Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Συσχέτιση φαρμάκων για το έλκος και ανεπάρκειας βιταμίνης Β12

27/12/2013 11:50:27 πμ
Έρευνα από Αμερικανούς επιστήμονες για PPIs και H2RAs
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



 

Ορισμένα φάρμακα που χορηγούνται για τη θεραπεία του πεπτικού έλκους μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ανεπάρκειας βιταμίνης Β12, αναφέρουν Αμερικανοί επιστήμονες.


Σε μελέτη με 200.000 εθελοντές, που δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας» (JAMA), διαπιστώθηκε πως όσοι λάμβαναν αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs) ή ανταγωνιστές των Η2 υποδοχέων της ισταμίνης (H2RAs) είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάζουν έλλειψη της βιταμίνης Β12.


Οι επιστήμονες του νοσηλευτικού οργανισμού Kaiser Permanente που πραγματοποίησαν τη μελέτη λένε ότι ο κίνδυνος ανεπάρκειας της βιταμίνης Β12 αυξανόταν κατ? αναλογία με τη δόση των φαρμάκων που έπαιρναν οι ασθενείς, ενώ ήταν μεγαλύτερος στις γυναίκες και τους νεώτερους ασθενείς, καθώς και στους ασθενείς που λάμβαναν τα φάρμακα χρόνια (για δύο χρόνια ή περισσότερο).

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα ευρήματά τους υποδεικνύουν απλώς μια συσχέτιση και όχι σχέση αιτίας-αποτελέσματος, γι? αυτό και απαιτούνται περισσότερες μελέτες. Συνεπώς συνιστούν στους γιατρούς να εξακολουθήσουν να συνταγογραφούν τα συγκεκριμένα φάρμακα, αλλά να υπολογίζουν τους δυνητικούς κινδύνους έναντι των πιθανών ωφελημάτων σε χρόνια χρήση.


Τα φάρμακα των δύο κατηγοριών χορηγούνται συχνά σε πάσχοντες από συμπτώματα πεπτικού έλκους όπως οι «καούρες» και η δυσπεψία, ενώ οι ασθενείς μπορούν να τα λαμβάνουν και χωρίς ιατρική συνταγή. Τα φάρμακα αυτά δρουν ελαττώνοντας τις ποσότητες των οξέων που παράγει το στομάχι. Τα γαστρικά οξέα όμως είναι απαραίτητα για την απορρόφηση της Β12 των τροφίμων, όπως το κρέας, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.


Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε άνοια και σε νευρολογικά προβλήματα, εάν μείνει χωρίς θεραπεία, ωστόσο αντιμετωπίζεται εύκολα με διατροφικά συμπληρώματα σε μορφή δισκίων ή ενέσεων. Απαιτείται προσοχή καθώς τα συμπτώματά της, όπως ο λήθαργος, είναι ασαφή και συχνά δεν αποδίδονται σε αυτήν.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Όλες οι ευεργετικές ιδιότητες της σειράς Mastiha var.Chia σε πρακτική μορφή
Η επιτροπή PRAC αξιολογήσε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα






Σχετικά άρθρα

Ανακλήθηκε παρτίδα του Physiomer Baby
Ανακοινώσεις από τον ΕΟΦ
Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"