Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Ο αυξημένος ρόλος του φαρμακοποιού στις Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Υγείας
Θα αναδειχθεί στο 3ο Φαρμακευτικό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης
Φαρμακοποιοί: Στοπ στα ραντεβού εμβολιασμού αν τα τεστ COVID-19 πάνε στα σούπερ μάρκετ
Ο ΕΟΦ πάντως ξεκαθαρίζει ότι η διάθεσή τους επιτρέπεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία

Σημαντικές εξελίξεις στον καρκίνο του στομάχου.

18/5/2007
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθοςαπό τον Βασίλη Βενιζέλο
H νέα αγωγή λαμβάνεται από το στόμα αντικαθιστώντας τη συνήθη ενδοφλέβια θεραπεία και μειώνει το χρόνο της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης κατά 80%.

Ο καρκίνος του στομάχου, μια νόσος που αποτελεί τον τέταρτο πιο κοινά διαγνώσιμο καρκίνο και από την οποία σήμερα μόνο στην Ευρώπη 140 χιλιάδες άτομα χάνουν τη ζωή τους, ανιχνεύεται και διαγιγνώσκεται με δυσκολία, καθώς στα πρώιμα στάδια παρουσιάζει ελάχιστα συμπτώματα. Οι ασθενείς φτάνουν έτσι στον ειδικό όταν ο καρκίνος τους είναι ήδη προχωρημένος, με αποτέλεσμα, οι θεραπευτικές επιλογές να μειώνονται και συχνά η παραμονή στο νοσοκομείο να επιμηκύνεται.

Η έγκριση από τις ευρωπαϊκές αρχές για τη χρήση της καπεσιταβίνης (Xeloda) σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του στομάχου αλλάζει τα δεδομένα όσον αφορά στη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου. Δύο μεγάλες κλινικές μελέτες, στα αποτελέσματα των οποίων βασίστηκε η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έδειξαν ότι η χρήση του σκευάσματος οδήγησε σε υψηλότερη κλινική ανταπόκριση στη θεραπεία. Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι ότι η αγωγή λαμβάνεται από το στόμα αντικαθιστώντας τη συνήθη ενδοφλέβια θεραπεία και μειώνει το χρόνο της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης κατά 80%.

Ο Καθηγητής Y.K. Kang από το Ιατρικό Κέντρο Asan, στη Σεούλ της Νότιας Κορέας αναφέρει ότι «ο καρκίνος του στομάχου είναι ένας ιδιαίτερα επιθετικός τύπος καρκίνου, που καταβάλλει σημαντικά τους πάσχοντες. Μέχρι σήμερα η συνήθης θεραπεία περιλάμβανε τη χρήση ενδοφλέβιων αντλιών, τις οποίες οι ασθενείς θεωρούσαν δύσχρηστες.» Σύμφωνα με τον καθηγητή, η καπεσιταβίνη δεν είναι μόνο εξίσου αποτελεσματική και ασφαλής με την ενδοφλέβια θεραπεία, αλλά μειώνει και τον απαιτούμενο χρόνο νοσοκομειακής περίθαλψης. Καθώς πρόκειται για φάρμακο που μπορεί να ληφθεί από το στόμα η λήψη του μπορεί να γίνεται άνετα στο σπίτι του ασθενή, γεγονός που καθιστά τη θεραπεία πολύ πιο εύχρηστη.

Σήμερα ο καρκίνος του στομάχου αποτελεί το δεύτερο αίτιο θανάτου από καρκίνο σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι ο αριθμός θανάτων ανέρχεται σε 911.000 σε όλο τον κόσμο. Η νόσος παρουσιάζεται με διπλάσια συχνότητα σε άνδρες, είναι πιο συνήθης σε άτομα άνω των 55 ετών και έχει αποδειχθεί ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην εκδήλωσή της. Μια διατροφή πλούσια σε αλάτι και φτωχή σε βιταμίνες Α και C μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα να παρουσιαστεί η ασθένεια. Επίσης, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η ηλικία και το φύλο μπορούν να παίξουν ρόλο στην εκδήλωση της νόσου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη μελέτη, στην οποία βασίστηκε η έγκριση της καπεσιταβίνης διεξήχθη από τον Καθηγητή Kang και την ομάδα του σε 316 ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του στομάχου που εντάχθηκαν σε 46 διαφορετικά κέντρα από 13 χώρες στην Ασία, τη Νότιο Αμερική και την Ευρώπη.

Η δεύτερη μελέτη διεξήχθη σε 1.002 ασθενείς με προχωρημένο γαστροοισοφαγικό καρκίνο σε 61 κέντρα κυρίως στη Μεγάλη Βρετανία. Και στις δύο μελέτες αποδείχθηκε η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της νέας αγωγής βελτιώνοντας ταυτόχρονα σημαντικά την καθημερινότητα των ασθενών. Εκτός από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η καπεσιταβίνη έχει λάβει έγκριση σε περισσότερες από 100 χώρες παγκοσμίως-μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Αυστραλία και ο Καναδάς-για την αντιμετώπιση του μεταστατικού καρκίνου παχέος εντέρου, του μεταστατικού καρκίνου μαστού και του προχωρημένου καρκίνου του στομάχου.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η αποκατάσταση βήμα-βήμα
Θα αναδειχθεί στο 3ο Φαρμακευτικό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης


Σχετικά άρθρα

Βγήκε ο ώμος σου; Μάθε πως αντιμετωπίζεται οριστικά
Η αποκατάσταση βήμα-βήμα
Νέα παρενέργεια καταγράφτηκε για το εμβόλιο COVID-19 της Pfizer
Υπήρξε πρήξιμο του προσώπου σε άτομα με ιστορικό ενέσεων με δερματικά πληρωτικά
Partnering for Patients: Το 1ο Συνέδριο για την ασθενοκεντρική προσέγγιση και στρατηγική
Στις 28 Μαΐου 2021 από την Βoussias και το Health Daily
Μείωση έναρξης θεραπειών για ηπατίτιδα C κατά 60% το 2020 σε σχέση με το 2019
Σύμφωνα με τον Σπ. Μανωλακόπουλο, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος