Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Τα οφέλη των αντιπηκτικών φαρμάκων στην κολπική μαρμαρυγή

11/10/2018 10:13:46 πμ
Εκτός από την πρόληψη της θρόμβωσης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τα αντιπηκτικά φάρμακα λαμβάνονται από τους καρδιοπαθείς και ασθενείς με αρρυθμίες προκειμένου να προλαμβάνεται ο σχηματισμός θρόμβων στο αίμα.

Μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα όμως ήρθε να αναδείξει ένα όφελος των φαρμάκων αυτών για τους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή που ξεπερνά την ένδειξή τους.


Βρέθηκε λοιπόν ότι οι ασθενείς με αυτή τη συχνή μορφή καρδιακής αρρυθμίας μπορεί να εμφανίσουν ταχύτερη έκπτωση των νοητικών ικανοτήτων τους, με συνέπεια να κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν άνοια. Όσοι όμως λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή, μειώνουν αυτόν τον κίνδυνο!


Πιο αναλυτικά, η ερευνητική ομάδα από το ιατρικό Ινστιτούτο Καρολίνσκα και το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης ανέλυσε -σε βάθος εξαετίας- στοιχεία για 2.685 άτομα με μέση ηλικία 73 ετών, από τους οποίους οι 243 (ποσοστό 9%) είχαν διαγνωσθεί με κολπική μαρμαρυγή. Στη διάρκεια της εξαετίας που διήρκεσε η μελέτη, άλλοι 279 άνθρωποι (11%) εμφάνισαν κολπική μαρμαρυγή, ενώ 399 (ποσοστό 15%) εκδήλωσαν άνοια.


Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν καρδιακή αρρυθμία, ήταν κατά μέσο όρο 40% πιθανότερο να εμφανίσουν άνοια. Από τους συνολικά 522 ανθρώπους με κολπική μαρμαρυγή, οι 121 (το 23%) εμφάνισαν άνοια, έναντι ποσοστού 10% μεταξύ των υπολοίπων που δεν είχαν καρδιακή αρρυθμία.


Από την άλλη, όσοι ασθενείς με αρρυθμία έπαιρναν αντιπηκτικά φάρμακα για το αίμα τους, είχαν 60% μειωμένο κίνδυνο για άνοια. Από τους 128 που έκαναν τέτοια φαρμακευτική αγωγή, το 11% διαγνώσθηκαν με άνοια, έναντι ποσοστού 22% μεταξύ όσων είχαν καρδιακή αρρυθμία, αλλά δεν έπαιρναν αντιπηκτικά φάρμακα.


Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι πάνω από τα μισά περιστατικά άνοιας (το 54%) θα μπορούσαν πιθανώς να είχαν αποφευχθεί, αν όλοι οι άνθρωποι με κολπική μαρμαρυγή έπαιρναν αντιπηκτικά φάρμακα.


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Neurology" της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Έχουν εντοπιστεί εκατοντάδες ψεύτικα προφίλ και διαφημίσεις eshop
Με την κινεζική βιοτεχνολογική εταιρεία Argo Biopharmaceutical






Σχετικά άρθρα

ΕΜΑ: Κατακόρυφη αύξηση των παράνομων φαρμάκων στην Ε.Ε.
Έχουν εντοπιστεί εκατοντάδες ψεύτικα προφίλ και διαφημίσεις eshop
Νέο αντιβιοτικό για ουρολοιμώξεις μετά από 30 χρόνια εγκρίθηκε στο Ην. Βασίλειο
Αντιμετωπίζει και τα ανθεκτικά βακτήρια
Επιβεβαιώθηκε κρούσμα γρίπης H5N1 στην Αγγλία
Πρόκειται για τη λεγόμενη γρίπη των πτηνών
Ελλάδα: Καταγράφει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό σε νοσοκομειακές λοιμώξεις στην Ευρώπη
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Public Health