Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Καθημερινή Health Summit: Σε εξέλιξη 281 μελέτες παγκοσμίως που αφορούν τη mRNA
Η τεχνολογία χαρακτηρίστηκε «επανάσταση»
ΕΦΕΧ: Ετοιμάζει ενημερωτική καμπάνια για την αξία της αυτοφροντίδας
Το θέμα συζητήθηκε με την αν. υπουργό Υγείας Α. Γκάγκα

Τα φύλλα κατανάλωσης φαρμάκων από Γαλλία και Γερμανία ζήτησε ο Α. Πλεύρης

20/10/2021 3:42:36 μμ
Θα γίνει σύγκριση με τις καταναλώσεις που σημειώνονται στην Ελλάδα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Φύλλα κατανάλωσης φαρμάκων από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζητήσει ο υπ. Υγείας Αθ. Πλεύρης, προκειμένου να διασταυρώσει τα δεδομένα με αυτά της Ελλάδας και να διαπιστωθεί αν η χώρα μας βρίσκεται πιο πάνω στις καταναλώσεις από χώρες υψηλού επιπέδου, όπως είναι η Γερμανία και η Γαλλία, όσον αφορά τη φαρμακευτική κάλυψη.

Όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην Ελλάδα παρατηρείται ότι υπάρχει ακόμη μια μεγάλη κατανάλωση στα ακριβά φάρμακα και αυτό οφείλεται στην υπερσυνταγογράφηση που συνδυάζεται με την έλλειψη θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι κόφτες για την υπερσυνταγογράφηση και για τη δυνατότητα που έχουν ορισμένοι γιατροί να συνταγογραφούν τις ακριβότερες θεραπείες, ενώ υπάρχουν εναλλακτικές φθηνότερες θεραπείες. Εμείς θέλουμε οι ασθενείς να παίρνουν το καλύτερο δυνατό φάρμακο -που βάσει ενδείξεων πρέπει να το πάρουν- και οι ασθενείς που μπορούν να λάβουν ένα άλλο φάρμακο που έχει την ίδια θεραπευτική αξία, να λάβουν αυτό. Μέχρι να έρθουν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις για τα ακριβά φάρμακα, θα ζητάμε και φύλλα κατανάλωσης αντιστοίχων φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να δούμε ότι θα βρισκόμαστε πάνω-κάτω στην ίδια κατανάλωση με χώρες υψηλού επιπέδου όσον αφορά τη φαρμακευτική κάλυψη, όπως είναι η Γερμανία και η Γαλλία», σημείωσε.

Ο υπουργός τόνισε πως επιθυμία της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Υγείας είναι μέσα από τις διαπραγματεύσεις να εξασφαλιστούν εκπτώσεις και όλοι οι Έλληνες πολίτες να έχουν το φάρμακο το οποίο δικαιούνται.

Στην ίδια συνέντευξη τόνισε πως έως το τέλος του χρόνου το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα είναι έτοιμο και στόχος είναι να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα πρόληψης του πληθυσμού για βασικά νοσήματα, όπου οι πολίτες θα δέχονται sms που θα τους υπενθυμίζουν ότι θα πρέπει να κάνουν προληπτικές εξετάσεις, όπως η μαστογραφία και άλλες. Με το sms θα δίνεται επίσης η δυνατότητα παραπομπής του πολίτη σε συγκεκριμένη δομή, δημόσια ή ιδιωτική, προκειμένου να κάνει την αντίστοιχη εξέταση.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δυναμικές επενδύσεις για τους τομείς Υγείας και Συμπληρωμάτων Διατροφής
CVS Health, Walgreens Boots και Walmart κατηγορήθηκαν για υπερπροσφορά εθιστικών χαπιών


Σχετικά άρθρα

Ν. Χρηστάκης: 16 τρισ. δολάρια μας έχει κοστίσει μέχρι τώρα η πανδημία
Ομιλία του στο Συνέδριο της Καθημερινής Athens Health Summit
COVID-19: Στους 5,5 μήνες θα ανοίγει η πλατφόρμα για την 3η δόση των εμβολίων
Θα εφαρμοστεί από την Παρασκευή 19/11 το βράδυ
Ευρωπαϊκή Ένωση: Πράσινο φως για δύο φάρμακα κατά της COVID-19
Τα κράτη-μέλη μπορούν να ξεκινήσουν να τα χρησιμοποιούν