Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Τα αντισυλληπτικά μπορεί να προκαλέσουν γλαύκωμα

26/11/2013 11:11:23 πμ
Η χρόνια λήψη οιστρογόνων διπλασιάζει τον κίνδυνο γλαυκώματος σύμφωνα με νέα μελέτη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



 

Το γλαύκωμα, οφθαλμική πάθηση που χαρακτηρίζεται από σημαντική αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση, μπορεί να προκληθεί και μετά από λήψη αντισυλληπτικών για περισσότερα από τρία χρόνια. Αυτό δείχνει νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, η οποία επιβεβαιώνει και παλαιότερες μελέτες που αναφέρονταν ότι τα οιστρογόνα, που περιέχονται στα αντισυλληπτικά χάπια, ίσως παίζουν ρόλο στην εμφάνιση γλαυκώματος.

Η μελέτη

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία του 2005 και του 2008 και αφορούσαν 3.406 γυναίκες ηλικίας 40 ετών και άνω. Οι συμμετέχουσες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την αναπαραγωγική υγεία τους και υπεβλήθησαν σε τεστ όρασης.

Όπως προέκυψε, οι γυναίκες που είχαν κάνει χρήση αντισυλληπτικών χαπιών οποιουδήποτε είδους για περίοδο τριών ετών ή και μεγαλύτερη είχαν 2,05 φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωσθούν με γλαύκωμα.

 



Παρότι τα ευρήματα αυτά δεν αποδεικνύουν πως η μακροχρόνια λήψη του αντισυλληπτικού χαπιού προκαλεί γλαύκωμα, μαρτυρούν ότι οι γυναίκες που λαμβάνουν επί τρία ή και περισσότερα έτη αντισυλληπτικά οφείλουν να εξετάζουν συχνά τα μάτια τους σε οφθαλμίατρο.

 


Παρουσιάζοντας αυτά τα ευρήματα στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας στη Νέα Ορλεάνη, η επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια Σαν Λιν τόνισε ότι αυτά «θα πρέπει να αποτελέσουν το έναυσμα για μελλοντικές μελέτες, οι οποίες θα αποδείξουν την αιτιώδη σχέση μεταξύ αντισυλληπτικών χαπιών και γλαυκώματος. Σε κάθε περίπτωση, σε αυτή τη φάση οι γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια επί τρία χρόνια ή και περισσότερο πρέπει να ελέγχονται για γλαύκωμα και να παρακολουθούνται στενά από οφθαλμίατρο».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η καθηγήτρια και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή
Για την περίθαλψη πυρόπληκτων και πλημμυροπαθών ζώων συντροφιάς






Σχετικά άρθρα

Ανακλήθηκε παρτίδα του Physiomer Baby
Ανακοινώσεις από τον ΕΟΦ
Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"