης προβλέποντας αυτό το αλαλούμ που θα συμβεί, μη εμπιστευόμενος τους εκατοντάδες ειδικούς αλλά και προφανώς την υπεύθυνη πολιτεία έχει αρχίσει να αναζητεί διάφορες λύσεις στην προσπάθειά του να προλάβει .

 

Αναζητά εναγωνίως και το εμβόλιο κατά του πνευμονιοκόκου σκεπτόμενος πως εάν νοσήσει από τον Η1Ν1 τουλάχιστον να μην καταλήξει από πνευμονία με αιτία τον Streptococcus pneumoniae, όταν δε ο γιατρός του τον προτρέπει να εμβολιαστεί οπωσδήποτε με αυτό, για να προλάβει, μπορεί κανείς να φανταστεί τι συμβαίνει αυτόν τον καιρό στα φαρμακεία…

 

Για το συγκεκριμένο τώρα εμβόλιο κατά του πνευμονιοκόκκου το οποίο γίνεται αναμνηστικά κάθε 3 - 5 έτη, θα πούμε πάλι με στοιχεία του Συνεταιρισμού και κατ’ αναλογία πληθυσμού ότι, στην περιοχή του Ρεθύμνου, κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου 08 – Φεβρουαρίου 09 διατέθηκαν γύρω στις 600 δόσεις. Πληροφοριακά δε όλες οι δόσεις έχουν εξαντληθεί από τώρα (δύο μήνες πριν ) και δεν προβλέπεται εφοδιασμός με κάποιες δόσεις παρά μετά τις αρχές Σεπτεμβρίου. Είναι προφανές πως δεν συντρέχει κανείς λόγος για περισσότερες πιέσεις προς τον φαρμακοποιό μας, αλλά και είναι όχι σώφρον από τον γιατρό να προτρέπει. Τελικά…

 

Θεωρώ πως πρέπει να μείνουμε, στους όρους υγιεινής που όλοι γνωρίζουμε, να αποφεύγουμε τους χώρους που είναι περισσότερο επιβαρυμένοι από τον κίνδυνο επιμόλυνσης, να σιτιζόμαστε σωστά, αλλά κύρια να είμαστε ψύχραιμοι, φιλτράροντας συγχρόνως στο μυαλό μας όλα αυτά τα σκόρπια που κυκλοφορούν και που μόνο τρόμο και αβεβαιότητα προκαλούν. Διότι καμιά φορά η ζήτηση, όταν δεν είναι φυσιολογική, δημιουργεί περιβάλλον για στρεβλώσεις, η δε υπερβολή πολλές φορές είναι αιτία για ζήτηση. Εάν δε, δεν υπάρχει και σωστή ενημέρωση, τότε το μίγμα είναι εκρηκτικό. Φαύλος κύκλος…».

 

 

«Δεν υπάρχει λόγος πανικού για τη νέα γρίπη»

Συνέντευξη του προέδρου του Φ.Σ. Ροδόπης, Αλέξανδρου Τσαπέκου, στην εφημερίδα Παρατηρητής της Θράκης (21/08/2009)

 

«Καθησυχαστικός στις προβλέψεις για τον ιό της νέας γρίπης εμφανίζεται ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης, Αλέξανδρος Τσαπέκος, μιλώντας στον ΠτΘ για το θέμα αυτό που εδώ και καιρό έχει προκαλέσει τον πανικό στους πολίτες. Όπως υποστηρίζει πρέπει να αντιμετωπισθεί ως μια απλή γρίπη, απλά όσοι αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα υγείας θα πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικοί.

 

“Ο ιός της νέας γρίπης δεν είναι θανατηφόρος”

Μεταφέροντας την άποψή του για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί όλο αυτό το διάστημα με αφορμή τη νέα γρίπη, ο κ. Τσαπέκος τονίζει ότι «είναι λάθος ο κόσμος να παρασύρεται από διάφορα δημοσιεύματα ή από κάποιες εμμονές, τις οποίες έχω επισημάνει και προσωπικά, του τύπου τόσο του έντυπου όσο και του τηλεοπτικού. Προσωπική μου άποψη είναι, και θεωρώ ότι πρέπει να ακούσουμε την άποψη που είναι και η σωστότερη των καθηγητών της Ευρώπης και Αμερικής, ότι ο πανικός είναι αδικαιολόγητος. Δεν είναι ο ιός της νέας γρίπης, όπως ονομάζεται, θανατηφόρος. Δεν σημαίνει ότι όταν κάποιος πάρει τον ιό από κάποιο άλλο θα πεθάνει. Σε μια τέτοια περίπτωση ευλόγως θα ανησυχούσαμε όλοι. Οι θάνατοι που έχουν ακουστεί σε όλο τον κόσμο οφείλονται σε άλλα προβλήματα υγείας των ανθρώπων. Προβλήματα όπως ο πυρετός, ο έντονος βήχας, ή μια πνευμονοπάθεια βαριάς μορφής αποτελούν αφορμή για επιδείνωση της κατάστασής τους. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να προσέξουν.

