Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Φαρμακοποιοί: Θα πληρώνονται για να εγγράψουν στον προσωπικό γιατρό τους πολίτες
Σύμφωνα με νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή
Faran: Επεκτείνεται στην καρδιολογία με πέντε κλασικά και δοκιμασμένα προϊόντα
Η συμφωνία προβλέπει την αποκλειστική διάθεσή τους
Π. Ζαρογουλίδης: Θα πρέπει να μείνουμε μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες
Ο πρόεδρος του ΦΣ Πέλλας τοποθετήθηκε με αφορμή την ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Τα ορμονικά «συμπληρώματα διατροφής» ίσως ευθύνονται για εκδήλωση καρκίνου του προστάτη

17/1/2008
Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων εφιστά την προσοχή των καταναλωτών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Η συγκεκριμένη μελέτη αναδεικνύει για άλλη μια φορά την ανάγκη για ενδελεχείς ελέγχους των κάθε είδους συμπληρωμάτων διατροφής και «διαιτητικών σκευασμάτων» ως προς την ασφάλειά τους, από τη στιγμή μάλιστα που τα προϊόντα αυτά είναι συνήθως μη-συνταγογραφούμενα και μπορεί να τα προμηθευτεί ο καθένας οπουδήποτε πέραν του φαρμακείου, αγνοώντας πιθανώς τους κινδύνους που μπορεί να υπάρχουν από τη χρήση τους.

Επιστήμονες δύο ερευνητικών κέντρων του Τέξας δημοσίευσαν στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Ένωσης Αντικαρκινικής Έρευνας ("Clinical Cancer Research"), μια μελέτη τους, σύμφωνα με την οποία τα μη-συνταγογραφούμενα «διαιτητικά συμπληρώματα» με στεροειδή ορμονικά συστατικά, όπως η τεστοστερόνη και η οιστραδιόλη, μπορεί να ενέχονται όχι μόνο στην εκδήλωση καρκίνου του προστάτη σε άντρες αλλά και επιπλέον στην ανθεκτικότητα της κακοήθειας απέναντι σε αντινεοπλασματικά φάρμακα.

Τα ευρήματα της έρευνας φέρνουν ξανά στην επικαιρότητα το θέμα του κινδύνου από τη δράση κάποιων φαινομενικά «αθώων» προϊόντων, όπως συχνά θεωρούνται τα συμπληρώματα διατροφής, και από την αλληλεπίδρασή τους με συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Έναυσμα για τη μελέτη των Αμερικανών ερευνητών υπήρξε η περίπτωση δύο ανδρών που ξεκίνησαν καθημερινή λήψη του ίδιου στεροειδούς σκευάσματος με σκοπό την αύξηση της μυϊκής τους μάζας και τη βελτίωση της ερωτικής τους επίδοσης και σε διάστημα μερικών μηνών ανέπτυξαν καρκίνο του προστάτη, ανθεκτικού μάλιστα σε φαρμακευτική αντιμετώπιση.

Κατόπιν της εξέλιξης αυτής οι επιστήμονες πραγματοποίησαν ελέγχους της δράσης της συγκεκριμένης ουσίας σε σειρές καρκινικών κυττάρων του προστάτη και διαπίστωσαν θετική συσχέτιση του σκευάσματος με την εκδήλωση και την επιδείνωση προστατικών νεοπλασιών. Τα αποτελέσματα της έρευνας στάλθηκαν ακολούθως στην Αμερικανική Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η οποία έκρινε την άμεση απόσυρση του προϊόντος από την αγορά, όπως και τελικά έγινε.

Η συγκεκριμένη μελέτη αναδεικνύει επίσης για άλλη μια φορά την ανάγκη για ενδελεχείς ελέγχους των κάθε είδους συμπληρωμάτων διατροφής και «διαιτητικών σκευασμάτων» ως προς την ασφάλειά τους, από τη στιγμή μάλιστα που τα προϊόντα αυτά είναι συνήθως μη-συνταγογραφούμενα και μπορεί να τα προμηθευτεί ο καθένας οπουδήποτε πέραν του φαρμακείου (γυμναστήρια, κέντρα αδυνατίσματος, πολυκαταστήματα κτλ.), αγνοώντας πιθανώς τους κινδύνους που μπορεί να υπάρχουν από τη χρήση τους.

Αναδεικνύεται επίσης η ανάγκη να ενημερώνει ο ασθενής αναλυτικά το γιατρό του σχετικά με τα μη-συνταγογραφούμενα συμπληρώματα που λαμβάνει, πέραν των συνταγογραφούμενων φαρμάκων καθώς, όπως δείχνει η έρευνα, κάποιο από τα συστατικά ενός «αθώου» σκευάσματος θα μπορούσε να προκαλέσει δυσμενείς φαρμακολογικές επιπτώσεις στον οργανισμό ασθενών με συγκεκριμένες παθήσεις ή ακόμα και να παρεμποδίσει την ίδια τη δράση των φαρμάκων.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Της νέας ελληνικής εταιρείας συμπληρωμάτων διατροφής με branded και κλινικά μελετημένα συστατικά


Σχετικά άρθρα

Έρευνα για τη μακροχρόνια καθημερινή λήψη παρακεταμόλης
Αυξάνει την αρτηριακή πίεση
Ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό με 4η δόση στις ηλικιακές ομάδες άνω των 60
Σύμφωνα με την ΕΠΕ, η μάσκα θα έπρεπε να εφαρμόζεται σε όλα τα μεταφορικά μέσα
Έφτασαν στην Ευρώπη οι πρώτες δόσεις εμβολίων για την ευλογιά των πιθήκων
Ενώ ο ΕΜΑ ξεκινά την αξιολόγηση του Imvanex
Covid-19: Μεγαλύτερη προστασία από την παραλλαγή Όμικρον προσφέρει η υβριδική ανοσία
Ο εμβολιασμός ενισχύει σημαντικά την ανοσία σε ασθενείς που είχαν ήδη νοσήσει