Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Συμπληρώματα διατροφής για τη δυσλειτουργία του εντέρου το καλοκαίρι

19/7/2007
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



από την Ελένη Θεολόγη, Φαρμακοποιό
Αυτή την περίοδο, µε τις συχνές µετακινήσεις και την αποµάκρυνση από τον καθηµερινό ρυθµό και το τακτικό πρόγραµµα του χειµώνα, αυξάνονται τα προβλήµατα που αφορούν τη λειτουργία του εντέρου. Όλα αυτά περιγράφονται µε το γενικό όρο δυσλειτουργία του εντέρου και περιλαµβάνουν το ευερέθιστο έντερο, τη δυσκοιλιότητα και τη διάρροια.

Αιτίες δυσλειτουργίας του εντέρου

Οι κυριότερες είναι:
• Η κακή διατροφή (τροφή πλούσια σε ζάχαρη και κατεργασµένους υδατάνθρακες όπως το λευκό ψωµί και τα ζυµαρικά)
• Το παρατεταµένο άγχος
• Το κάπνισµα
• Η κατανάλωση αλκοόλ
• Η λήψη αντιβιοτικών
• Η µακροχρόνια χρήση αντισυλληπτικών
• Η µη ανεκτικότητα στη λακτόζη.

Δυσκοιλιότητα

Τρεις είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν τη λειτουργία του εντέρου:
Φυτικές ίνες: βασικό συστατικό για την καλή λειτουργία του εντέρου είναι οι φυτικές ίνες. Πολλοί καταφεύγουν στη λύση ενός πρωινού πλούσιου σε φυτικές ίνες (δηµητριακά). Όµως οι ίνες που περιέχουν η βρώµη, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι γενικά πιο ήπιες και η κατανάλωση αυτών των τροφών πρέπει να αυξάνεται.
Το νερό: χωρίς επαρκή ποσότητα νερού τα περιττώµατα γίνονται σκληρά και εµφανίζονται τα γνωστά συµπτώµατα της δυσκοιλιότητας, των αιµορροΐδων και των ραγάδων.
Η σωµατική άσκηση: η δυσκοιλιότητα σχετίζεται µε τον καθιστικό τρόπο ζωής. Ασκήσεις όπως το έντονο περπάτηµα, το αργό τρέξιµο, η αεροβική γυµναστική µπορούν να βοηθήσουν τον περισταλτισµό του εντέρου (ρυθµική σύσπαση) και να βελτιώσουν το σύµπτωµα της δυσκοιλιότητας.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ

Λιναρόσποροι, Ψύλλιο, Βιταµίνη C, Μαγνήσιο, Κάλιο
Η έλλειψη καλίου επηρεάζει την κινητικότητα του εντέρου και δηµιουργεί εντερικές επιπλοκές. Το µαγνήσιο µαζί µε το κάλιο διεγείρουν τα νευρικά κύτταρα και µε αυτό τον τρόπο προάγουν τη µυϊκή σύσπαση του εντέρου.
Προβιοτικά
Τα συµπληρώµατα προβιοτικών διατηρούν την εντερική χλωρίδα, προστατεύουν από τις διαταραχές, µειώνουν τις τοξικές ουσίες και ενισχύουν την άµυνα του οργανισµού.

Ευερέθιστο έντερο

Το σύνδροµο ευερέθιστου εντέρου είναι συχνό πρόβληµα και χαρακτηρίζεται από: µετεωρισµό, κοιλιακό πόνο, δυσκοιλιότητα ή διάρροια.

Όποιος αντιµετωπίζει αυτά τα συµπτώµατα πρέπει να απευθύνεται στο γιατρό του για να αποκλείει πρώτα την πιθανότητα σοβαρών παθήσεων.

ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ

Το τυρί και το σιτάρι είναι οι κύριοι ύποπτοι. Επίσης τροφές που περιέχουν µαγιά όπως οι κύβοι ζωµού ή το εκχύλισµα µαγιάς, τα αποξηραµένα φρούτα και οι τροφές µε πολλή ζάχαρη.

ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ

Πατάτες, ρύζι, σίκαλη, δηµητριακά από βρώµη όπως κουάκερ. Καλό είναι να πίνουµε άφθονα υγρά, κατά προτίµηση νερό ή τσάι βοτάνων, όπως µέντας και µάραθου. Τα ροφήµατα µε καφεΐνη ή τα ποτά που περιέχουν πολλή ζάχαρη µπορεί να χειροτερέψουν τα συµπτώµατα.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ
Acidophilus, aloe vera, έλαιο δυόσµου, κάλιο.

Διάρροια

Διάρροια είναι η διαταραχή των κενώσεων που συνίσταται σε αύξηση του αριθµού, του όγκου ή της ρευστότητάς τους. Είναι η απάντηση του οργανισµού σε κάτι που διαταράσσει την οµαλή λειτουργία του εντέρου, οπότε πρώτος στόχος είναι να αντιµετωπιστεί το αίτιο που την προκαλεί.

Η αντιµετώπιση συνίσταται σε:

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Το πρώτο 24ωρο είναι προτιµότερο ο ασθενής να µείνει χωρίς φαγητό ή τουλάχιστον όσο το δυνατόν λιγότερο. Μετά τις 24 ώρες συνιστάται η σταδιακή αύξηση της ποσότητας του φαγητού, όσο ανέχεται ο ασθενής.

Προτιµότερη είναι η διατροφή που αποτελείται από αµυλούχα τρόφιµα όπως ρύζι, πατάτες και στη συνέχεια να προστίθενται πρωτεϊνούχα τρόφιµα. Σάκχαρα, αλκοόλ, λακτόζη και φρουκτόζη επιδρούν αρνητικά στην οσµωτικότητα των κοπράνων και πρέπει να αποφεύγονται.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Τα αντιδιαρροϊκά φάρµακα δε χρησιµοποιούνται για την αντιµετώπιση της διάρροιας από το πρώτο 24ωρο, διότι µπορεί να σταµατήσουν προσωρινά τις κενώσεις και να καλύψουν κάποια διάρροια µικροβιακής αιτιολογίας.

ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΥΓΡΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΩΝ

Τα υγρά, και κατά προτίµηση το νερό, είναι απαραίτητα, ώστε να αποφευχθεί η αφυδάτωση. Το νερό πρέπει να δίνεται ανά 10', σε µικρές ποσότητες ώστε να το συγκρατεί ο οργανισµός και να µην αποβάλλεται αµέσως από το ορθό.

Σε συνεχιζόµενη διάρροια, πάνω από µία ηµέρα, χορηγούνται διαλύµατα ηλεκτρολυτών.

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Περιλαµβάνει:
Μείγµα ηλεκτρολυτών (κάλιο, νάτριο, µαγνήσιο, χλώριο): αυτά τα ιχνοστοιχεία δε χορηγούνται µεµονωµένα αλλά σε σκευάσµατα που τα περιέχουν όλα µαζί. Η ειδική σύνθεσή τους προσφέρει τα απαραίτητα συστατικά για τη διατήρηση της φυσιολογικής νεφρικής λειτουργίας, της οξεοβασικής ισορροπίας και του όγκου του πλάσµατος. Τα µείγµατα αυτά περιέχουν εκτός από ηλεκτρολύτες και δεξτρόζη, που µαζί µε το νερό προλαβαίνουν την αφυδάτωση και ενισχύουν την ενυδάτωση του οργανισµού. Η δεξτρόζη διευκολύνει την απορρόφηση των ιόντων νατρίου και του νερού.
Υδατοδιαλυτές ουσίες όπως καολίνη, που βοηθάνε στον έλεγχο της διάρροιας.
Συµπληρώµατα φυλικού οξέος συνιστώνται στην έντονη διάρροια, διότι βοηθούν στην ανάπλαση του βλεννογόνου του εντέρου.
Προβιοτικά που έχουν θετική επίδραση στη διάρροια που προκαλείται από µικροοργανισµούς και µπορούν να βελτιώσουν την εικόνα, µε την επίδρασή τους στο ανοσοποιητικό σύστηµα και στη χλωρίδα του εντέρου. Προφυλάσσουν από µολύνσεις και εµποδίζουν την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων µέσα από την παραγωγή ουσιών που αναστέλλουν την ανάπτυξή τους.


Προσοχή!
• Οι ηλεκτρολύτες πρέπει να χορηγούνται µε προσοχή σε αρρώστους µε καρδιακή ανεπάρκεια ή µε παθήσεις που διαταράσσουν την αποβολή καλίου από τους νεφρούς.
• Δεν πρέπει να διαλύονται σε υγρά που περιέχουν άλλους ηλεκτρολύτες όπως στο γάλα ή σε χυµούς φρούτων.
• Πολλά από αυτά τα σκευάσµατα περιέχουν ασπαρτάµη που είναι πηγή φαινυλαλανίνης, οπότε πρέπει να αποφεύγεται η χρήση τους από άτοµα που πάσχουν από φαινυλκετονουρία.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Πρόκειται για τη θεραπεία των εξάψεων κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης






Σχετικά άρθρα

EMA: Κίνδυνος ηπατικής βλάβης με τη χρήση του fezolinetant
Πρόκειται για τη θεραπεία των εξάψεων κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης
Νέα πιθανή θεραπεία για την καρδιοπάθεια των διαβητικών
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cardiovascular Diabetology
Π.Ο.Υ. Ευρώπης: Στελέχη του ιού πολιομυελίτιδας ανιχνεύτηκαν σε αστικά λύματα στην Ευρώπη
Ο Οργανισμός επισημαίνει την αξία του εμβολιασμού και της συνεχούς επιτήρησης
ΕΛΛΟΚ: Ενημερωτική εκστρατεία για τον καρκίνο του προστάτη
Με τίτλο: «Ο πιο σπουδαίος αγώνας είναι ο δικός σου!»