Γενικότερα θα λέγαμε ότι οι άνθρωποι που έχουν κάποια προβλήματα υγείας θα πρέπει να τα προσέξουν σε τέτοιο σημείο, ώστε να μην επιδεινωθούν. Δεν χρειάζεται για παράδειγμα ένας που έχει πρόβλημα με τα πνευμόνια του να πηγαίνει στα καφενεία από εδώ και πέρα, όπου δηλαδή μπαινοβγαίνει πολύς κόσμος. Εκείνο που πρέπει να προσεχθεί είναι η διατροφή, ο ύπνος, η καθαριότητα και όχι σε συνάξεις με πολύ κόσμο. Ο υγιής δεν έχει κανένα πρόβλημα.
Εκείνο λοιπόν που θα επισημάνω είναι ότι ο κόσμος πρέπει να περιμένει τον ιό της γρίπης σαν μια απλή γρίπη. Η υγεία του θα επιδεινωθεί όπως και σε περίπτωση απλής γρίπης. Απλά αυτοί που έχουν προβλήματα να προστατευθούν και να μην εκτεθούν. Δεν υπάρχει λόγος πανικού και να τρέχουν οι άνθρωποι στα φαρμακεία. Θα έρθει η ώρα που θα βρουν και το εμβόλιο και τα χάπια.

Επίσης να πω ότι μπορεί και να μην έρθει η γρίπη και αυτό το λέω γιατί τον τελευταίο καιρό υπάρχουν δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ύφεση της γρίπης, δεν είναι τα πράγματα όπως ήταν στην αρχή, κάποιοι πάλι υποστηρίζουν ότι αυτή η ύφεση θα οδηγήσει σε μια επιδείνωση. Επαναλαμβάνω όμως ότι δεν υπάρχει θέμα πανικού».

Όσον αφορά στο χάπι Tamiflu, όπως ενημερώνει ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης «ήδη μερικές παρτίδες έχουν φτάσει στα φαρμακεία. Θα χορηγηθούν με ιατρική γνωμάτευση σε αυτούς που έχουν προσβληθεί από τον ιό. Πρέπει να το γνωρίζει αυτό ο κόσμος. Δεν θα δώσουμε, γιατί όλες οι συνταγές που θα εκτελεστούν στα φαρμακεία με φαξ θα αποσταλούν στον Ε.Ο.Φ., δηλαδή σε πόσα άτομα χορηγήσαμε πόσα χάπια και πότε, ώστε ενημερωθεί η κεντρική υπηρεσία του φορέα. Είναι επικίνδυνο για ένα φαρμακοποιό να ρισκάρει και να παρανομήσει και να δώσει σε κάποιον που δεν πρέπει».

Κανονικά τα εμβόλια για την εποχική γρίπη

Κανονικά θα γίνουν τα εμβόλια όπως κάθε χρόνο για την εποχική γρίπη. «Είμαστε εν αναμονή των εμβολίων που γίνονται για την εποχική γρίπη. Ήδη έχουμε κάνει τις παραγγελίες εδώ και πολύ καιρό και όπως κάθε χρόνο θα έρθουν. Αυτά επιβάλλεται να γίνουν. Μπορεί να είναι κάτι άλλο αλλά επαναλαμβάνω επιβάλλεται να γίνουν».

Βλάβες και αντιγριπικό εμβόλιο

Με απόφαση της κυβέρνησης θα εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός της χώρας κατά της νέας γρίπης. Για τις ανάγκες του πληθυσμού η χώρα μας θα προμηθευτεί 24.000.000 δόσεις εμβολίου. Οι παραδόσεις εμβολίων θα ξεκινήσουν στα μέσα Σεπτεμβρίου, ωστόσο ο εμβολιασμός θα γίνει όταν υπάρξει έγκριση της άδειας κυκλοφορίας από τις ευρωπαϊκές αρχές. Όπως τονίζει ο κ. Τσαπέκος «εκείνο που δεν ξέρουμε είναι πότε θα είναι έτοιμο το αντιγριπικό εμβόλιο για να χορηγηθεί, γιατί, όπως μαθαίνουμε, βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών. Θα δοκιμαστεί πρώτα η ασφάλειά του και θα χορηγηθεί μετά στους ασθενείς».

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι ειδικοί ανησυχούν για την επικινδυνότητα του εμβολίου κατά της νέας γρίπης, αφού ενδέχεται να συνδέεται με μία σοβαρή ασθένεια του νευρικού συστήματος. «Δεν μπορώ να μιλήσω για βλάβες, τις οποίες μπορεί να προκαλέσει το αντιγριπικό εμβόλιο. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι για κάθε καινούργιο παρασκεύασμα ή ιδιοσκεύασμα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. Η πείρα μας έχει δείξει ότι πολλές φορές φάρμακα που κυκλοφορούν μετά αποσύρονται για κάποιο λόγο, οπότε δεν πρέπει να είμαστε πολύ θερμοί με την ιδέα του νέου εμβολίου. Κατά την άποψή μου θα πρέπει να το κάνουν αυτοί που το έχουν ανάγκη. Το γνωρίζουν αυτό οι γιατροί και θα πρέπει να δοθεί στις ομάδες υψηλού κινδύνου όπως οι έγκυες γυναίκες, τα παιδιά 6-18 χρόνων και μετά όλοι αυτοί που έχουν προβλήματα με πνευμονοπάθειες, καρδιοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, αυτοί που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό και γενικότερα, εξ όσων έχω διαβάσει, όσοι έχουν νευρολογικά προβλήματα. Από εκεί και πέρα επειδή αυτό το παρασκεύσμα βγαίνει κάπως βεβιασμένα, υπάρχει ένα μικρό ενδεχόμενο να μην είναι εκατό τοις εκατό ασφαλές».

Πολλοί εκτός του εμβολίου του πνευμονιόκοκκου

Όπως τονίζει ο κ. Τσαπέκος, το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου δεν υπάρχει. «Έχει γίνει σύσταση να γίνει το συγκεκριμένο εμβόλιο, οπότε αυτοί που δεν το έχουν κάνει, - υπάρχει η μερίδα των ανθρώπων που το έχουν κάνει οπότε για πέντε χρόνια είναι καλυμμένοι, - μόλις έρθουν τα εμβόλια πρέπει να το κάνουν. Οι ανήκοντες σε ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να κάνουν σε πρώτη φάση το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου μόλις το προμηθευτούν τα φαρμακεία. Να τονίσω βέβαια ότι τα εμβόλια αυτά χορηγούνται κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης. Όλη αυτή η διαδικασία θα γίνει μέσω των γιατρών, είτε αυτός είναι παθολόγος, είτε γενικός γιατρός, είτε του νοσοκομείου, είτε του Κέντρου Υγείας, θα χορηγείται η συνταγή και η γνωμάτευση και θα παραλαμβάνεται το εμβόλιο από το φαρμακείο.

 

Επειδή πολλοί ρωτούν για το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου θα πω ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ενώ κάθε χρόνο δίνονταν πενήντα χιλιάδες εμβόλια στην Ελλάδα το χρόνο, μέχρι τώρα έχουν δοθεί εβδομήντα χιλιάδες και επειδή υπάρχει ζήτηση λόγω της ανάγκης μέχρι τέλος Αυγούστου λέγεται ότι θα στείλουν κάποιες δόσεις ακόμη και το Σεπτέμβρη με Οκτώβρη θα στείλουν άλλες εκατόν είκοσι χιλιάδες. Φοβάμαι ότι και με αυτά τα νούμερα κάποιοι άνθρωποι θα μείνουν ανεμβολίαστοι. Αυτό το λέω πληροφοριακά αλλά και κάνω έκκληση στους γιατρούς να θέσουν προτεραιότητα, ώστε να εμβολιαστούν οι άνθρωποι που το έχουν ανάγκη γιατί μέσα στο χρόνο δεν πρόκειται να καλυφθεί όλος ο πληθυσμός που θα το χρειαστεί».

