Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


ΣΦΕΕ: Ζητά άμεση συνάντηση με τρεις υπουργούς της κυβέρνησης

1/11/2022 4:50:48 πμ
Με αφορμή τη δραματική υποχρηματοδότηση του νοσοκομειακού φαρμάκου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σε επιστολή του προς τρεις συναρμόδιους υπουργούς και με την ευκαιρία της έκδοσης των σημειωμάτων του νοσοκομειακού clawback για το β' 6μηνο 2021, τον Οκτώβριο του 2022 (10 μήνες μετά το κλείσιμο της χρονιάς), ο ΣΦΕΕ επισημαίνει πως η συνολική νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη των ετών 2019-2022 έχει αυξηθεί κατά 23,1% τη στιγμή που η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί κατά 10,1%.

Το αποτέλεσμα είναι οι συνολικές επιστροφές της βιομηχανίας μεταξύ των ετών 2019-2022 να αυξηθούν κατά 61,4%, ενώ παράλληλα έχει επιδεινωθεί και το μέσο χρονικό διάστημα πληρωμών που ανέρχεται σε 10-12 μήνες. 

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή «η πολιτεία αρνείται να χρηματοδοτήσει τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών στα νοσοκομεία, ενώ δεν φαίνεται να ελέγχει τι αγοράζουν τα νοσοκομεία και πώς. Αντίθετα, συνεχίζει να επαναπαύεται και να στηρίζεται στη χρηματοδότηση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης από τη φαρμακοβιομηχανία κατά το μεγαλύτερο μέρος της.

Η φαρμακοβιομηχανία συνεχίζει να προμηθεύει τα νοσοκομεία με φάρμακα, ενώ γνωρίζει πως πάνω από τα μισά δεν θα πληρωθούν και για όσα εξ αυτών πληρώνονται, αυτό γίνεται με καθυστέρηση».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αναδείχθηκε σε συζήτηση κατά τη διάρκεια του 9ου Delphi Economic Forum
Η Nathalie Moll απαντά στην ψηφοφορία της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου






Σχετικά άρθρα

Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη
Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
'Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών