Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Τάσεις ανάπτυξης αναμένονται από το 2016 για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις

21/4/2015 11:42:21 πμ
Πτώση εμφάνισε η αγορά το 2014 λόγω της οικονομικής συγκυρίας και τις κρατικές παρεμβάσεις
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Η δυσμενής οικονομική συγκυρία και η έντονη κρατική παρέμβαση (διαμόρφωση τιμολογιακής πολιτικής, οφειλές ταμείων, ομόλογα) επηρέασαν την αγορά φαρμακευτικών επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του μεγέθους της την τελευταία πενταετία, παρά τη σχετικά ανελαστική ζήτηση των φαρμάκων.

Η γενική αυτή διαπίστωση προκύπτει από την κλαδική μελέτη για τις «Φαρμακευτικές επιχειρήσεις», που εκπόνησε η ΣΤΟΧΑΣΙΣ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Α.Ε., το Νοέμβριο του 2014, στο πλαίσιο της σειράς μελετών αγοράς που φέρουν τη διακριτική ονομασία «Κλαδικές Στοχεύσεις».


Το μέγεθος της εγχώριας αγοράς φαρμακευτικών επιχειρήσεων εκτιμάται σε 5.070 εκ. ευρώ το 2014, εμφανίζοντας μείωση -1,7% σε σχέση με το 2013 και Μέσο Ετήσιο Ρυθμό Μεταβολής (ΜΕΡΜ) -7,1% την περίοδο 2009-2014.

Όσον αφορά το 2015, προβλέπεται ότι η αγορά στο σύνολό της θα παρουσιάσει τάσεις σταθεροποίησης, εφόσον δεν υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις, ενώ από το 2016 ο κλάδος αναμένεται να παρουσιάσει τάσεις ανάπτυξης, έχοντας καταφέρει να επιβιώσει στις δύσκολες συνθήκες-συγκυρίες του άμεσου παρελθόντος και του παρόντος, ακολουθώντας τη ρήση του Ισοκράτη «Ευ σοι το μέλλον έξει, αν το παρόν ευ τιθής», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΟΧΑΣΙΣ κ. Βασίλης Ρεγκούζας.


Η μελέτη της ΣΤΟΧΑΣΙΣ προσεγγίζει διακριτά τις αγορές των παραγωγικών και εισαγωγικών επιχειρήσεων την περίοδο 2009-2014. Ειδικότερα, το μέγεθος της αγοράς των παραγωγικών επιχειρήσεων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 1.885 εκ. ευρώ το 2014, με το ΜΕΡΜ να διαμορφώνεται σε -4,9%, την περίοδο 2009-2014. Το μέγεθος της εγχώριας αγοράς των εισαγωγικών επιχειρήσεων εκτιμάται σε 3.185 εκ. ευρώ το 2014 με το ΜΕΡΜ να διαμορφώνεται σε -8,3%, την περίοδο 2009-2014.


Σύμφωνα με την υπεύθυνη του τμήματος Κλαδικών Στοχεύσεων κυρία Παναγιώτα Κόκκα, η ζήτηση για φαρμακευτικά προϊόντα, αν και είναι ανελαστική λόγω της ευαίσθητης φύσης του προϊόντος, επηρεάζεται σε σημαντικότερο βαθμό από τη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία το 2014 εκτιμάται ότι ήταν μειωμένη κατά 60% περίπου σε σχέση με το 2009, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σε παράλληλη πορεία με τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης συνεχίστηκε και η μετατόπιση του βάρους της θεραπείας προς τον ίδιο τον ασθενή, προκειμένου να ελαττωθεί το κόστος υγείας. Το ποσοστό των φαρμάκων που βγαίνουν εκτός λίστας καθώς και η μεσοσταθμική συμμετοχή των ασφαλισμένων στο φάρμακο βαίνουν συνεχώς αυξανόμενα με άμεση συνέπεια τη μείωση στη ζήτηση φαρμάκων.


