Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

Στα δικαστήρια οι φαρμακοβιομήχανοι κατά των μέτρων για το φάρμακο

23/11/2015 9:28:43 πμ
Θύελλα αντιδράσεων από τις μειώσεις στα γενόσημα και τα off patent αλλά και από το clawback στην νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Αποφασισμένοι να προσφύγουν στην δικαιοσύνη είναι πλέον οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ και ΣΦΕΕ) με αφορμή τα νέα μέτρα του πολυνομοσχεδίου με τα οποία μειώνονται τα γενόσημα και τα off patent και με τα οποία έρχεται clawback και στην νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.

Σύμφωνα με κύκλους της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας "με τα νέα μέτρα νοθεύεται ευθέως και παρεμποδίζεται ο ανταγωνισμός, κάτι που δεν συνάδει με την ελεύθερη αγορά. Για τον λόγο αυτό, εκτιμούν ότι τα ασφαλιστικά μέτρα θα τα κερδίσουν".

Μάλιστα  οι ίδιοι κύκλοι της ΠΕΦ αναφέρουν ότι μόλις εκδοθεί το πρώτο δελτίο τιμών το 2016, πολλοί ιδιοκτήτες παραγωγικών μονάδων, είναι αποφασισμένοι να παραδώσουν τα κλειδά των εργοστασίων τους στους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας.

Οι εκπρόσωποι τόσο της ΠΕΦ όσο και του ΣΦΕΕ ευελπιστούν να γίνουν τουλάχιστον κάποιες διορθώσεις στον νόμο (όσο και εάν γνωρίζουν ότι δύσκολα μπορεί να αλλάξει κάτι) και οι διορθώσεις αυτές, θα υλοποιηθούν με υπουργικές αποφάσεις, που σημαίνει ότι θα αυτό θα συμβεί πολύ αργότερα.

Εν τω μεταξύ, για στοχευμένες δράσεις επιλεκτικής μεταχείρισης έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Θεόδωρος Τρύφων σημειώνοντας ότι «Το προαπαιτούμενο ως προς τις τιμές των φαρμάκων συνδέθηκε με μειώσεις τιμών μόνο στα παλιά φάρμακα. Κι αυτό, αδιαφορώντας για το γεγονός, ότι ο αριθμός των συνταγών κινείται σήμερα στα 65 εκ., ενώ πριν από δέκα χρόνια ήταν στα 55 εκ. Παρόλαυτά, ουδείς προέβαλλε ως προαπαιτούμενο τον έλεγχο της συνταγογράφησης και την εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αντί αυτού, όλη η έμφαση δόθηκε στα γενόσημα φάρμακα των 7 και 8 ευρώ, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 3,4% της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, ήτοι 77 εκ. €. Δεν είδαμε κάποιο προαπαιτούμενο για τα ακριβά φάρμακα των 25 ευρώ, όπου εκεί μιλάμε για 650 εκ. €.

Αναφορικά με το μέτρο του clawback στην νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, ο πρέοδρος της ΠΕΦ το χαρακτήρισε άδικο και οριζόντιο.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

«Δώσε ανάσα σε όλους: Πρόσβαση στα εισπνεόμενα φάρμακα για κάθε ασθενή!»
Καταγγέλλουν ότι τα συνταγογραφούμενα φάρμακα χορηγούνται ανεξέλεγκτα από τα φαρμακεία της χώρας






Σχετικά άρθρα

ELPEN: Δίπλα στους νέους στο ξεκίνημα της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας
Συμμετέχοντας σε διοργανώσεις για τη διασύνδεση φοιτητών και αποφοίτων με την αγορά εργασίας
Διπλή διάκριση κορυφής για την BAUSCH + LOMB Ελλάδας
2η θέση στα Best Workplaces™ 2025 και Best Workplaces™ For Women 2025
Bristol Myers Squibb: Αναδεικνύεται ως το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα
Πρώτη στις λίστες Best Workplaces™ και Best Workplaces™ for Women 2025
Δύο σημαντικές διακρίσεις για την AbbVie στην έρευνα Best Workplaces™ 2025
Υπογραμμίζουν τη στρατηγική επένδυση της εταιρείας στους εργαζομένους της