Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

Στροφή της φαρμακοβιομηχανίας σε εξειδικευμένα προϊόντα και θεραπείες

11/7/2007
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
Το Lipitor είναι το κρυφό όνειρο κάθε φαρμακευτικής εταιρείας. Το χάπι αυτό για τη χοληστερίνη που παρασκευάζει η αμερικανική Pfizer είναι το σκεύασμα με τις καλύτερες πωλήσεις στον κόσμο. Πέρυσι απέφερε έσοδα άνω των 13 δισ. δολαρίων. Άλλα σκευάσματα με τεράστια επιτυχία είναι το Advair της GlaxoSmithKline για το άσθμα και το Plavix κατά των θρομβώσεων, το οποίο διαθέτουν στην αγορά οι Bristol-Myers Squibb) και Sanofi-Aventis. Αμφότερα αυτά τα σκευάσματα παρουσιάζουν πωλήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Παρ' όλα αυτά, οι φαρμακευτικές εταιρείες αναθεωρούν τη στρατηγική των σκευασμάτων-«υπερπαραγωγών».

Έτσι εξηγείται η επιθετική προσφορά εξαγοράς, ύψους 3 δισ. δολαρίων, την οποία ανακοίνωσε προσφάτως η ελβετική Roche για την αμερικανική εταιρεία διαγνωστικών συστημάτων Ventana Medical Systems. Ο ελβετικός κολοσσός απομακρύνεται από τα συμβατικά σκευάσματα για όλους, υποκύπτοντας αφενός στη γοητεία των νέων αγορών που δημιουργεί η ανάπτυξη των «εξατομικευμένων φαρμάκων». Τα φάρμακα - «υπερπαραγωγές» όπως το Lipitor είναι ήδη τόσο αποτελεσματικά, ώστε δύσκολα βρίσκει κανείς εναλλακτικά τους που θα είναι τόσο καλά ώστε να δικαιολογούν υψηλότερη τιμή. Το χειρότερο είναι πως για πολλά από τα φάρμακα - «υπερπαραγωγές»- εκπνέουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και οι φαρμακευτικοί κολοσσοί δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να τα αντικαταστήσουν με νέα.

Είναι, λοιπόν, έτοιμη η βιομηχανία να ακολουθήσει το παράδειγμα της Roche και να επιδιώξει εξειδικευμένα προϊόντα και θεραπείες; Η απάντηση μοιάζει να είναι θετική. Όπως υπολογίζεται, παρότι η τεράστια αγορά σκευασμάτων για χρόνιες ασθένειες όπως η υψηλή πίεση και ο διαβήτης παραμένει σημαντική, τα εξειδικευμένα σκευάσματα απέφεραν πέρυσι τα 2/3 της συνολική αύξησης των εσόδων, έναντι 1/3 το 2000. Και μόλις το 25% των φαρμάκων που κυκλοφόρησαν πέρυσι αφορούσαν χρόνιες ασθένειες, κάτι που δείχνει ότι ή αγορά στρέφεται προς τις εξειδικευμένες θεραπείες.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η υποβολή αιτήσεων ξεκινά στις 16 Δεκεμβρίου
Αποτελέσματα από την πρώτη ψηφιακή πλατφόρμα για την πρόσβαση στη φροντίδα υγείας






Σχετικά άρθρα

Sanofi: Μέσω τεχνητής νοημοσύνης οι επόμενες γενιές φαρμάκων για τη ΧΑΠ
Συμβάλλει στη κατανόηση της νόσου και στην επέκταση της ιατρικής ακριβείας
INNOVIS PHARMA: Επέλεξε τη λύση της aberon F-drp της Entersoft
Για τον αποτελεσματικό έλεγχο των αποθεμάτων και τον έγκαιρο προγραμματισμό των παραγγελιών
Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ: Η ιστορία του νοσοκομείου Σωτηρία σε μια τοιχογραφία
Ένα ακόμα έργο στο πλαίσιο του προγράμματος «Χρώμα στα Νοσοκομεία»
ΜΕΓΑ: Τιμητική διάκριση στα Βραβεία «Ελληνική Αξία 2024»
Διοργανώθηκαν από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος