Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Τα εμβόλια SARS-CoV-2 απαιτούν βαθεία κατάψυξη που οι ευρωπαϊκές φαρμακαποθήκες δεν διαθέτουν

3/9/2020 2:29:16 μμ
Πρόκληση η φύλαξη και διανομή των πολυαναμενόμενων εμβολίων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι ενδιαφερόμενοι φορείς αναζητούν λύσεις για τον τρόπο διανομής των εμβολίων κατά του SARS-CoV-2, καθώς σύμφωνα με το Reuters, κάποια από αυτά προϋποθέτουν αποθήκευση σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Η Δρ Nancy Messonnier, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Ανοσοποίησης και Αναπνευστικών Νοσημάτων CDC, αμφισβήτησε τη λειτουργική αποτελεσματικότητα των πλάνων της Pfizer, καθώς η εταιρεία ισχυρίζεται ότι το εμβόλιό της πρέπει να φυλάσσεται σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες (εκτιμάται ότι κυμαίνονται από -20°C έως -80°C) για έως και 6 μήνες ή σε ειδικά σχεδιασμένα δοχεία αποστολής για έως και 10 ημέρες.

Όπως δημοσιεύει δε η DW, πιθανώς να χρησιμοποιηθούν θερμομονωμένοι περιέκτες που θα γεμίζονται με ξηρό πάγο, του οποίου η θερμοκρασία κυμαίνεται κοντά στους -80°C. Μόλις αφαιρεθεί από τα δοχεία το εμβόλιο, μπορεί να διατηρηθεί για μια ημέρα σε θερμοκρασίες 2-8°C ή για 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.

«Η πολυπλοκότητα αυτού του σχεδίου για την αποθήκευση και τη διαχείριση των εμβολίων θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ικανότητά μας να παραδίδουμε αποτελεσματικά το προς ανοσοποίηση υλικό», δήλωσε η Messonnier, με την Pfizer να απαντά ότι εργάζεται για να σταθεροποιήσει το εμβόλιο σε υψηλότερες θερμοκρασίες, πρακτική που ακολουθεί και η Moderna.

Το εμβόλιο της Moderna πρέπει να διατηρείται στους -20°C για αποστολή και μακροχρόνια αποθήκευση έως και 6 μήνες, αλλά μπορεί να διατηρηθεί σε κανονικές θερμοκρασίες ψύξης για έως και 10 ημέρες. Το εμβόλιο θα διανεμηθεί σε φιαλίδια 10 δόσεων χωρίς συντηρητικά, σύμφωνα με την εταιρεία.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι, σύμφωνα με την DW, η UPS έχει προχωρήσει ήδη στη δημιουργία δύο εγκαταστάσεων (στις ΗΠΑ και στην Ολλανδία), μεγέθους ενός γηπέδου ποδοσφαίρου η καθεμία, με ειδικά σχεδιασμένους καταψύκτες για τα mRNA εμβόλια. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι μπορεί να φιλοξενήσει 27.600.000 φιαλίδια και να μεταφέρει εμβόλια σε όλον τον κόσμο.

Σύμφωνα με το Λευτέρη Μαρίνο, γραμματέα της ΟΣΦΕ & του ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε., που μίλησε στο f.daily, οι ευρωπαϊκές φαρμακαποθήκες αυτή τη στιγμή δεν έχουν τη δυνατότητα διατήρησης μεγάλων ποσοτήτων σε συνθήκες βαθείας κατάψυξης, ώστε να αναλάβουν τη φύλαξη και τη διανομή των πολυαναμενόμενων εμβολίων και –προκειμένου ο εμβολιασμός να καταστεί αποτελεσματικός– θα πρέπει οι συνθήκες διατήρησης να είναι συμβατές με τις δυνατότητες του ήδη υπάρχοντος πανευρωπαϊκού δικτύου διάθεσης φαρμάκων στα φαρμακεία και το κοινό.

"'Αρα είναι αρκετά πιθανό, η εξέλιξη της τεχνολογίας παραγωγής του εμβολίου να καταλήξει σε μια εκδοχή που να το σταθεροποιεί στις προδιαγραφές της ψυχρής αλυσίδας που λειτουργεί ήδη, όπως άλλωστε ζητά και το CDC", συμπλήρωσε. 
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και οι μεγάλες ανατροπές
Σύμφωνα με τον Thomas Schneider, Senior Vice President Commercial & Consulting Services EMEA, IQVIA






Σχετικά άρθρα

Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη
Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
'Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών