Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Ειρήνη Μαρκάκη: Διαφάνεια και έλεγχος οι λέξεις κλειδιά για τις ελλείψεις φαρμάκων
Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων αναλύει τις προτάσεις της στο f.daily
Ισχυρά τα ηλεκτρονικά φαρμακεία στην αγορά των καλλυντικών
'Ανοδο παρουσιάζει στην Ελλάδα η ανδρική περιποίηση, σύμφωνα με μελέτη της ICAP CRIF

Στα 54 δισ. δολάρια η αγορά φαρμάκων παχυσαρκίας την επόμενη 8ετία

18/7/2022 11:10:40 μμ
Οι αναλυτές προβλέπουν μια νέα κατηγορία blockbuster στο φαρμακευτικό κλάδο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τα φάρμακα για την παχυσαρκία, όπως αυτά των Novo Nordisk και Eli Lilly, έχουν την προοπτική να σημειώσουν σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, εκτιμούν οι αναλυτές της Morgan Stanley Research. Η συγκεκριμένη αγορά μπορεί να φτάσει τα 54 δισ. δολάρια έως το 2030 και αναμένεται να είναι η επόμενη «blockbuster» κατηγορία φαρμάκων που θα χορηγείται ευρέως σε επίπεδο ΠΦΥ. Κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί και στο παρελθόν με τα φάρμακα της υπέρτασης -αναφέρουν οι αναλυτές- τα οποία μέσα σε μια δεκαετία (μεταξύ ’80-’90) αναπτύχθηκαν σε μια αγορά αξίας 30 δισ. δολαρίων.

Σημειώνεται ότι η παχυσαρκία αναγνωρίστηκε ως χρόνια νόσος από τον Αμερικανικό Ιατρικό Σύλλογο το 2013, ενώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόλις πέρυσι, σύμφωνα με το Fierce Pharma. Παράλληλα, το φάρμακο σεμαγλουτίδης της Novo Nordisk πριν από περίπου ένα χρόνο έλαβε την ένδειξη για την παχυσαρκία, ενώ το ίδιο αναμένεται να ισχύσει και για το φάρμακο tirzepatide της Eli Lilly που πρόσφατα πήρε έγκριση για τη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη.

«Το υπερβολικό βάρος και η απώλεια λίπους πιστεύουμε ότι θα αποτελέσουν τους νέους πρωταρχικούς στόχους των θεραπειών του διαβήτη και των καρδιαγγειακών», αναφέρει η ερευνητική ομάδα της Morgan Stanley, η οποία προβλέπει επίσης αυξημένη ζήτηση και συνταγογράφηση για τα φάρμακα που θα καταπολεμούν την παχυσαρκία.
Όπως εξηγεί, το ποσοστό των ανθρώπων που επισκέπτονται τον γιατρό τους για το βάρος τους είναι σήμερα στο 7% και τα επόμενα χρόνια θα φτάσει το 25%, ενώ οι μισοί περίπου από αυτούς τους ασθενείς θα λάβουν συνταγή με αγωγή κατά της παχυσαρκίας.

Έτσι, αναμένονται υψηλές πωλήσεις των φαρμάκων για την απώλεια βάρους. Συγκεκριμένα οι ερευνητές προβλέπουν έσοδα ύψους περίπου 11 δισ. δολαρίων από δύο φάρμακα της Novo Nordisk και έσοδα ύψους 5,4 δισ. δολάρια για την Eli Lilly, εφόσον το φάρμακό της λάβει τη σχετική ένδειξη.
Παράλληλα νέοι παίκτες ενδέχεται να εμφανιστούν και να «απειλήσουν» το παραπάνω δίπολο, π.χ. βιοτεχνολογικές εταιρείες με φάρμακα για μεταβολικές και καρδιακές νόσους, όπως είναι οι Altimmune, Zealand Pharma, Regor Therapeutics κ.ά.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στο πλαίσιο του νέου του ρόλου κατά τη διάρκεια κρίσεων
Για το χρονικό διάστημα που θα είναι κλειστές οι φαρμακευτικές εταιρείες


Σχετικά άρθρα

Το 62,4% των πολιτών δηλώνει έτοιμο να προχωρήσει σε νέο εμβολιασμό Covid-19
Σύμφωνα με έρευνα του ΙΣΘ η ικανοποίηση της κοινωνίας από τις υπηρεσίες υγείας έχει αυξηθεί σημαντικά
EMA: Λήψη μέτρων κατά της ευλογιάς των πιθήκων
Στο πλαίσιο του νέου του ρόλου κατά τη διάρκεια κρίσεων
ΕΚΠΑ: Summer school on natural drug products
Φοιτητές Φαρμακευτικής εκπαιδεύτηκαν στα φυσικά προϊόντα με τη συνεργασία του ΙΔΕΕΑΦ και της ΠΕΦ