Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

ISOPLUS: Ακόμη μία χρονιά δίπλα σε όσους είχαν ανάγκη
Με μια σειρά προγραμμάτων ΕΚΕ
ΕΜΑ: εγκρίνει το Kaftrio σε συνδυασμό με το Ivacaftor
Για τη θεραπεία παιδιών με κυστική ίνωση ηλικίας 6 έως 11 ετών
ΗΔΙΚΑ: Περισσότερα από 3 εκατ. ΑΜΚΑ έχουν άυλη συνταγογράφηση
Επί του συνόλου των συνταγών το 40% είναι άυλες

Τα μνημονιακά μέτρα χτυπούν υπέρμετρα το ελληνικό φάρμακο

12/3/2018 12:20:32 μμ
Για τον ανταγωνισμό στο φάρμακο μίλησε σε συνέντευξή του ο Θεόδωρος Τρύφων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε εισαγωγές ακριβών φαρμάκων και η τελευταία σε χρήση οικονομικών γενοσήμων, επισημαίνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη, ο Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), ο οποίος εξηγεί ότι αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα λειτουργούν 28 εργοστάσια υψηλής τεχνολογίας που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% με ποιοτικά ελληνικά γενόσημα.


 

Ο ίδιος εξήγησε ότι η φαρμακευτική πολιτική, ιδιαίτερα την περίοδο των μνημονίων, εστιάζει σε μέτρα που χτυπούν υπέρμετρα την ελληνική παραγωγή: «Έχουμε υποβάλλει τεκμηριωμένες αναλύσεις και προτάσεις στην κυβέρνηση και τα κόμματα. Είναι επιτέλους ανάγκη να διαμορφωθεί μια εθνική πολιτική για το φάρμακο που θα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη και ασφαλή πρόσβαση των ασθενών στην περίθαλψη σε ένα νομικό και κανονιστικό περιβάλλον χωρίς στρεβλώσεις. Ένα τέτοιο περιβάλλον θα επιτρέψει και στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία -που αποτελεί ουσιώδη πυλώνα απασχόλησης και ανάπτυξης- να λειτουργήσει χωρίς δεσμά, αιφνιδιασμούς και αντικίνητρα. Και έτσι, πέραν της κάλυψης των εθνικών αναγκών με ποιοτικά και οικονομικά φάρμακα, να αναδειχτεί σε περιφερειακή δύναμη παραγωγής φαρμάκων υψηλών προδιαγραφών».


 

Μιλώντας για την υπερσυνταγογράφηση, ο κ. Τρύφων είπε ότι «σήμερα οι μηνιαίες συνταγές που εκδίδονται ξεπερνούν τα 6 εκατομμύρια. Αυτή η υπερβολή δεν αφορά μόνο την ποσότητα αλλά ορίζει και την κατεύθυνση της υπερσυνταγογράφησης, μεγάλο μέρος της οποίας επιλέγει αναιτίως ακριβά φάρμακα, ενώ υπάρχουν διαθέσιμες φθηνότερες θεραπείες».


Όσο για το σύστημα τιμολόγησης, ο πρόεδρος της Π.Ε.Φ. επανέλαβε ότι οι τιμές των γενοσήμων μεταξύ 2009-2016 μειώθηκαν κατά 67%, τη στιγμή που οι αντίστοιχες μειώσεις που δέχτηκαν τα εισαγόμενα on patent ήταν 33%. Πρόσθεσε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι αν σε αυτές τις μειώσεις προσθέσουμε και τις υποχρεωτικές επιστροφές της βιομηχανίας προς τον ΕΟΠΥΥ, καταλήγουμε ότι «σήμερα ένα στα τρία φάρμακα προσφέρονται από τη βιομηχανία στον ΕΟΠΥΥ δωρεάν!». «Αυτά δεν προκύπτουν από έλλειψη δεοντολογίας αλλά από τους στρεβλούς κανόνες που επιβάλλονται στην αγορά», συμπλήρωσε.


 

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των φαρμακευτικών πολυεθνικών στην Ελλάδα, αλλά και απέναντι στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ο κ. Τρύφων απάντησε ότι οι φαρμακοβιομηχανίες στην Ελλάδα ακολουθούν έναν αυστηρό Κώδικα Δεοντολογίας με συγκεκριμένους κανόνες αποφυγής αθέμιτων πρακτικών. Τη δεοντολογία αυτή οφείλουν οι εταιρίες να τη διασφαλίζουν, με ειδικές υπηρεσίες αυστηρού εσωτερικού ελέγχου και αυτό δεν αφορά μόνο τον μεταξύ τους ανταγωνισμό αλλά και την ορθή εφαρμογή των νόμων και κανονιστικών διατάξεων της Πολιτείας.


 

Σημείωσε δε ότι εφόσον τα στοιχεία κάθε επιστημονικής χορηγίας ή ιατρικού επιστημονικού συνεδρίου αναρτώνται πλέον στον Ε.Ο.Φ., η διαφάνεια είναι πλήρης. «'Αλλο είναι το θέμα της άνισης -και σε ορισμένες περιπτώσεις καταχρηστικής- αντιμετώπισης που υφίσταται στη χώρα μας το ελληνικό φάρμακο, αλλά αυτό αφορά κυρίως την πολιτική που επιβλήθηκε στις κυβερνήσεις από την τρόικα την εποχή των μνημονίων».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Από τις 14:30 έως τις 18:00 στα γραφεία του Συλλόγου
Έντονες διαμαρτυρίες σε επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας Αγανακτισμένο


Σχετικά άρθρα

ΗΔΙΚΑ: Περισσότερα από 3 εκατ. ΑΜΚΑ έχουν άυλη συνταγογράφηση
Επί του συνόλου των συνταγών το 40% είναι άυλες
ΕΟΦ: Αίρει την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών εντός της Ε.Ε.
Υπάρχουν πάντως κυρώσεις για όσες εταιρείες δεν καλύπτουν την ελληνική αγορά με φάρμακα
Οριστικά εκτός Ε.Σ.Υ. οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί;
Ο υπουργός Υγείας είναι υπέρ του μέτρου αν και την τελική απόφαση θα πάρει η κυβέρνηση
Μέσω ΑΑΔΕ τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών
Το πρόστιμο θα εμφανίζεται στις πληροφορίες οφειλών και στην κατηγορία οφειλής