Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Σοβαρές επιπτώσεις στη φύση έχουν τα ανθρώπινα φάρμακα

5/12/2018 2:59:28 μμ
Ποια φάρμακα προστίθενται στη λίστα των ουσιών που επηρεάζουν το περιβάλλον
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


'Αμεσες επιπτώσεις στη φύση και στο περιβάλλον έχουν ορισμένες φαρμακευτικές ουσίες ανθρώπινης χρήσης που ανευρίσκονται στο έδαφος και στο νερό, προκαλώντας ανησυχία για το περιβάλλον.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα αρσενικά ψάρια, τα οποία εκτίθενται στη δραστική ουσία αντισυλληπτικών χαπιών, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η γονιμότητά τους και να απειλείται η ικανότητα αναπαραγωγής του πληθυσμού τους.


Έχουν όμως ανακαλυφθεί και έμμεσες επιπτώσεις. Φαρμακευτικές χημικές ενώσεις που ανιχνεύονται σε επιφανειακά ύδατα μπορούν να μεταβάλλουν προνύμφες ασπόνδυλων οργανισμών σε θηρευτές, οι οποίοι όμως τρέφονται με αυτές.


Τα ανθρώπινα φάρμακα εισέρχονται στο περιβάλλον κατά τη διάρκεια της παρασκευής τους, της χρήσης τους αλλά και όταν απορρίπτονται. Γι' αυτό ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανανεώνει τις κατευθυντήριες γραμμές του για την αξιολόγηση του περιβαλλοντικού κινδύνου των φαρμάκων (με οδηγίες για τη χρήση τους αλλά και για τις φυσικοχημικές, τοξικολογικές και μοριακές ιδιότητες των δραστικών τους ουσιών), τις οποίες θέτει μάλιστα σε δημόσια διαβούλευση.


Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού, αυτή η αξιολόγηση θα διασφαλίσει ότι μελετώνται οι πιθανές επιπτώσεις των φαρμακευτικών προϊόντων στο περιβάλλον και ότι λαμβάνονται οι κατάλληλες προφυλάξεις σε περίπτωση εντοπισμού ειδικών κινδύνων.


Να σημειωθεί ότι η εκπόνηση μιας τέτοιας αξιολόγησης είναι υποχρεωτική για κάθε φαρμακευτική εταιρεία που υποβάλλει αίτηση χορήγησης άδειας κυκλοφορίας για φάρμακο, ανεξάρτητα από τον τύπο του φαρμάκου, οπότε οι εταιρείες θα πρέπει να είναι ενήμερες για τις νέες οδηγίες που θα προκύψουν μετά τη διαβούλευση.

Τι αλλάζει στις κατευθυντήριες γραμμές του ΕΜΑ

Οι ανανεωμένες οδηγίες δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες και διευκρινίσεις για το πότε απαιτούνται οι μελέτες για τον περιβαλλοντικό κίνδυνο.


Μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές που εισήχθησαν στην προτεινόμενη αναθεώρηση είναι η εισαγωγή του όρου «ενδοκρινικές δραστικές ουσίες», στις οποίες περιλαμβάνονται όλες οι φαρμακευτικές ενώσεις που επηρεάζουν την ανάπτυξη ή την αναπαραγωγή.


Επιπλέον, παρέχεται καθοδήγηση για την εκτίμηση της έκθεσης των αρπακτικών σε φάρμακα μέσω της τροφικής αλυσίδας («δευτερογενής δηλητηρίαση»), καθώς και απευθείας μέσω του περιβάλλοντος. Η αναθεώρηση προτείνει επίσης να περιοριστεί η χρήση μιας μεθόδου εργαστηριακής δοκιμής (η δοκιμή περιβαλλοντικής αξιοπιστίας του ΟΟΣΑ) σε ορισμένες κατηγορίες ουσιών, γεγονός που θα μειώσει το βάρος των δοκιμών για τις εταιρείες.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και οι μεγάλες ανατροπές






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της