Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα

12 μύθοι για την οστεοαρθρίτιδα, που δεν πρέπει να πιστεύουμε
Δρ. Φώτης Τσούκας, Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής Metropolitan Hospital
Pfizer Hellas: Δωρεά 100 monitors για ΜΕΘ
Και 100.000 προστατευτικές μάσκες για τους επαγγελματίες υγείας


Τα παιδιά χρειάζονται καθοδήγηση, όχι χειραγώγηση

21/6/2018 12:49:06 μμ
Ο υπερβολικός έλεγχος επιδρά στη συναισθηματική τους ανάπτυξη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι γονείς, που ασκούν υπερβολικό έλεγχο στα παιδιά τους, τα εμποδίζουν να αναπτυχθούν συναισθηματικά και να διαχειριστούν τη συμπεριφορά τους, προειδοποιούν Αμερικανοί ερευνητές του Ινστιτούτου Ανάπτυξης του Παιδιού στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.


Σε έρευνά τους, έθεσαν υπό παρακολούθηση 422 παιδιά από διάφορα κοινωνικο-οικονομικά περιβάλλοντα, για 8 χρόνια, αξιολογώντας -σε ηλικία των δύο, των πέντε και των δέκα ετών- την αλληλεπίδραση με τις μητέρες τους, δεδομένα από τους δασκάλους και αναφορές των ιδίων των παιδιών (όταν ήταν 10 ετών).


Παρατήρησαν λοιπόν ότι τα παιδιά, των οποίων οι γονείς έλεγχαν κάθε κίνησή τους όταν ήταν δύο ετών, είχαν πτωχότερη συναισθηματική και συμπεριφορική ρύθμιση στην ηλικία των πέντε ετών.

Σε ηλικία 10 ετών, η συγκεκριμένη γονική τακτική σχετίστηκε επίσης με περισσότερα συναισθηματικά προβλήματα στο σχολείο, πτωχότερες κοινωνικές δεξιότητες και λιγότερη ακαδημαϊκή παραγωγικότητα.


Συγκεκριμένα, όταν τα παιδιά ήταν δύο ετών, ζητήθηκε από τις μητέρες να παίξουν μαζί τους σαν να ήταν στο σπίτι. Τις πολύ αυστηρές ή απαιτητικές μητέρες, που υποδείκνυαν στο παιδί με τι να παίξει, πώς να χρησιμοποιήσει το παιχνίδι ή πώς να συμμαζέψει μετά το χώρο, τις χαρακτήρισαν με τον όρο «γονέας-ελικόπτερο».


Σε αντίθεση, η καλύτερη συναισθηματική αυτο-ρύθμιση σε ηλικία πέντε ετών είχε συντελέσει σε λιγότερα συναισθηματικά προβλήματα σε ηλικία δέκα ετών, καθώς και σε καλύτερο έλεγχο της παρόρμησης, καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες και ακαδημαϊκές επιδόσεις.


Οι γονείς παίζουν καθοριστικό ρόλο στο να βοηθούν τα παιδιά να μάθουν να ελέγχουν τα συναισθήματά τους και τη συμπεριφορά τους, αλλά τα παιδιά χρειάζονται ένα γονιό να τα καθοδηγεί και όχι να τα χειραγωγεί.

Όταν οι γονείς ασκούν ασφυκτικό έλεγχο και βρίσκονται ένα βήμα πιο μπροστά, το παιδί δεν μπορεί να χειριστεί κοινωνικές και συναισθηματικές προκλήσεις, ανακόπτοντας την προσπάθεια ανάπτυξης αυτο-ρυθμιστικών δεξιοτήτων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο "Developmental Psychology".

Πληροφορίες από εδώ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σε ποιες περιπτώσεις είναι αναγκαίος ο έλεγχος μέσω τεστ
Μέσω της ταχέως αναπτυσσόμενης τεχνολογίας που στηρίζεται στο φυτό του καπνού


Σχετικά άρθρα

12 μύθοι για την οστεοαρθρίτιδα, που δεν πρέπει να πιστεύουμε
Δρ. Φώτης Τσούκας, Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής Metropolitan Hospital
Η Περιφέρεια Αττικής αναζητά εθελοντές
Για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων
Covid-19: Νοσούν τα ζώα συντροφιάς και μεταδίδουν τον ιό;
Αθηνά Τραχήλη, Πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου και Αντιπρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κτηνιάτρων
Ουροποιητικό: Ποια συμπτώματα χρειάζονται επειγόντως ιατρικό έλεγχο;
Και πρέπει να σας παρακινήσουν να μιλήσετε με το γιατρό σας;