Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Φαρμακοποιοί: Θα πληρώνονται για να εγγράψουν στον προσωπικό γιατρό τους πολίτες
Σύμφωνα με νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή
Faran: Επεκτείνεται στην καρδιολογία με πέντε κλασικά και δοκιμασμένα προϊόντα
Η συμφωνία προβλέπει την αποκλειστική διάθεσή τους
Π. Ζαρογουλίδης: Θα πρέπει να μείνουμε μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες
Ο πρόεδρος του ΦΣ Πέλλας τοποθετήθηκε με αφορμή την ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Στατίνες κατά του διαβήτη και του καρκίνου

11/1/2008
Νέες έρευνες αποδίδουν επιπλέον ιδιότητες στα συγκεκριμένα φάρμακα μείωσης της χοληστερόλης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Εκτενείς μελέτες απέδειξαν ότι οι διαβητικοί στους οποίους χορηγούνταν στατίνες, εμφάνισαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Επιπλέον οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έλαβαν στατίνες εμφάνισαν μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης όλων των μορφών καρκίνου σε σχέση με αυτούς που έκαναν χρήση άλλων φαρμάκων που μειώνουν τη χοληστερόλη.

 

Οι στατίνες, τα «θαυματουργά» φάρμακα μείωσης των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως, θα πρέπει να χορηγούνται και σε διαβητικούς τύπου 1 και 2 (πλην παιδιών και εγκύων γυναικών), ανεξάρτητα από το αν έχουν αυξημένη χοληστερόλη ή όχι.

Αυτό ανακοίνωσε ομάδα Βρετανών και Αυστραλών ερευνητών στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet, έπειτα από εκτενείς μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε δείγμα 90.000 ανθρώπων, οι οποίες απέδειξαν ότι οι διαβητικοί στους οποίους χορηγούνταν στατίνες, εμφάνισαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Την ίδια στιγμή άλλες μελέτες ερευνητών του Πανεπιστημίου της Βοστόνης έδειξαν ότι οι στατίνες μπορούν ενδεχομένως να θωρακίζουν επιπλέον τον οργανισμό, μειώνοντας κατά 25% τον κίνδυνο εκδήλωσης κακοήθειας.

Οι συντάκτες της μελέτης ανέφεραν ότι μεταξύ των ετών 1997 και 2005 καταγράφηκε η εξέλιξη της υγείας 63.000 βετεράνων, από τους οποίους οι μισοί χρησιμοποίησαν για έναν χρόνο τουλάχιστον στατίνες και οι υπόλοιποι χρησιμοποίησαν άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα μείωσης της χοληστερόλης. Αναλύοντας τα αποτελέσματα της μελέτης στις δύο ομάδες των βετεράνων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έλαβαν στατίνες εμφάνισαν μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης όλων των μορφών καρκίνου σε σχέση με αυτούς που έκαναν χρήση άλλων φαρμάκων που μειώνουν τη χοληστερόλη.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η επιστημονική κοινότητα απέδωσε πρόσφατα και άλλες θεραπευτικές ιδιότητες στις στατίνες, όπως την ιδιότητα μείωσης του κινδύνου εκδήλωσης της νόσου Alzheimer, τη συμβολή τους στην αποφυγή εγκεφαλικών επεισοδίων, τη σημασία τους στην αντιμετώπιση του εκφυλισμού της ωχρής κηλίδας και τη μείωση του κινδύνου καταγμάτων σε ηλικιωμένους άντρες.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Της νέας ελληνικής εταιρείας συμπληρωμάτων διατροφής με branded και κλινικά μελετημένα συστατικά


Σχετικά άρθρα

Έρευνα για τη μακροχρόνια καθημερινή λήψη παρακεταμόλης
Αυξάνει την αρτηριακή πίεση
Ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό με 4η δόση στις ηλικιακές ομάδες άνω των 60
Σύμφωνα με την ΕΠΕ, η μάσκα θα έπρεπε να εφαρμόζεται σε όλα τα μεταφορικά μέσα
Έφτασαν στην Ευρώπη οι πρώτες δόσεις εμβολίων για την ευλογιά των πιθήκων
Ενώ ο ΕΜΑ ξεκινά την αξιολόγηση του Imvanex
Covid-19: Μεγαλύτερη προστασία από την παραλλαγή Όμικρον προσφέρει η υβριδική ανοσία
Ο εμβολιασμός ενισχύει σημαντικά την ανοσία σε ασθενείς που είχαν ήδη νοσήσει