Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

AstraZeneca: Οι μελέτες στο εμβόλιο COVID-19 συνεχίζονται κανονικά
Παρά το θάνατο ενός συμμετέχοντα στη Βραζιλία
ΠΦΣ: Πώς οι φαρμακοποιοί θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμού;
Ώστε να μην επιβαρυνθούν με περιττή γραφειοκρατία
Όμιλος ΣΥΦΑΚ: Το Β2Β website του αποτελεί την πλέον καινοτόμα πλατφόρμα στο χώρο
Το www.syfakb2b.gr έγινε ακόμη πιο ενημερωτικό, διαδραστικό και κερδοφόρο

Την απαγόρευση χρήσης τοκολυτικών αποφάνθηκε ο ΕΜΑ

9/10/2013 8:33:52 πμ
Οι βραχείας δράσης β-αγωνιστές βρίσκονται υπό αξιολόγηση από τον ευρωπαϊκό οργανισμό – ήδη ορίστηκαν σημαντικοί περιορισμοί
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό ΜέγεθοςΗ ευρωπαϊκή διαδικασία αξιολόγησης της ασφάλειας των δραστικών ουσιών που ανήκουν στην κατηγορία των βραχείας δράσης β-αγωνιστών βρίσκεται σε εξέλιξη.
Τα φάρμακα τα οποία βρίσκονται υπό αξιολόγηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτά που περιέχουν τις
δραστικές ουσίες ritodrine, fenoterol, hexoprenaline, isoxsuprine, salbutamol και terbutaline και έχουν έγκριση για τοκολυτική θεραπεία (καταστολή των συσπάσεων του τοκετού). Είναι διαθέσιμα στη μορφή δισκίων, πόσιμων διαλυμάτων, διαλυμάτων προς ένεση ή έγχυση και υποθέτων.

Επί του
παρόντος, σύμφωνα με τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης Αξιολόγησης Κινδύνου (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC):

«Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πλέον η από του στόματος μορφή και η μορφή υπόθετου
των φαρμάκων που ανήκουν στην κατηγορία των βραχείας δράσης β-αγωνιστών (short acting beta agonists, SABAs) για τις ενδείξεις στη μαιευτική (θεραπεία εγκύων γυναικών), όπως η αναστολή του πρόωρου τοκετού ή των αυξημένων συσπάσεων κατά τον τοκετό, με δεδομένο τον καρδιαγγειακό κίνδυνο (που μπορεί να οδηγήσει και σε θάνατο) και τα πολύ περιορισμένα στοιχεία που υποστηρίζουν το όφελος των μορφών αυτών ως βραχείας ή μεγαλύτερης διάρκειας τοκολυτικών.

Ωστόσο, η
PRAC κατέληξε ότι τα οφέλη από τη χρήση των ενέσιμων μορφών βραχείας δράσης β-αγωνιστών υπερτερούν των καρδιαγγειακών κινδύνων και θα πρέπει να συνεχίσουν να έχουν άδεια κυκλοφορίας και να παραμείνουν στην αγορά για βραχυχρόνια μαιευτική χρήση υπό τις ακόλουθες αυστηρές προϋποθέσεις:

Οι ενέσιμες μορφές μπορούν να χρησιμοποιούνται για να αναστείλουν τον πρόωρο τοκετό όχι για περισσότερο από 48 ώρες, ανάμεσα στην 22η και 37η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, υπό την επίβλεψη ειδικού ιατρού και με συνεχή παρακολούθηση της μητέρας και του εμβρύου.
Οι ενέσιμες μορφές δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε γυναίκες με ιστορικό καρδιακής νόσου ή σε καταστάσεις της μητέρας ή του εμβρύου κατά τις οποίες η παράταση της εγκυμοσύνης είναι επικίνδυνη.»


Η PRAC συνέστησε και την αναθεώρηση των συνταγογραφικών οδηγιών με ενίσχυση των προειδοποιήσεων σχετικά με τους καρδιαγγειακούς κινδύνους. Οι επαγγελματίες υγείας θα ενημερωθούν επίσης γραπτώς για τις ενημερωμένες συστάσεις.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ναι, σύμφωνα με μελέτη του Χάρβαρντ
Ξεκινάει μελέτη για τη διερεύνηση του φαινομένου


Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Οι μελέτες στο εμβόλιο COVID-19 συνεχίζονται κανονικά
Παρά το θάνατο ενός συμμετέχοντα στη Βραζιλία
Αναπτύσσεται εμβόλιο κατά του κορονοϊού 2ης γενιάς
Δημιουργεί Τ-κύτταρα, αυξάνοντας την προστασία από πιθανές μεταλλάξεις του ιού
SARS-CoV-2: Η χρονική διάρκεια μεταδοτικότητας του ιού δεν ξεπερνά τις 10 ημέρες
Ισχύει για τους περισσότερους ασθενείς με COVID-19