Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Φ.Σ. Ηρακλείου: Ψήφισμα για το νέο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
«Θα δημιουργηθούν ανισότητες στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας»
Δη.Ε.Φ.: Η σύνθεση του Δ.Σ. του ΦΣΑ πρέπει να βασιστεί στα αποτελέσματα της κάλπης
Διαφορετικά, ο Αδαμάντιος Ψαριανός θα θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος
Φαρμασέρβ-Λίλλυ: Επένδυσε 70 εκατ. ευρώ στις κλινικές δοκιμές
Και γιόρτασε 25 χρόνια λειτουργίας του Ερευνητικού της Κέντρου

Τα φάρμακα που μπορεί να επηρεάσουν την όραση

17/11/2022 8:03:26 μμ
Οι παρενέργειες μπορεί να είναι ήπιες αλλά και μη αναστρέψιμες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αν οι ασθενείς σάς παραπονεθούν ότι βλέπουν διπλά είδωλα, δεν μπορούν να εστιάσουν καλά το βλέμμα τους ή έχουν συμπτώματα όπως φαγούρα στα μάτια και τα νιώθουν ξερά, τότε η απάντηση είναι ότι ίσως ευθύνονται κάποια από τα φάρμακα τα οποία λαμβάνουν, είτε είναι συνταγογραφούμενα είτε όχι. Ο δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός – Οφθαλμίατρος, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης τονίζει πως «οι οφθαλμολογικές ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων μπορεί να είναι ήπιες και παροδικές ή σοβαρές και μη αναστρέψιμες».

Τα αντιισταμινικά λ.χ., που πολλοί άνθρωποι παίρνουν για τις αλλεργίες, μπορεί να προκαλέσουν ξηροφθαλμία, ιδιαίτερα όταν κάποιος τα λαμβάνει όλο το χρόνο ή χρειάζεται ισχυρά, συνταγογραφούμενα σκευάσματα. Σε τέτοια περίπτωση, ο ειδικός μπορεί να συστήσει ενυδατικές οφθαλμικές σταγόνες για να καταπολεμήσει τη ξηρότητα. 

Ορισμένα αντιισταμινικά όμως αυξάνουν και τον κίνδυνο για γλαύκωμα, γεγονός που πρέπει να γνωρίζουν όσοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να το εκδηλώσουν.
Τα κορτικοστεροειδή, που λαμβάνονται για ποικίλες παθήσεις (από το άσθμα και τις αλλεργίες έως αυτοάνοσα και δερματικά νοσήματα), μπορεί σε μακροχρόνια χρήση να επιταχύνουν την ανάπτυξη καταρράκτη και να αυξήσουν τον κίνδυνο αναπτύξεως γλαυκώματος.

Η υδροξυχλωροκίνη, που χορηγείται για τη θεραπεία της ελονοσίας, του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και άλλων παθήσεων, μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού που βρίσκει στο οπίσθιο τμήμα των ματιών ή και βλάβες στο οπτικό νεύρο (οπτική νευροπάθεια).
Αυτό έχει π.χ. παρατηρηθεί σε σπάνιες περιπτώσεις και με ορισμένους αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης 5 (PDE5), όπως η σιλδεναφίλη, που χορηγούνται για τη στυτική δυσλειτουργία.

Τα μάτια μπορεί να επηρεαστούν και από πολλά άλλα φάρμακα, όπως διουρητικά, αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά και αντισυλληπτικά. Το ίδιο ισχύει και για φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη και για τους βήτα-αποκλειστές που χορηγούνται για την υπέρταση. Ακόμα και ορισμένα φάρμακα για την οστεοπόρωση, την ημικρανία, τη σοβαρή ακμή, την κολπική μαρμαρυγή, τη φυματίωση ή τον καρκίνο του μαστού μπορεί να έχουν οφθαλμολογικές ανεπιθύμητες ενέργειες.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύντομα θα εξαντληθούν και τα αντιγριπικά εμβόλια, επισημαίνει ο Ν. Φουτούλης


Σχετικά άρθρα

Μικροβιακή αντοχή: Η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα
Σύμφωνα με τα εντυπωσιακά στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση της ΑμΚΕ «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ»
Αλλάζουν οριστικά οι διαδικασίες για τις κλινικές μελέτες στην Ευρώπη
Από τις 31/01/2023 τίθεται σε πλήρη και αποκλειστική λειτουργία το νέο σύστημα CTIS
Lecanemab: Θετικά τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών για τη νόσο Αλτσχάιμερ
Παρουσιάστηκαν στο συνέδριο Clinical Trials on Alzheimer’s Disease
Neurology: Πολλαπλά οφέλη από τον εμβολιασμό έναντι της γρίπης
Συνδέεται με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού