Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Τα οφέλη των αντιπηκτικών φαρμάκων στην κολπική μαρμαρυγή

11/10/2018 10:13:46 πμ
Εκτός από την πρόληψη της θρόμβωσης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τα αντιπηκτικά φάρμακα λαμβάνονται από τους καρδιοπαθείς και ασθενείς με αρρυθμίες προκειμένου να προλαμβάνεται ο σχηματισμός θρόμβων στο αίμα.

Μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα όμως ήρθε να αναδείξει ένα όφελος των φαρμάκων αυτών για τους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή που ξεπερνά την ένδειξή τους.


Βρέθηκε λοιπόν ότι οι ασθενείς με αυτή τη συχνή μορφή καρδιακής αρρυθμίας μπορεί να εμφανίσουν ταχύτερη έκπτωση των νοητικών ικανοτήτων τους, με συνέπεια να κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν άνοια. Όσοι όμως λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή, μειώνουν αυτόν τον κίνδυνο!


Πιο αναλυτικά, η ερευνητική ομάδα από το ιατρικό Ινστιτούτο Καρολίνσκα και το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης ανέλυσε -σε βάθος εξαετίας- στοιχεία για 2.685 άτομα με μέση ηλικία 73 ετών, από τους οποίους οι 243 (ποσοστό 9%) είχαν διαγνωσθεί με κολπική μαρμαρυγή. Στη διάρκεια της εξαετίας που διήρκεσε η μελέτη, άλλοι 279 άνθρωποι (11%) εμφάνισαν κολπική μαρμαρυγή, ενώ 399 (ποσοστό 15%) εκδήλωσαν άνοια.


Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν καρδιακή αρρυθμία, ήταν κατά μέσο όρο 40% πιθανότερο να εμφανίσουν άνοια. Από τους συνολικά 522 ανθρώπους με κολπική μαρμαρυγή, οι 121 (το 23%) εμφάνισαν άνοια, έναντι ποσοστού 10% μεταξύ των υπολοίπων που δεν είχαν καρδιακή αρρυθμία.


Από την άλλη, όσοι ασθενείς με αρρυθμία έπαιρναν αντιπηκτικά φάρμακα για το αίμα τους, είχαν 60% μειωμένο κίνδυνο για άνοια. Από τους 128 που έκαναν τέτοια φαρμακευτική αγωγή, το 11% διαγνώσθηκαν με άνοια, έναντι ποσοστού 22% μεταξύ όσων είχαν καρδιακή αρρυθμία, αλλά δεν έπαιρναν αντιπηκτικά φάρμακα.


Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι πάνω από τα μισά περιστατικά άνοιας (το 54%) θα μπορούσαν πιθανώς να είχαν αποφευχθεί, αν όλοι οι άνθρωποι με κολπική μαρμαρυγή έπαιρναν αντιπηκτικά φάρμακα.


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Neurology" της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Απελευθερώνοντας επιπλέον χρόνο στους φαρμακοποιούς
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό






Σχετικά άρθρα

Σύλλογος Πεταλούδα: «Φρόντισε ό,τι σε στηρίζει!»
Καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού για τη χρόνια φλεβική νόσο
Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση