Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Στη Βουλή το θέμα της ανακύκλωσης ληγμένων φαρμάκων

23/3/2009
Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τους υπουργούς Υγείας και ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Ερώτηση προς τους υπουργούς Υγείας και ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. απηύθυναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης, Μιχάλης Παπαγιαννάκης και Αθανάσιος Λεβέντης, με θέμα τη διαχείριση και την τελική καταστροφή των οικιακών φαρμάκων.

Στο κείμενο της επιστολής αναφέρεται:

 

«Είναι γνωστό το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης διάθεσης φαρμάκων στα οικιακά απορρίμματα. Ένα πρόβλημα που εκτός των άλλων έχει και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Πολλά από τα φάρμακα που για διάφορους λόγους δεν χρησιμοποιήθηκαν ή έχουν λήξει καταλήγουν στους σκουπιδότοπους επιβαρύνοντας το περιβάλλον με χιλιάδες ουσίες πολλές εκ των οποίων είναι τοξικές και επικίνδυνες.

Υπάρχουν πρωτοβουλίες για τη συγκέντρωση αυτών των «οικιακών φαρμάκων» από τοπικούς Συνεταιρισμούς Φαρμακοποιών με την βοήθεια Φαρμακευτικών Συλλόγων, οι οποίοι με δικά τους μέσα και έξοδα τα προωθούν σε εξειδικευμένες εταιρείες για καταστροφή. Είναι φανερό ότι για τα οικιακά φαρμακευτικά και συναφή απόβλητα δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός για τη διαχείρισή τους. Εύλογα μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι εκατομμύρια κουτιά ολόκληρα ή χρησιμοποιημένα εν μέρει, πετιούνται κάθε χρόνο στους κάδους μαζί με τα υπόλοιπα σκουπίδια. Μικρό μόνο μέρος των ληγμένων φαρμάκων επιστρέφουν στις φαρμακοβιομηχανίες και οδηγούνται σε ειδικό κέντρο της Γερμανίας.

Στο παρελθόν υπήρξαν μεμονωμένες πρωτοβουλίες ευαίσθητων φαρμακοποιών οι οποίοι συγκέντρωναν φάρμακα που δεν είχαν λήξει και τα προωθούσαν για χρήση σε χώρες του τρίτου κόσμου ή σε «κοινωνικά φαρμακεία», χωρίς όμως η προσπάθειά τους να υποστηριχτεί από κάποιο φορέα ή οργανισμό. Για την επέκταση αυτής της προσπάθειας υπάρχει νομοθετικό κενό τόσο για τη συλλογή όσο και για τη μεταφορά (νόμος για τη διακίνηση επικίνδυνων ουσιών) μιας και η υπάρχουσα νομοθεσία απαγορεύει τη διατήρηση φαρμάκων (χωρίς κουπόνια ή ληγμένων) μέσα στα φαρμακεία.

Επειδή το πρόβλημα της διαχείρισης των «οικιακών φαρμάκων» απαιτεί ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό ο οποίος πρέπει να περιλαμβάνει:

 

• Την τοποθέτηση ειδικών κάδων συλλογής σε όλα τα φαρμακεία

• Διαφημιστική καμπάνια στο κοινό για την αναγκαιότητα συνεργασίας στην ανακύκλωση των φαρμακευτικών ουσιών

• Μηχανισμό συλλογής και καταστροφής με όλους τους κανόνες υγιεινής αποσύνθεσης

 

ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

 

1) Ποια είναι η σημερινή κατάσταση όσον αφορά τη διαχείριση των «οικιακών φαρμάκων» πανελλαδικά;

2) Ποια είναι μέχρι σήμερα η συμβολή των φαρμακοβιομηχανιών στο παραπάνω θέμα;

3) Προτίθεστε να εκπονήσετε και να υλοποιήσετε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα συλλογής και καταστροφής των «οικιακών φαρμάκων» σε πανελλαδικό επίπεδο με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων;

4) Προτίθεστε να επανεξετάσετε το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τα θέματα διατήρησης μη χρησιμοποιημένων φαρμάκων στα φαρμακεία, ώστε να είναι δυνατή η διάθεσή τους για κοινωνικούς σκοπούς;»


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Συνεχίζονται οι εικόνες ντροπής σε φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ
Συνέντευξη του Δρ Σταύρου Λαλά στην Άννα Μαρία Παπίρη






Σχετικά άρθρα

Φ.Σ. Αττικής: Ζητά συνάντηση με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ
Με θέμα τις ελλείψεις φαρμάκων που έχουν πάρει μεγάλη έκταση, όπως τονίζει
Peifasyn Academy: Νέο live webinar για τις διαταραχές της εντερικής λειτουργίας
Ένα εξειδικευμένο σεμινάριο για φαρμακοποιούς και βοηθούς φαρμακείων
Χωρίς τα φαρμακεία θα χάνονταν ζωές
Σύμφωνα με τον D. Hoey, CEO του Αμερικανικού Συλλόγου Κοινοτικών Φαρμακοποιών
Αλυσίδα φαρμακείων στις ΗΠΑ οδηγείται σε πτώχευση για 2η φορά
Αμφίβολο το μέλλον των 1200 καταστημάτων της