Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

ΕΟΦ: Αίρει την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών εντός της Ε.Ε.
Υπάρχουν πάντως κυρώσεις για όσες εταιρείες δεν καλύπτουν την ελληνική αγορά με φάρμακα
ΦΣΘ: Μείωση κινδύνου νοσηλείας ή θανάτου έως και 88% παρέχουν τα νέα αντι-ιικά φάρμακα κατά της COVID-19
Ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης του Συλλόγου
Φαρμακευτική εταιρεία προσέλαβε την Jennifer Aniston
Για τις ανάγκες ενημερωτικής καμπάνιας για την αϋπνία

Σημαντικές εξελίξεις στον καρκίνο του στομάχου.

18/5/2007
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθοςαπό τον Βασίλη Βενιζέλο
H νέα αγωγή λαμβάνεται από το στόμα αντικαθιστώντας τη συνήθη ενδοφλέβια θεραπεία και μειώνει το χρόνο της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης κατά 80%.

Ο καρκίνος του στομάχου, μια νόσος που αποτελεί τον τέταρτο πιο κοινά διαγνώσιμο καρκίνο και από την οποία σήμερα μόνο στην Ευρώπη 140 χιλιάδες άτομα χάνουν τη ζωή τους, ανιχνεύεται και διαγιγνώσκεται με δυσκολία, καθώς στα πρώιμα στάδια παρουσιάζει ελάχιστα συμπτώματα. Οι ασθενείς φτάνουν έτσι στον ειδικό όταν ο καρκίνος τους είναι ήδη προχωρημένος, με αποτέλεσμα, οι θεραπευτικές επιλογές να μειώνονται και συχνά η παραμονή στο νοσοκομείο να επιμηκύνεται.

Η έγκριση από τις ευρωπαϊκές αρχές για τη χρήση της καπεσιταβίνης (Xeloda) σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του στομάχου αλλάζει τα δεδομένα όσον αφορά στη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου. Δύο μεγάλες κλινικές μελέτες, στα αποτελέσματα των οποίων βασίστηκε η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έδειξαν ότι η χρήση του σκευάσματος οδήγησε σε υψηλότερη κλινική ανταπόκριση στη θεραπεία. Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι ότι η αγωγή λαμβάνεται από το στόμα αντικαθιστώντας τη συνήθη ενδοφλέβια θεραπεία και μειώνει το χρόνο της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης κατά 80%.

Ο Καθηγητής Y.K. Kang από το Ιατρικό Κέντρο Asan, στη Σεούλ της Νότιας Κορέας αναφέρει ότι «ο καρκίνος του στομάχου είναι ένας ιδιαίτερα επιθετικός τύπος καρκίνου, που καταβάλλει σημαντικά τους πάσχοντες. Μέχρι σήμερα η συνήθης θεραπεία περιλάμβανε τη χρήση ενδοφλέβιων αντλιών, τις οποίες οι ασθενείς θεωρούσαν δύσχρηστες.» Σύμφωνα με τον καθηγητή, η καπεσιταβίνη δεν είναι μόνο εξίσου αποτελεσματική και ασφαλής με την ενδοφλέβια θεραπεία, αλλά μειώνει και τον απαιτούμενο χρόνο νοσοκομειακής περίθαλψης. Καθώς πρόκειται για φάρμακο που μπορεί να ληφθεί από το στόμα η λήψη του μπορεί να γίνεται άνετα στο σπίτι του ασθενή, γεγονός που καθιστά τη θεραπεία πολύ πιο εύχρηστη.

Σήμερα ο καρκίνος του στομάχου αποτελεί το δεύτερο αίτιο θανάτου από καρκίνο σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι ο αριθμός θανάτων ανέρχεται σε 911.000 σε όλο τον κόσμο. Η νόσος παρουσιάζεται με διπλάσια συχνότητα σε άνδρες, είναι πιο συνήθης σε άτομα άνω των 55 ετών και έχει αποδειχθεί ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην εκδήλωσή της. Μια διατροφή πλούσια σε αλάτι και φτωχή σε βιταμίνες Α και C μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα να παρουσιαστεί η ασθένεια. Επίσης, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η ηλικία και το φύλο μπορούν να παίξουν ρόλο στην εκδήλωση της νόσου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη μελέτη, στην οποία βασίστηκε η έγκριση της καπεσιταβίνης διεξήχθη από τον Καθηγητή Kang και την ομάδα του σε 316 ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του στομάχου που εντάχθηκαν σε 46 διαφορετικά κέντρα από 13 χώρες στην Ασία, τη Νότιο Αμερική και την Ευρώπη.

Η δεύτερη μελέτη διεξήχθη σε 1.002 ασθενείς με προχωρημένο γαστροοισοφαγικό καρκίνο σε 61 κέντρα κυρίως στη Μεγάλη Βρετανία. Και στις δύο μελέτες αποδείχθηκε η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της νέας αγωγής βελτιώνοντας ταυτόχρονα σημαντικά την καθημερινότητα των ασθενών. Εκτός από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η καπεσιταβίνη έχει λάβει έγκριση σε περισσότερες από 100 χώρες παγκοσμίως-μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Αυστραλία και ο Καναδάς-για την αντιμετώπιση του μεταστατικού καρκίνου παχέος εντέρου, του μεταστατικού καρκίνου μαστού και του προχωρημένου καρκίνου του στομάχου.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Υπάρχουν πάντως κυρώσεις για όσες εταιρείες δεν καλύπτουν την ελληνική αγορά με φάρμακα
Ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης του Συλλόγου


Σχετικά άρθρα

Γυναικοκτονία: Μία λέξη και ένα έγκλημα
Διαδικτυακή συζήτηση από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας
Π.Ο.Υ.: Συνιστά το φάρμακο baricitinib για τη νόσο COVID-19
Σε συνδυασμό με κορτικοστεροειδή
Παγκόσμια αύξηση της κατανάλωση Συμπληρωμάτων Διατροφής μετά την πανδημία
Δημήτρης Οικονομάκης, Ειδικός Εφαρμογών Διαιτολογίας
Σε 357 σημεία σε όλη την Ελλάδα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid tests
Μετά τη συνεργασία των υπουργείων Υγείας και Εθνικής Άμυνας