Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Τα αντισυλληπτικά προκαλούν μυκητίαση. Μύθος!

20/11/2007
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Η Ελένη Π., 30 ετών, γυμνάστρια, παντρεμένη και μητέρα ενός παιδιού, πάσχει από δυσμηνόρροια και ο γυναικολόγος τής συνταγογραφεί ένα αντισυλληπτικό.
Η Ελένη πρόσφατα υπέγραψε συμβόλαιο διαφήμισης για ένα καινούργιο αφρόλουτρο που συνιστάται για την καθημερινή φροντίδα και περιποίηση του δέρματος. Οι όροι του συμβολαίου ήταν, µεταξύ άλλων, να χρησιμοποιεί και η ίδια... το προϊόν καθημερινά! Το αφρόλουτρο πουλιόταν στα καταστήματα καλλυντικών και είχε μεγάλη εμπορική επιτυχία. Σε αυτό συνέβαλε και η διαφήμισή του η οποία, μεταξύ άλλων, τόνιζε ότι το pH του ήταν ουδέτερο και επομένως σεβόταν την επιδερμίδα. Το αφρόλουτρο ήταν εφοδιασμένο µε μπόλικα «καλούδια», μεταξύ των οποίων εκχυλίσματα από φύκια και μεταξωτές κορδέλες…!
Το αφρόλουτρο δεν ήταν δερματολογικά ελεγμένο, γιατί οι ουσίες που περιείχε ήταν γνωστές και µη αλλεργιογόνες.
Το τελευταίο διάστημα η Ελένη άρχισε να ταλαιπωρείται συχνά από μυκητιάσεις. Το δρόμο για τη θεραπεία τον γνώριζε ήδη από προηγούμενη εμπειρία, και έτσι δε θεώρησε ότι χρειάζεται να συμβουλευτεί γιατρό. Επισκέφτηκε λοιπόν το φαρμακοποιό της και τον ρώτησε εάν οφείλεται στο αντισυλληπτικό της και μήπως θα έπρεπε να το διακόψει.
Ο φαρμακοποιός της σύστησε αντ’ αυτού να διακόψει το συμβόλαιό της. Γιατί;

 

Απάντηση
Διότι η Ελένη Π. έκανε καταχρηστικά πλύσεις της ευαίσθητης περιοχής µε ουδέτερο καθαριστικό, τη στιγμή που το pH του κόλπου στις αναπαραγωγικές ηλικίες είναι ιδιαίτερα όξινο (pH =3.5-4.5). Έτσι, ο κόλπος έχασε το σύστημα προστασίας του και ευνοήθηκε η ανάπτυξη μυκήτων. Η χρήση αντισυλληπτικού είναι άσχετη µε το περιστατικό.
Να έχετε κατά νου ότι δεν έχει σημασία µόνο το είδος των συστατικών που υπάρχουν σε κάθε καλό αφρόλουτρο στις βιτρίνες του φαρμακείου. Έχει όμως σημασία το να εξηγείτε σε κάθε γυναίκα πελάτη ότι τα αφρόλουτρα είναι κατάλληλα για την περιποίηση όλου του σώματος πλην της ευαίσθητης περιοχής.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η νέα καινοτομία της Merck για τις μυκητιάσεις στα νύχια
Oλοκληρωμένη θεραπεία για τις δερματικές μυκητιάσεις των ποδιών


Σχετικά άρθρα

Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της
Πρωτοποριακά φάρμακα μελετώνται για την αντιμετώπιση της δυσλιπιδαιμίας
Στοχεύουν στο γονιδίωμα σύμφωνα με τον καθηγητή Χ. Βλαχόπουλο
Επεκτάθηκε η έγκριση του luspatercept της Bristol Myers Squibb
Ως πρώτης γραμμής θεραπείας για την αναιμία