Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Στα 2.392 δολάρια έφτασε η τιμή ενός αντιβιοτικού

13/9/2018 9:17:22 πμ
Κι άλλο κρούσμα "Σκρέλι" στη φαρμακευτική αγορά
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Όλοι γνωρίζουμε τον Μάρτιν Σκρέλι, τον ιδιοκτήτη της φαρμακευτικής εταιρείας Turing, ο οποίος το 2015 αύξησε την τιμή ενός φαρμάκου για το AIDS, το Daraprim (πυριμεθαμίνη), κατά 5.000%. Πρόκειται για τακτική που έχουν ακολουθήσει και άλλες εταιρείες κατά καιρούς (Valeant, Rodelis Pharmaceuticals), οι οποίες αγοράζουν ένα παλιό, ξεχασμένο φάρμακο και εκτινάσσουν την τιμή του στα ύψη.


Αν και η πρακτική αυτή έχει καταδικαστεί ακόμα και από τις ίδιες τις φαρμακευτικές, προέκυψε και ένα πρόσφατο "κρούσμα", σύμφωνα με τους Financial Times.


Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Nostrum Laboratories αύξησε δραματικά την τιμή ενός αντιβιοτικού, το οποίο όμως λαμβάνεται από πολλούς ασθενείς, καθώς ενδείκνυται σε λοιμώξεις του ουροποιητικού.

Πρόκειται το αντιβιοτικό Nitrofurantoin, το οποίο μάλιστα έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως "απαραίτητο φάρμακο"! Η τιμή του στις ΗΠΑ έφτασε τα από τα 2.392 δολάρια το μπουκάλι από τα 474 δολάρια. 

"Ηθική υποχρέωση"

Πέρα όμως από την ίδια την τακτική, αυτό που σοκάρει -όπως και στην περίπτωση του Σκρέλι- είναι ότι ο CEO της Nostrum Laboratories, Nirmal Mulye, θεωρεί ότι πράττει σωστά!


Σε δηλώσεις του υποστήριξε πως "είναι ηθική υποχρέωση να βγάζεις λεφτά, όταν μπορείς, και να πουλάς το προϊόν σου στην υψηλότερη τιμή!".


Η αύξηση του συγκεκριμένου φαρμάκου, όπως δήλωσε, αποφασίστηκε μετά την αντίστοιχη κίνηση της Casper Pharma, η οποία αύξησε το φάρμακο Furadantin κατά 182% μέσα σε 3 χρόνια, ανεβάζοντας την τιμή του στα 2.800 δολάρια. 

Ο ίδιος ακόμα έκανε σύγκριση με το εμπόριο έργων τέχνης, κατά το οποίο ένας πίνακας μπορεί πουληθεί ακόμα και μισό εκατομμύριο δολάρια, γιατί και αυτή η δουλειά είναι "για να βγάλεις λεφτά".


Επίσης δήλωσε υποστηρικτής του Μάρτιν Σκρέλι...

Είπε ο ίδιος: "Συμφωνώ με τον Σκρέλι που αύξησε την τιμή του φαρμάκου του, είναι δικαίωμά του να το κάνει, ώστε να ανταμείψει τους μετόχους του, ιδίως εφόσον η εταιρεία του ήταν η μόνη που παρήγαγε το φάρμακο. [...] Έτσι είναι η καπιταλιστική οικονομία και όποιος δεν βγάζει λεφτά, δεν μπορεί να επιβιώσει".

Επίθεση στον FDA

Σύμφωνα με το άρθρο των Financial Times, οι εταιρείες Nostrum και Casper κατάφεραν να αυξήσουν τόσο δραματικά τις τιμές των προϊόντων τους, λόγω ελλείψεων στην αγορά της υγρής μορφής των φαρμάκων αυτών, οι οποίες ήταν αποτέλεσμα των νέων κανονισμών του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ. Η Nostrum (και άλλες εταιρείες) απέσυραν το προϊόν τους από την αγορά, ώστε να το αλλάξουν σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του FDA κι έτσι τώρα το φάρμακο περιλαμβάνεται στις "ελλείψεις" των αμερικανικών φαρμακείων.


Παράγοντας του FDA πάντως, ο Scott Gottlieb, που απάντησε σε tweet του Ν. Mulye δήλωσε: "Δεν υπάρχει ηθική στις υπέρογκες αυξήσεις τιμών και στην εκμετάλλευση των ασθενών. Ο FDA θα συνεχίσει να προωθεί τον ανταγωνισμό, ώστε οι κερδοσκόποι και όσοι δεν λαμβάνουν υπόψη τις συνέπειες για τη δημόσια υγεία να μην μπορούν να επωφεληθούν από τους ασθενείς που χρειάζονται φάρμακα".


Τελικά, σε ακόλουθο μήνυμά του στο LinkedIn, ο Ν. Mulye διευκρίνισε πως το αντιβιοτικό δεν έχει ακόμα βγει στην αγορά (στη νέα του μορφή) και ότι η τιμή του μπορεί να αλλάξει και πάλι, ανάλογα με τους "όρους της αγοράς", ωστόσο επιτέθηκε στον FDA, χαρακτηρίζοντας τον Οργανισμό "ανίκανο και διεφθαρμένο".

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
Και πώς να παρέχετε την κατάλληλη συμβουλή, με τη βοήθεια της f-anazitisi






Σχετικά άρθρα

Ο Όμιλος ΠΕΙΦΑΣΥΝ βρίσκεται δίπλα στην εκπαίδευση και των μαθητών!
Μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Αιγάλεω ξεναγήθηκαν στους χώρους και μίλησαν για το μέλλον του επιχειρείν
FAMAR: Μεγάλες επενδύσεις στο Κέντρο Διανομής στη Θήβα
Και στην παροχή υπηρεσιών off-line serialization
Κώστας Παπαγιάννης: Οι φαρμακευτικές εταιρείες οφείλουν να μετασχηματιστούν ενόψει των μελλοντικών προκλήσεων
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis Hellas ζητά νέες πρωτοβουλίες που ενισχύουν τον δημόσιο διάλογο για την Υγεία
Ο ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης στην 1η Έκθεση Logistics and Transports
Παρουσιάστηκαν οι νέες τεχνολογίες που αξιοποιεί ο Όμιλος