Στον κλάδο δραστηριοποιούνται περίπου 110 επιχειρήσεις (παραγωγικές και εισαγωγικές), με τις 10 πρώτες επιχειρήσεις να κατέχουν το 45% της αγοράς (σε αξία), βάσει στοιχείων του 2013.

Όσον αφορά τη χρηματοοικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων του κλάδου, σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Σιέμο, Manager της ΣΤΟΧΑΣΙΣ, η κεφαλαιακή διάρθρωση των παραγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου διατηρείται σε σταθερά και σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα την τριετία 2011-2013.

Από την άλλη πλευρά, εξορθολογισμό της κεφαλαιακής τους διάρθρωσης πραγματοποίησαν οι εισαγωγικές επιχειρήσεις τη διετία 2012-2013, μετά τις συσσωρευμένες ζημιές της διετίας 2010-2011 που οφείλονταν στις προβλέψεις ζημιών υποτίμησης και μεταβίβασης - πώλησης χρεογράφων και επέδρασαν αρνητικά στα ίδια κεφάλαια.

Οι τιμές του δείκτη κάλυψης χρηματοοικονομικών δαπανών του συνόλου των επιχειρήσεων του κλάδου την τελευταία διετία έχουν σταθεροποιηθεί και δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις δεν είναι πλέον «ευπρόσβλητες» σε πιθανές μεταβολές του οικονομικού περιβάλλοντος στο οποίο δραστηριοποιούνται.

Η σταθερότητα του περιθωρίου μεικτού κέρδους την εξεταζόμενη περίοδο αναδεικνύει τη διαρκή προσπάθεια προσαρμογής των επιχειρήσεων στο οικονομικό περιβάλλον των τελευταίων ετών, κυρίως όσον αφορά τη συγκράτηση του κόστους πωλήσεων.

Σημειώνεται ότι οι εισαγωγικές επιχειρήσεις «επανέρχονται» σε θετικά καθαρά αποτελέσματα την τελευταία εξεταζόμενη διετία.


Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνεται ότι 9 στις 20 μεγαλύτερες παραγωγικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις, εμφανίζουν συνδυασμό EBITDA και κερδών προ φόρων και αποσβέσεων (ως % του κύκλου εργασιών του 2013) μεγαλύτερο από το μέσο όρο του συνόλου των εξεταζόμενων παραγωγικών επιχειρήσεων... ενώ 6 στις 20 μεγαλύτερες εισαγωγικές επιχειρήσεις εμφανίζουν συνδυασμό EBITDA και κερδών προ φόρων και αποσβέσεων (ως % του κύκλου εργασιών του 2013) μεγαλύτερο από το μέσο όρο του συνόλου των εξεταζόμενων εισαγωγικών επιχειρήσεων.

Όσον αφορά την παγκόσμια φαρμακευτική αγορά, εκτιμάται σε 655,2 δισ. ευρώ (870,2 δισ. δολάρια) σε τιμές ex-factory το 2013, με τη Β. Αμερική (ΗΠΑ, Καναδάς) να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο και την Ευρώπη να ακολουθεί. Σημειώνεται ότι στην Ευρώπη, η Ελβετία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελούν τις έξι μεγαλύτερες χώρες - παραγωγούς φαρμακευτικών προϊόντων (EFPIA, 2014).


Πηγή: Κέρδος online

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας






Σχετικά άρθρα

Η Pharma Q συμμετείχε στο Hellas Pharm 2024
Παρείχε επιστημονική ενημέρωση για τα νέα προϊόντα της Q Pain και Μαστίχα Χίου σε σκόνη 1050 mg
Δυναμική Φαρμακαποθήκη: Μεγάλη προσέλευση στο περίπτερό της στην Hellas PHARM 2024
Εκπρόσωποι από όλα τα τμήματα της εταιρείας ήταν εκεί
Επιταχύνει την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων η Boehringer Ingelheim
Ξεκινά 10 κλινικές μελέτες για την έγκριση 25 νέων θεραπειών