Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Νέα παρτίδα 700 χιλιάδων αντιγριπικών εμβολίων τις προσεχείς ημέρες
Σύμφωνα με τον Θ. Παπαθανάση, οι ελλείψεις τους παραμένουν πρόβλημα για τα φαρμακεία
ΦΥΚ: Η διανομή τους από τα φαρμακεία επεκτείνεται και για τα φάρμακα αυτοάνοσων παθήσεων
Ανακοίνωση από τη Γραμματεία Πολιτικής Επιτροπής Ν.Δ.
Προκλήσεις στην αποθήκευση, μεταφορά και διανομή των υπό ανάπτυξη mRNA εμβολίων για την COVID-19
Δρ Έλενα Μουρελάτου, Λέκτορας Φαρμακευτικής Τεχνολογίας Πρόγραμμα Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Τα φάρμακα του μέλλοντος θα σχεδιάζονται στους υπολογιστές!

5/6/2013 6:22:12 μμ
Ο σχεδιασμός φαρμάκων με τη βοήθεια υπερυπολογιστών έχει κάνει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια, αν και η αξιοπιστία των υπολογιστών για την ανάπτυξη φαρμάκων ήταν ένα θέμα μεγάλης συζήτησης μεταξύ των εμπειρογνωμόνων.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος"Ο δικός μου χώρος ευεξίας προκύπτει από τη δική μου άποψη για τη δική μου ευημερία, τις προκαταλήψεις, τις αξίες και την πείρα”. Έτσι περιγράφεται από τους Prahalad και Ramaswamy η εξατομικευμένη θεραπευτική αγωγή, ο χώρος ευημερίας ενός ενεργού και συμμετέχοντα ασθενή, το μέλλον της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Επιστήμονες και ερευνητές της υγείας προχωρούν ακόμα περισσότερο αναζητώντας νέους τρόπους δημιουργίας κοινών φαρμάκων, σε νέα βελτιωμένη έκδοση, συνδυάζοντας την προσομοίωση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή με τις δοκιμές που πραγματοποιούν.


Μια ομάδα με επικεφαλής τον Erick Carreira στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Ζυρίχη χρησιμοποιούν προσομοιώσεις σε υπολογιστή για να σχεδιάσουν, μόρια που θα μοιάζουν με τα φάρμακα που είναι ήδη διαθέσιμα στην αγορά για την αντιμετώπιση της χοληστερόλης.

Όπως αναφέρει ο Tobias Ritter, μέλος της ομάδας του Ελβετικού Ινστιτούτου, μελλοντικός στόχος του project είναι να χρησιμοποιούν τις νέες ενώσεις για τη μελέτη του μηχανισμού της απορρόφησης της χοληστερόλης και άλλων λιπιδίων, καθώς πρόκειται για ένα τεράστιο θέμα που ενδιαφέρει πολύ το σύνολο του πληθυσμού, διότι αφορά την ανθρώπινη υγεία.


Ευχάριστα νέα έρχονται και από την Ιαπωνία όπου ο Hideaki Fujitani, καθηγητής στο εργαστήριο του πανεπιστημίου Συστημάτων Βιολογίας και Ιατρικής (LSBM). Το εργαστήριο αποτελεί μέρος μιας διεπιστημονικής ομάδας επιστημόνων που εργάζονται για την ανάπτυξη φαρμάκων για άτομα με υποτροπιάζον ή σε προχωρημένο καρκίνο.

Με επικεφαλής τον Tatsuhiko Kodama, ένας από τους 10 πιο σημαντικούς επιστήμονες στον κόσμο, σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό Nature, η ομάδα αυτή τη στιγμή εργάζεται για την ανάπτυξη των φαρμάκων από τα αντισώματα.

Με τη βοήθεια των υπερυπολογιστών, οι επιστήμονες λένε ότι μπορούν να κατασκευάσουν φάρμακα για τους ασθενείς, τα οποία θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικά και λιγότερο επιβλαβή από άλλα φάρμακα κατά του καρκίνου και θα είναι βασισμένα σε αντισώματα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Hideaki Fujitani "στο μέλλον, θα μπορούμε να προσφέρουμε θεραπεία σε ανθρώπους οι οποίοι θα βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια καρκίνου και θα τους δίνεται η δυνατότητα να ζουν περισσότερο”.


Ο σχεδιασμός φαρμάκων με τη βοήθεια υπερυπολογιστών έχει κάνει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια, αν και μόλις το 2006 η αξιοπιστία των ηλεκτρονικών υπολογιστών για την ανάπτυξη φαρμάκων ήταν ένα θέμα μεγάλης συζήτησης μεταξύ των εμπειρογνωμόνων.

Οι δυσκολίες είναι μεγάλες διότι η έρευνα χρειάζεται χρηματοδότηση και οι ιαπωνικές φαρμακευτικές εταιρείες δεν είναι διατεθειμένες προς το παρόν να διαθέσουν κεφάλαια για την χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών στο σχεδιασμό φαρμάκων. Η έρευνα προς το παρόν υποστηρίζεται από την κυβέρνηση.Πηγή: pmjournal.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ανακοίνωση από τη Γραμματεία Πολιτικής Επιτροπής Ν.Δ.
Αυξημένες οι πωλήσεις στα καλλυντικά και στα προϊόντα φροντίδας ασθενών


Σχετικά άρθρα

Προκλήσεις στην αποθήκευση, μεταφορά και διανομή των υπό ανάπτυξη mRNA εμβολίων για την COVID-19
Δρ Έλενα Μουρελάτου, Λέκτορας Φαρμακευτικής Τεχνολογίας Πρόγραμμα Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
iGEM PATRAS: Παγκόσμια διάκριση για φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών
Αργυρό μετάλλιο απέσπασε το Project Hippocrates σε διαγωνισμό του ΜΙΤ
Μη γίνεσαι γιατρός του εαυτού σου!
Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης για την ορθή χρήση των φαρμάκων
Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε ιατρούς και οδοντιάτρους
Περιλαμβάνονται στα μέτρα στήριξης των ελευθεροεπαγγελματιών