Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Συνάντηση Α. Λοβέρδου με φορείς φαρμάκου/υγείας

25/5/2010
«Υπάρχει άμεση ανάγκη να μειωθούν οι δαπάνες της κοινωνικής ασφάλισης»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

1. Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25 Μαΐου η προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Α. Λοβέρδου με τους φαρμακευτικούς/υγειονομικούς φορείς.

 

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του «Φαρμακευτικού Κόσμου», αυτό που τονίστηκε από τον υπουργό ήταν η επείγουσα ανάγκη να εξοικονομηθούν χρηματικοί πόροι, προκειμένου για τη μείωση της δαπάνης κοινωνικής ασφάλισης κατά 1,2 εκατ. ευρώ, τουλάχιστον.

 

Για το σκοπό αυτό ο Α. Λοβέρδος ζήτησε από όλους τους φορείς να ετοιμάσουν τις προτάσεις τους και να τις καταθέσουν, στο πλαίσιο μιας νέας σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές διάστημα, προκειμένου για τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν.

 

Ο υπουργός Εργασίας επίσης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο θέμα των Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ., ενημερώνοντας ότι μέχρι την Παρασκευή θα είναι έτοιμη από τον Ε.Ο.Φ. η επικαιροποιημένη λίστα των σκευασμάτων αυτών, έθιξε το θέμα της θεώρησης συνταγών άνω των 150 ευρώ, λέγοντας ότι «αν και δεν αποτελεί το ικανότερο μέσο, προς το παρόν το μέτρο είναι αναγκαίο προκειμένου για τον άμεσο περιορισμό, ως έναν βαθμό τουλάχιστον, της δαπάνης» και ανακοίνωσε την έναρξη πιλοτικού προγράμματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στον ΟΑΕΕ από τον Σεπτέμβριο, με στόχο την επέκταση του προγράμματος σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία από τον προσεχή Νοέμβριο.

 

 

 

2. Μήνυμα Λοβέρδου στους φαρμακοβιομηχάνους να μειώσουν τα κέρδη τους

 

«Ηχηρό μήνυμα στους φαρμακοβιομηχάνους έστειλε την Τρίτη ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος καλώντας τους να μειώσουν τα κέρδη τους, αλλιώς -όπως είπε- “το σύστημα θα οδηγηθεί σε ξέρα”.

 

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, ο κ. Λοβέρδος είπε, σύμφωνα με το Mega, απευθυνόμενος στους φαρμακοβιομηχάνους: “Σας ζητάμε να μειώσετε τα κέρδη σας. Δεν θεωρούμε κακή την επιχειρηματικότητα, αντιθέτως. Όμως υπάρχει κι ένα όριο. Θα μειώσουμε τη φαρμακευτική δαπάνη. Για την αύξησή της δεν υπάρχουν χρήματα. Το σύστημα, αν συνεχίσει έτσι, οδηγείται σε ξέρα”.

 

Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια να μειωθεί η δαπάνη στον χώρο του φαρμάκου, όχι στερώντας τους ασθενείς από τα φάρμακα τους, “αλλά μειώνοντας τη σπάταλη, το όργιο συναλλαγής”.

 

Ως υπουργείο πληρώνουμε πάρα πολλά, ως χώρα δεν έχουμε αυτά τα χρήματα για να πληρώσουμε για σπατάλες και για συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Πρέπει όλοι να αναδιπλωθούν, πρέπει όλοι να καταλάβουν την κρισιμότητα των στιγμών, πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε στο ότι θα βάλει ο ένας τον εαυτό του λίγο πιο πίσω, προκειμένου να πάει μπροστά η Ελλάδα” είπε χαρακτηριστικά.

 

Συμπλήρωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα γίνει σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργείων με τους φορείς του φαρμάκου, κατά την οποία θα γίνει προσπάθεια να εξευρεθούν πολιτικές με στόχο τη μείωση του κόστους για την πολιτεία.

 

Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο στόχος είναι να υπάρξει μείωση της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου εκατό εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος του 2010.

 

Ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης τόνισε ότι όσοι γιατροί δεν αναγράφουν τον ΑΜΚΑ πάνω στις συνταγές, θα διακόπτεται η συνεργασία τους με τα ασφαλιστικά ταμεία».

 

Πηγή: in.gr

 

 

 

3. «Ξέφυγαν οι δαπάνες και η σπατάλη στα φάρμακα»

 
Μειώστε τη φαρμακευτική σπατάλη κατά 1,2 δισ. ευρώ τον χρόνο, διαφορετικά θα υπάρξουν κυρώσεις σε όλους τους εμπλεκομένους: εταιρείες, γιατρούς, φαρμακοποιούς. Την άμεση αυτή απειλή απηύθυναν χθες οι επικεφαλής του υπουργείου Εργασίας κκ. Α. Λοβέρδος και Γ. Κουτρουμάνης στους εκπροσώπους ιατρικών και φαρμακευτικών συλλόγων και στις εταιρείες σκευασμάτων κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με στόχο τη συγκράτηση των υπέρογκων δαπανών για τα Ταμεία.
 
Οι υπουργοί ήταν εξαιρετικά σκληροί υπογραμμίζοντας ότι το πρώτο τρίμηνο η δαπάνη συνέχισε να κινείται ανοδικά και μόνο τον Απρίλιο, μετά τις μειώσεις των τιμών που αποφάσισε το υπουργείο Οικονομίας, φαίνεται να συγκρατείται. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του ΙΚΑ σύμφωνα με τα οποία η φαρμακευτική δαπάνη είναι υψηλότερη από την ιατρική περίθαλψη. Το πρώτο τρίμηνο οι δαπάνες για φάρμακα στο ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ αυξήθηκαν κατά 65 εκατ. ευρώ.
 
"Δεν θέλουμε να στερήσουμε φάρμακα από ασθενείς, αλλά να μειώσουμε τη σπατάλη και το όργιο συναλλαγής " τόνισε ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος ζήτησε από τις φαρμακευτικές εταιρείες να μειώσουν τα κέρδη τους. Ο κ. Κουτρουμάνης αναφέρθηκε ξεχωριστά σε κάθε εμπλεκόμενο επαγγελματικό κλάδο και ζήτησε:
 
• Οι γιατροί να συνταγογραφούν σύμφωνα με τους κανόνες που έχει υιοθετήσει το υπουργείο και να αναγράφουν τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). «Οσοι δεν συμμορφωθούν θα διακόψουν την εργασιακή τους σχέση με τα ταμεία».

Από τους φαρμακοποιούς, να μη σταματούν την εκτέλεση συνταγών όταν τα ταμεία δεν καταβάλουν εγκαίρως τα χρήματα. "Είναι απαράδεκτο να κόβονται τα φάρμακα στους ασφαλισμένους", τόνισε, "η περίοδος των παχιών αγελάδων έχει τελειώσει".

• Από τις φαρμακευτικές εταιρείες να επιστρέψουν το 4% του ετήσιου τζίρου στα Ταμεία, όπως προβλέπεται στη νομοθεσία».
 
Πηγή: Το Βήμα (26/5/2010)
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δηλώσεις με αφορμή την εκδήλωση της Lavipharm για την κυκλοφορία του πρώτου ελληνικού συνταγογραφούμενου σκευάσματος φαρμακευτικής κάνναβης


Σχετικά άρθρα

Φ.Σ. Λάρισας: Προκήρυξε στάση εργασίας στις 28/02
Για τον ένα χρόνο μετά το εγκληματικό δυστύχημα των Τεμπών
Φ.Σ. Θεσσαλονίκης & ΙΔΕΕΑΦ: Τα σεμινάρια για το εργαστήριο φαρμακείου ξανά τον Απρίλιο
Δηλώστε συμμετοχή σε μία από τις δύο νέες διαθέσιμες ημερομηνίες
Επενδύονται εκατομμύρια ευρώ στα δίκτυα φαρμακείων
Ισπανική start-up τραβάει τη διεθνή προσοχή