Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα

5ο Συνέδριο ΠΕΙΦΑΣΥΝ Φαρμακείο: Αύριο ένα νέο Επάγγελμα
Αναβάθμιση του ρόλου των φαρμακοποιών μετά την πανδημία
ΠΣΒΑΚ: Ποιοτικούς στόχους βιωσιμότητας θέτουν οι εταιρείες καλλυντικών
Σύμφωνα με έρευνα από το Γερμανικό Σύνδεσμο Καλλυντικών IKW

Στροφή της φαρμακοβιομηχανίας σε εξειδικευμένα προϊόντα και θεραπείες

11/7/2007
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
Το Lipitor είναι το κρυφό όνειρο κάθε φαρμακευτικής εταιρείας. Το χάπι αυτό για τη χοληστερίνη που παρασκευάζει η αμερικανική Pfizer είναι το σκεύασμα με τις καλύτερες πωλήσεις στον κόσμο. Πέρυσι απέφερε έσοδα άνω των 13 δισ. δολαρίων. Άλλα σκευάσματα με τεράστια επιτυχία είναι το Advair της GlaxoSmithKline για το άσθμα και το Plavix κατά των θρομβώσεων, το οποίο διαθέτουν στην αγορά οι Bristol-Myers Squibb) και Sanofi-Aventis. Αμφότερα αυτά τα σκευάσματα παρουσιάζουν πωλήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Παρ' όλα αυτά, οι φαρμακευτικές εταιρείες αναθεωρούν τη στρατηγική των σκευασμάτων-«υπερπαραγωγών».

Έτσι εξηγείται η επιθετική προσφορά εξαγοράς, ύψους 3 δισ. δολαρίων, την οποία ανακοίνωσε προσφάτως η ελβετική Roche για την αμερικανική εταιρεία διαγνωστικών συστημάτων Ventana Medical Systems. Ο ελβετικός κολοσσός απομακρύνεται από τα συμβατικά σκευάσματα για όλους, υποκύπτοντας αφενός στη γοητεία των νέων αγορών που δημιουργεί η ανάπτυξη των «εξατομικευμένων φαρμάκων». Τα φάρμακα - «υπερπαραγωγές» όπως το Lipitor είναι ήδη τόσο αποτελεσματικά, ώστε δύσκολα βρίσκει κανείς εναλλακτικά τους που θα είναι τόσο καλά ώστε να δικαιολογούν υψηλότερη τιμή. Το χειρότερο είναι πως για πολλά από τα φάρμακα - «υπερπαραγωγές»- εκπνέουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και οι φαρμακευτικοί κολοσσοί δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να τα αντικαταστήσουν με νέα.

Είναι, λοιπόν, έτοιμη η βιομηχανία να ακολουθήσει το παράδειγμα της Roche και να επιδιώξει εξειδικευμένα προϊόντα και θεραπείες; Η απάντηση μοιάζει να είναι θετική. Όπως υπολογίζεται, παρότι η τεράστια αγορά σκευασμάτων για χρόνιες ασθένειες όπως η υψηλή πίεση και ο διαβήτης παραμένει σημαντική, τα εξειδικευμένα σκευάσματα απέφεραν πέρυσι τα 2/3 της συνολική αύξησης των εσόδων, έναντι 1/3 το 2000. Και μόλις το 25% των φαρμάκων που κυκλοφόρησαν πέρυσι αφορούσαν χρόνιες ασθένειες, κάτι που δείχνει ότι ή αγορά στρέφεται προς τις εξειδικευμένες θεραπείες.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε το αφιέρωμα του f.daily για τα αντηλιακά για το σώμα και το πρόσωπο
Διαβάστε το αφιέρωμα του f.daily


Σχετικά άρθρα

5ο Συνέδριο ΠΕΙΦΑΣΥΝ Φαρμακείο: Αύριο ένα νέο Επάγγελμα
Αναβάθμιση του ρόλου των φαρμακοποιών μετά την πανδημία
ΠΣΒΑΚ: Ποιοτικούς στόχους βιωσιμότητας θέτουν οι εταιρείες καλλυντικών
Σύμφωνα με έρευνα από το Γερμανικό Σύνδεσμο Καλλυντικών IKW
GLAXOSMITHKLINE: Σύμβαση με την Ε.Ε. για τη θεραπεία της Covid-19
Η Ε.Ε. θα προμηθευτεί σκεύασμα μονοκλωνικών αντισωμάτων
Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ: Καπέλα με σήμα τα 40 χρόνια λειτουργίας μοίρασε στα μέλη του
«Κλειδώνω, μανταλώνω, τον κλέφτη μέσα βρίσκω. Εγώ σε προστατεύω, παίρνω αυτό το ρίσκο! Έρχομαι...»