 

Ο κ. Τσαπέκος εκφράζει φόβους ότι δεν θα τηρηθεί η σειρά εμβολιασμού. «Ο κάθε γιατρός και λογικό είναι να προσέξει τους ανθρώπους που θα τον επισκεφτούν. Καλόν είναι αυτό το θέμα να το διαχειρισθεί ένας κεντρικός φορέας, και το εμβόλιο συγκεκριμένα του πνευμονιόκοκκου, για να μπορεί να ελεγχθεί ότι θα δοθεί πρώτα σε αυτούς που το έχουν μεγάλη ανάγκη και μετά στους άλλους. Επειδή δεν μπορεί να βρεθεί μεγαλύτερη ποσότητα από την Ελλάδα από την παραγωγό εταιρεία θα μείνουν κάποιοι ανεμβολίαστοι στο εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου».

Τα σχολεία θα επιταχύνουν την μετάδοση του ιού

Μεταφέροντας την άποψή του, ο κ. Τσαπέκος τονίζει ότι το άνοιγμα των σχολείων απλά θα επιταχύνει την μετάδοση του ιού. «Από την ώρα που θα ανοίξουν τα σχολεία ο ρυθμός μετάδοσης της γρίπης θα αλλάξει. Για παράδειγμα θα σας πω ότι η κόρη μου η μικρή που πήγαινε στο νηπιαγωγείο πολλές φορές τύχαινε από τα 22 παιδάκια που ήταν τα 12 να λείπουν. Κάτι ανάλογο θα γίνει και τώρα. Και αυτό πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος. Να έχει σχέση με το γιατρό, να παίρνει το αντιπυρετικό για να μην ανέβει ο πυρετός, να προσέχει την καθαριότητα, όταν φτερνίζεται να μην βάζει το χέρι αλλά τον αγκώνα και να τηρεί όλα αυτά τα μέτρα που ανακοίνωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ και τα οποία έχουν αναρτηθεί στα φαρμακεία αλλά και στα σχολεία και από εκεί και μετά η καλή διατροφή και ο ύπνος. Με αυτό τον τρόπο δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα».

 

 

«Κρύβει προχειρότητα η υπεύθυνη δήλωση πριν από τον εμβολιασμό»

 

Συνέντευξη του προέδρου του Φ.Σ. Αττικής, Κώστα Λουράντου, στην εφημερίδα Τα Νέα (18/08/2009), με αφορμή τις πληροφορίες για συμπλήρωση υπεύθυνης δήλωσης από τους πολίτες, πριν τον εμβολιασμό τους για τη «νέα γρίπη»

 

«Ούτε θα υπογράψει ούτε θα κάνει το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστας Λουράντος. Ως φαρμακοποιός γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτού του είδους η τακτική ακολουθείται μόνον όταν γίνονται πειράματα φαρμάκου σε ανθρώπους και ποτέ για λόγους πρόληψης.

Υπεύθυνη δήλωση πριν από τον εμβολιασμό. Δικαιολογημένο;

 

Όχι. Αυτή η υπεύθυνη δήλωση υπογράφεται από άτομα που συμμετέχουν σε κλινικές μελέτες φαρμάκων κατά τη δεύτερη και τρίτη φάση. Εδώ πρόκειται περί εμβολιασμού από εμβόλιο που θα χορηγηθεί όταν και εάν πάρει έγκριση.

Είναι παράλογο να απαιτείται από τον πολίτη να γνωρίζει τις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου και να αναλαμβάνει την ευθύνη για τις όποιες παρενέργειες. Αυτή η απαίτηση υπονοεί προχειρότητα και βιαστικές ενέργειες.

Έχει συμβεί κάτι παρόμοιο στο παρελθόν;

Ποτέ και σε κανέναν εμβολιασμό.

Οι γιατροί, όμως, ζητούν υπεύθυνη δήλωση πριν από σοβαρές επεμβάσεις...

Στις σοβαρές επεμβάσεις ζητείται υπεύθυνη δήλωση όταν κινδυνεύει η ζωή του ασθενούς και η επέμβαση που θεωρείται ως η τελευταία λύση για να κρατηθεί στη ζωή έχει μεγάλο ποσοστό αποτυχίας. Ο εμβολιασμός, όμως, γίνεται προληπτικά με εντολή γιατρού, και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μετατίθεται η ευθύνη στον απλό πολίτη.

Εσείς θα υπογράφατε;

Όχι.

 

Θα εμβολιαστείτε;

Υπό τις παρούσες συνθήκες, όχι.

Πότε εκτιμάτε πως θα δοθεί έγκριση στο πανδημικό εμβόλιο;

Από τον Οκτώβριο και μετά.

Και προφανώς κατ’ αρχήν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έως τότε όμως και δεδομένου ότι τα σενάρια κάνουν λόγο για μόλυνση τουλάχιστον τού 30% του πληθυσμού το φθινόπωρο, δεν θα αποκτηθεί φυσική ανοσία;

Για να αποκτηθεί φυσική ανοσία το φθινόπωρο, ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει αρχές Σεπτεμβρίου.

Πράγμα αδύνατο για το νέο εμβόλιο της γρίπης. Ανοσία όμως θα υπάρξει σε όποιο ποσοστό του πληθυσμού νοσήσει και θα γίνει καλά.

 

Θα εμβολιαστεί τελικά όλος ο πληθυσμός;

Δεν απαιτείται εμβολιασμός για όλο τον πληθυσμό. Ούτε το 50% δεν πρέπει να εμβολιαστεί.

Ανησυχείτε για τη νέα γρίπη;

Όχι. Απλά προβληματίζομαι πολύ.

Ποια είναι η συχνότερη ερώτηση των ανθρώπων που σας επισκέπτονται;

Εάν όλα αυτά που λέγονται είναι υπερβολές ή πραγματικότητα.

Οι μάσκες και οι αντισηπτικές λοσιόν συνεχίζουν να είναι ανάρπαστες;

Φυσικά, αφού πολλοί, κατακαλόκαιρο, χωρίς λόγο, τις πήραν για να τις έχουν σπίτι τους.

Προσφέρουν τελικά προστασία;

Εν μέρει. Αποτελούν έναν κρίκο στην αλυσίδα της προστασίας.

Πότε θα φτάσουν στα φαρμακεία;

Στο τέλος του μήνα και στις αρχές Σεπτεμβρίου, σταδιακά, θα εφοδιαστεί η αγορά με άλλα 150.000 εμβόλια.

Το υπουργείο Υγείας δεν θα έπρεπε να τα έχει προμηθευτεί εγκαίρως;

Μέσα σε δεκαπέντε ημέρες δόθηκαν όσα εμβόλια χορηγούνταν τα τελευταία τρία χρόνια. Εμβολιάστηκε κόσμος που ποτέ στο παρελθόν δεν είχε εμβολιαστεί. Φαίνεται εκ των υστέρων ότι θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από την αρχή η υποχρεωτική ειδική συνταγογράφηση του εμβολίου, όπως γίνεται σήμερα. Ξέρω αρκετούς που έχουν τα εμβόλια αυτά στο ψυγείο τους.

Θα φτάσουν οι δόσεις που θα προμηθευτούμε;

Εξαρτάται από τη σωστή διαχείριση των εμβολίων. Μεγάλο βάρος πέφτει στις πλάτες των γιατρών που υποχρεωτικά θα το συνταγογραφούν.

Τελικά, ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν με το συγκεκριμένο εμβόλιο;
Όσοι έχουν ανεπαρκές ανοσοποιητικό σύστημα και βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Μόνον αυτοί.

Είναι σωστό το μέτρο της ειδικής συνταγής για τα αντι-ιικά φάρμακα;

Φυσικά, αφού μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να ελεγχθεί το πού θα δοθεί κάθε κουτί από τα φάρμακα αυτά και να χορηγηθεί εγκαίρως από τα φαρμακεία που υπάρχουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδος.

Θα αποσυμφορηθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο το ΕΣΥ;
Φυσικά, αφού ο ιδιώτης γιατρός θα μπορεί να συνταγογραφήσει τα φάρμακα και δεν θα είναι απαραίτητο να συσσωρεύονται ακόμη και για ένα απλό κρυολόγημα στα νοσοκομεία.

Κάποια φαρμακεία διατηρούν λίστες για ταμιφλού και εμβόλια...

Δεν έχει νόημα πλέον, αφού χρειάζεται ειδική συνταγή.

 

Πώς πιστεύετε ότι θα λήξει η ιστορία της νέας γρίπης;

Είμαι αισιόδοξος. Γρίπη είναι, θα περάσει.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας των Φαρμακοποιών
«Δεν υπάρχει συσχέτιση» αποφάνθηκε η επιτροπή PRAC






Σχετικά άρθρα

Η ΕΛΕΑΝΑ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ασθενών
Αφορά την εκστρατεία «Vote4Patients» για τις Ευρωεκλογές του 2024
Νέοι φόροι για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Καθορίζονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
Δώδεκα νέα φάρμακα 12 έρχονται στην Ε.Ε.
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό