Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

ΣΦΕΕ: Τα αδιέξοδα του νέου νόμου «Γιατρός για όλους»
Σε επιστολή της προς στον Α. Πλεύρη
Υπέρταση: Ενημέρωση και σωστή καθοδήγηση από το φαρμακείο
Η νόσος έχει χαρακτηριστεί ως σιωπηλός κίνδυνος
Χιλιάδες πολίτες στην 1η μεγάλη δράση που οργάνωσαν φαρμακοποιοί
Το «Μαζί μια Αγκαλιά» θα γίνει θεσμός τα προσεχή χρόνια

Τα φύλλα κατανάλωσης φαρμάκων από Γαλλία και Γερμανία ζήτησε ο Α. Πλεύρης

20/10/2021 3:42:36 μμ
Θα γίνει σύγκριση με τις καταναλώσεις που σημειώνονται στην Ελλάδα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Φύλλα κατανάλωσης φαρμάκων από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζητήσει ο υπ. Υγείας Αθ. Πλεύρης, προκειμένου να διασταυρώσει τα δεδομένα με αυτά της Ελλάδας και να διαπιστωθεί αν η χώρα μας βρίσκεται πιο πάνω στις καταναλώσεις από χώρες υψηλού επιπέδου, όπως είναι η Γερμανία και η Γαλλία, όσον αφορά τη φαρμακευτική κάλυψη.

Όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην Ελλάδα παρατηρείται ότι υπάρχει ακόμη μια μεγάλη κατανάλωση στα ακριβά φάρμακα και αυτό οφείλεται στην υπερσυνταγογράφηση που συνδυάζεται με την έλλειψη θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι κόφτες για την υπερσυνταγογράφηση και για τη δυνατότητα που έχουν ορισμένοι γιατροί να συνταγογραφούν τις ακριβότερες θεραπείες, ενώ υπάρχουν εναλλακτικές φθηνότερες θεραπείες. Εμείς θέλουμε οι ασθενείς να παίρνουν το καλύτερο δυνατό φάρμακο -που βάσει ενδείξεων πρέπει να το πάρουν- και οι ασθενείς που μπορούν να λάβουν ένα άλλο φάρμακο που έχει την ίδια θεραπευτική αξία, να λάβουν αυτό. Μέχρι να έρθουν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις για τα ακριβά φάρμακα, θα ζητάμε και φύλλα κατανάλωσης αντιστοίχων φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να δούμε ότι θα βρισκόμαστε πάνω-κάτω στην ίδια κατανάλωση με χώρες υψηλού επιπέδου όσον αφορά τη φαρμακευτική κάλυψη, όπως είναι η Γερμανία και η Γαλλία», σημείωσε.

Ο υπουργός τόνισε πως επιθυμία της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Υγείας είναι μέσα από τις διαπραγματεύσεις να εξασφαλιστούν εκπτώσεις και όλοι οι Έλληνες πολίτες να έχουν το φάρμακο το οποίο δικαιούνται.

Στην ίδια συνέντευξη τόνισε πως έως το τέλος του χρόνου το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα είναι έτοιμο και στόχος είναι να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα πρόληψης του πληθυσμού για βασικά νοσήματα, όπου οι πολίτες θα δέχονται sms που θα τους υπενθυμίζουν ότι θα πρέπει να κάνουν προληπτικές εξετάσεις, όπως η μαστογραφία και άλλες. Με το sms θα δίνεται επίσης η δυνατότητα παραπομπής του πολίτη σε συγκεκριμένη δομή, δημόσια ή ιδιωτική, προκειμένου να κάνει την αντίστοιχη εξέταση.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Συνεχίζει να της παρέχει την προφυλακτική της θεραπεία σε αναπτυσσόμενες χώρες
Στα Αριστεία της Ε.Ε.Φα.Μ.


Σχετικά άρθρα

Αναβαθμίζονται οι εφαρμογές του e-ΕΦΚΑ
Προσωρινή διακοπή λειτουργίας των ηλεκτρονικών υπηρεσιών για 5 ημέρες
ΠΕΦ: Αντιδρά στις σημαντικές μειώσεις τιμών στα παλαιά φάρμακα
Ζητά μείωση της υπερφορολόγησης και έλεγχο της συνταγογράφησης
ΣΦΕΕ: Τα αδιέξοδα του νέου νόμου «Γιατρός για όλους»
Σε επιστολή της προς στον Α. Πλεύρη
PhRMA Innovation Forum Ελλάδος: Ζητά την επανεξέταση της τροπολογίας για το clawback και rebates
Τα μέτρα δεν στοχεύουν στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, επισημαίνουν τα μέλη