Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Σύσσωμη η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αντιδρά στη νέα Οδηγία της Ε.Ε.

9/11/2024 1:38:17 μμ
Για την επεξεργασία αστικών λυμάτων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τον «κώδωνα του κινδύνου» κρούουν οι ενώσεις των φαρμακευτικών εταιρειών στην Ελλάδα -ΠΕΦ, ΣΦΕΕ και ΕΦΕΧ- με αφορμή την έγκριση της Οδηγίας της Ε.Ε. για την επεξεργασία αστικών λυμάτων, η οποία επιβάλει τεράστιες οικονομικές επιβαρύνσεις στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες φαρμάκων και καλλυντικών. 


Σύμφωνα με τη νέα οδηγία, ο φαρμακευτικός κλάδος μονομερώς θα χρηματοδοτεί την απομάκρυνση των μικρορύπων από τα λύματα, ανεξάρτητα από το εάν αυτά προέρχονται από τον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας, με τουλάχιστον 80% του πρόσθετου κόστους της επεξεργασίας των αστικών λυμάτων, μέσω ενός συστήματος διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού. 


Όπως τονίζουν οι τρεις ενώσεις, «η νέα οδηγία θα θέσει σε κίνδυνο την πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα χωρίς να συμβάλει στην επίτευξη του ευρωπαϊκού στόχου για την πράσινη μετάβαση». Ζητούν δε δίκαιο, προβλέψιμο, αναλογικό και αμερόληπτο τρόπο εφαρμογής, καθώς όπως αναφέρουν «το κόστος διαχείρισης των λυμάτων δεν είναι δυνατό να αφορά μόνο δύο βιομηχανίες». Τέλος, σημειώνουν ότι υποστηρίζουν τους γενικούς στόχους της νέας Οδηγίας και δεσμεύονται να συμβάλουν αποτελεσματικά στην εφαρμογή της αλλά με μια προσέγγιση βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα.

Για καταστροφικές συνέπειες μιλούν και οι Ευρωπαίοι

Η Ένωση Medicines for Europe, που εκπροσωπεί τις φαρμακευτικές εταιρείες γενόσημων, βιο-ομοειδών και προστιθέμενης αξίας φαρμάκων, καταδικάζει επίσης την ίδια Οδηγία, εκτιμώντας ότι θα κοστίσει περί τα 5-11 δισ. ευρώ ετησίως. Προειδοποιεί για «τεράστιες ελλείψεις βασικών και κρίσιμων φαρμάκων», γεγονός που θα έχει «καταστροφικές συνέπειες στην πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα και στη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας στην Ευρώπη».

 

Χαρακτηρίζοντας την Οδηγία «ανεφάρμοστη και μεροληπτική» συμπληρώνει πως οι εταιρείες του κλάδου ήδη ακολουθούν στις εγκαταστάσεις τους αυστηρές διαδικασίες επιτήρησης, διαχείρισης και μείωσης της ρύπανσης των υδάτων, ενώ τονίζει πως τόσο ο κλάδος όσο και 16 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα έχουν εκφράσει τους προβληματισμούς τους σχετικά με την οδηγία και έχουν απευθύνει πολλές προειδοποιήσεις για τις συνέπειές της. 


Ο γενικός διευθυντής της Ένωσης, Adrian van den Hoven, δήλωσε: «Είμαι απογοητευμένος που βλέπω αυτόν τον νόμο να εγκρίνεται από το Συμβούλιο σήμερα. Τα γενόσημα φάρμακα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της δημόσιας υγείας και της πρόσβασης σε βασικά και κρίσιμα φάρμακα, και ήδη αντιμετωπίζουμε ελλείψεις λόγω του πληθωρισμού και των τεράστιων διαταραχών που προκλήθηκαν από την πανδημία Covid-19 και τους πολέμους».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

O ΣΦΕΕ ζητά βιώσιμη εθνική φαρμακευτική πολιτική
Η πρώτη εκδοχή της είναι τώρα διαθέσιμη για τις φαρμακευτικές εταιρείες






Σχετικά άρθρα

Στη Βουλή το θέμα της συμμετοχής στα φάρμακα για τους χαμηλοσυνταξιούχους
Από τον βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο
Ε. Αγαπηδάκη: Από τον Ιανουάριο ξεκινούν οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες ΠΦΥ
Στόχος να υπάρχει πρόσβαση σε δομές υγείας για όλους
ΠΕΦ: Απαιτείται στήριξη των παλαιών οικονομικών φαρμάκων
Αυτό αποτελεί κλειδί για τη κάλυψη των ασθενών, τον περιορισμό των ελλείψεων και την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής
Αντιδράσεις για την αναπροσαρμογή του Κόστους Ημερήσιας Θεραπείας
O ΣΦΕΕ ζητά βιώσιμη εθνική φαρμακευτική πολιτική